Birçok farklı ırkın karışımı ile üretilmiş olan Mongrel, hem dayanıklı hem de sağlıklıdır. Sahip oldukları kişilik özellikleri sayesinde son derece asil olan bu tür ayrıca eşsiz görünümleriyle köpek severlerin en sevdiği ırkların arasında bulunur.
- Bu köpeklerin her biri fiziksel olarak farklı özelliklere sahip olabilir.
- Farklılıkların karışımı olduğu için farklı karakter özelliklerini taşıyabilirler.
- Genellikle sevgi dolu bir yapıya sahiptirler ve aileleriyle güçlü bir bağ kurarlar.
- Safkan köpeklere oranla çok daha uygun maliyetlidirler.
- Bu köpeklerin genetik hastalıkları safkan köpeklere oranla daha az olabilir.
- Genetik geçmişleri belirsizdir, karakter özellikleri ve sağlık durumları konusunda tahminde bulunmak zordur.
- Tüy yapısı ve cilt sağlığı gibi özellikler değiştiği için bakım zorlukları oluşabilir.
- Boyut ve davranışları farklı ırkların etkisiyle belirlenir.
- Irk geçmişi belirsiz olduğundan genetik sağlık sorunları taşıma riski artabilir.
- Bu köpeklerin özellikleri farklılık gösterebileceği için erken yaştan itibaren eğitim önemli.
Karma bir ırk olarak bilinen Mongrel, aynı zamanda oldukça sadık olmasıyla dikkat çeker. Birçok farklı iş için tercih edilmesi noktasında bir sorun yoktur. Genel olarak dayanıklı olması sayesinde farklı hava koşullarına tam bir uyum sağladığından ilk tercihlerden birisidir.
Kaç Ayda Büyür?
Mongrel yavru büyüme süreci 12 ay ile 18 ay arasında her zaman farklılık gösterir.
Kaç Tane Yavru Yapar?
Mongrel yavruları 4 ile 10 arasında değişir.
Kaç Günde Doğurur?
Mongrel gebelik süresine baktığımızda bunun maksimum 68 olduğunu söylemek mühimdir.
Bakımı
Mongrel bakmak zor mu; Mongrel bakanlar mutlaka şunlara dikkat etmek zorundadırlar;
- Mongrel ırkının melez olmasından ve bu genel bir tabir olduğundan beslenme ihtiyaçları farklılık gösterir. Genellikle ilgili hayvanın boyutuna göre ölçeğe karar verilmektedir. Bu ise minimum 1 ve maksimum 3 bardak dolusu mama arasında değişir. Burada mühim olan ise her zaman kaliteli, hayvana zarar vermeyecek markaların tercih edilmesidir.
- Mongrel köpeklerinin tırnaklarının uzamasından ötürü bunların hem düzenli bir biçimde bakımı yapılması hem de kesilmesi gerek. Bunun için üretilen özel tırnak makaslarının kullanılması şarttır. Özellikle hayvanın damarlarına zarar vermemeye özen gösterilmesi gerek.
- Tabi ki bir diğer husus ise egzersizdir. Hangi Mongrel türü söz konusu olursa olsun bunların gün içinde ve belli bir süre boyunca aktif olması, egzersiz yapması şarttır. Bu koşu ya da yürüme şeklindedir. Böylelikle hayvanın enerjisi de atılmaktadır.
- Söz konusu köpekler olduğunda bakım konusunun içinde her zaman tüyler öne çıkar. Bunların haftalık olarak taranması şarttır. Bu sayede ölü olarak tabir edilmiş olan tüyler alınmaktadır. Aynı zamanda düğümlenmenin de önüne geçilmektedir.
- Daha farklı bir konu ise sosyalleşmedir. Her köpek ırkının sosyal olmaya ihtiyacı vardır ve bu da ihmal edilmemelidir. İşte bu sayede zihinsel anlamda beklentiler de karşılanmaktadır.
- Son olarak veteriner kontrollerini de ihmal etmeyiniz.
Nasıl Eğitilir?
Mongrel eğitimi verilirken her zaman sabırlı olunmalıdır. Temel olarak ifade edilen ve basit olan komutların öğretilmesi ilk sırada yer alır. Bunun haricinde kalan zor komutlar ise sona bırakılmalıdır. Oturum süresi uzun tutulması gerek. Maksimum 15 dakika olması tavsiye edilmektedir.
Mongrel tuvalet eğitimi sırasında hayvanın teşvik edilmesi ilk kriter olarak karşımıza çıkar. Bunun yapılması esnasında ödüllendirme olarak bilinen işlem tercih edilmektedir. Yer gösterme ve gözlem ilkeleri de bunların arasındadır. Böylelikle istenen alışkanlık kazandırılmaktadır. Aynı zamanda ceza verme mantıklı olmadığından buna başvurmaktan kaçınmak mühimdir.
Yavru Fiyatları
Mongrel cinsi köpek fiyatları olarak ifade edilen ve farklılık gösteren ücretlere göre kolaylıkla bu harika türün sahibi olmak mümkündür. Mongrel fiyat aralığı işte bu yüzden geniş bir skalaya sahiptir. En ucuz 2.000 TL iken en pahalı olanı ise 95.000 TL’dir. Bu kadar farklı fiyatların olmasının temel nedeni ise tabi ki bunun tek bir ırk olmamasıdır. Genel bir kavram olduğunun altını net olarak çizelim.