Köpeklerde Tuvalet Eğitimi - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Home » Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Köpeklerde tuvalet eğitimi olmazsa olmaz eğitimlerden biridir. Her köpek sahibi bunu yapamıyor ve bazı başarısızlıklara uğruyor. Neden mi? Gelin sizlere profesyonel olarak anlatalım.

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Köpeklerde tuvalet eğitimi bir köpeğe verilmesi gereken ilk eğitimlerden biridir. Sağlığını korurken sizin da daha temiz bir ortamda yaşamanıza neden olacak önemli bir eğitimdir.

Köpeklerde Tuvalet Eğitiminin Önemi

Köpeklerde tuvalet eğitimi, bir köpeğe sahip olduğunuzda öğretmeye başlamanız gereken ilk şeylerden biridir. Köpeğinize tuvaleti kullanma eğitimi vermezseniz, odayı daha sık temizlemeniz gerekecek ve bu da sahibi için büyük bir yük olur.

Ayrıca, çok fazla pürüz varsa, bir kafeye gitmekten veya seyahat etmekten endişe duyuyorum ve bazen görgü kurallarına güvenmek zorunda kalıyorum. Öte yandan, sadece dışarı çıkan yavruların kötü durum için endişelenmelerine gerek olmaz. Ancak hava ne kadar kötü olursa olsun, sahibi kendini iyi hissetmese bile dışkılamak için dışarı çıkmak zorunda kalacaklardır. Bu nedenle, köpeklerin, sahiplerinin ve üçüncü şahısların, onları hem içeride hem de dışarıda belirlenen bir yerde dışkılayabilmeleri için eğitmeleri çok önemlidir.

Köpeklerinize Tuvalet Eğitimi Vermeden Önce

Köpeklerde tuvalet eğitimi önce köpeğinizin kullanacağı şeylerin hazırlanmasıdır. Köpek tuvaleti genellikle ikisinin bir kombinasyonunu kullanır: bir “tepsi” ve bir “koltuk”. Aralarından seçim yapabileceğiniz noktalar var, bu yüzden bunları sırayla açıklayacağız.

Yapmanız gereken ilk şey bir tuvalet tepsini seçmektir. Köpeklerde tuvalet eğitimi için tuvalet tepsisi seçerken:

  • İlk tuvalet tepsiniz için daha büyük bir boy seçin.
  • Temel boyut, köpeğin kum tepsisi üzerinde dönmesi için yeterlidir, ancak biraz daha büyük bir boyut önerilir.
  • Büyük bir klozet yaparak çıkıntı ve arızaların önüne geçebilirsiniz.
  • Başlangıçta başarılı olup şimdi başarısız olduysanız, vücudunuz büyümüş ve tepsinin boyutu küçülmüş olabilir.
  • Bu durumda, daha büyük bir tepsiye geçerseniz, çoğu zaman bunu iyi bir şekilde yapabilirsiniz.

Köpeklerde tuvalet eğitimi için ikinci yapılması gereken şey ise klozet kapağının seçilmesi olmalıdır. Yavruların daha sık dışkılaması gerektiğinden, bir büyük tuvalet kağıdı yerine iki küçük tuvalet kağıdı kullanılması önerilir. İki sayfa arasındaki boşluktan sızıntı endişeniz varsa, altına büyük bir sayfa koyabilirsiniz. Bu yöntemle sadece kirli kısımları değiştirmeniz yeterli olur, böylece boşluklardan sızıntı olmaz ve büyük bir çarşafı boşa harcamamış olursunuz. Yetişkin ve büyük köpekler için, bir seferde atılan miktarı göz önünde bulundurun ve sızıntıyı ve bozulmayı önlemek için üretici tarafından önerilen boyutta klozet kapağı kullanın.

Tuvalet nereye kurulur? Lütfen yavruyken kafeste bir tuvalet hazırlayın. Köpek yetişkin olduğunda, kafes yerine odanın köşesi, tuvalet veya banyo gibi köpeğin sakin bir şekilde dışkılayabileceği bir yere, yataktan uzağa yerleştirebilirsiniz.

Köpeklerde Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

Köpeğinizi aldığınız günden itibaren lazımlık eğitimine başlamanız tavsiye edilir. Bu nedenle köpeğinizi karşıladığınızda kafes, tuvalet gibi eşyalar hazırlayın. Özellikle yavru köpeklerin sabrı kısadır, bu nedenle onları eve getirip odada bıraktığınız anda işemeye başlayabilirler. Hazırlıklı olun ve ilk seferde başarısız olmamaya çalışın. Ancak köpeğinizi kucağınıza aldığınız gün ortamdaki değişiklik konusunda köpek gergin ve endişeli olacaktır bu yüzden başarısız olsanız bile sinirlenmeyin ve önceliği ortama alışmaya verin.

Köpeklerde tuvalet eğitimi çok hızlı olabileceği gibi biraz zamanda alabilir. Eğitim konusunda:

  • Genellikle köpeklerin %17’si ilk ayında tuvalet eğitimi alıyor.
  • %25’i ikinci ayında öğreniyor.
  • %25’i ise eğitimini üçüncü ayda tamamlamaktadır.
  • Kalan kısım ise ilk günden öğrenen ve hızlı öğrenme gerçekleştirenlerdir.
Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Prosedürü Nasıl?

Köpeğinizi tuvalete alıştırmak için uymanız gereken bir prosedür var.

Yavru köpeğiniz için uygun bir ortam yaratın

Öncelikle yavru köpek için kafes veya daire gibi bir yer (yaşam alanı) oluşturalım. Ev sahibi, tuvalete gitmek istediğini anlayana kadar mümkün olduğunca ona göz kulak olur. Yere havlu veya halı koyarsanız, yanlışlıkla orayı dışkılamak için güvenli bir yer olarak algılayabilirsiniz. Patilerin (ayak tabanlarının) verdiği histen de konumu hatırlayabiliyor ama bazen tuvalet örtüleri ile kilim arasındaki farkı söylemek zordur.

Ne zaman tuvalete gideceğinizi bilin

İdrar yapmak istiyormuş gibi davranmaya başladığında ya da işemek ya da kaka yapmak üzereyken bir sonraki adıma geçme zamanı gelmiştir. İdrar yapmadan önce, birçok köpek etrafta dolaşırken yeri koklamak gibi belirli eylemler gerçekleştirme eğilimindedir. Bu şekilde davranmaya başlarsanız tuvalet sinyali olma ihtimali yüksektir. Ayrıca, birçok köpek cinsleri uyandığında, yemek yedikten sonra ve egzersiz sırasında idrar ve dışkı yapar, bu nedenle bu saatlerde tuvaleti kullanma zamanının geldiğini bilirseniz hata yapma olasılığınız azalır.

Tuvalete gidin

Tuvalete gitme zamanının geldiğini düşündüğünüzde, onu hemen tuvalete götürün. Bakalım 10-15 dakika nasıl geçecek.

İyi yaptıkları için onları ödüllendirin

Tuvaleti kullanabildiği için onu övün. Bir ödül ikramı verilmesi tavsiye edilir. Bunu tekrarlayarak köpek yavrusu tuvaletin zamanlamasını da öğrenecektir.

Yavru köpeğinize tuvalet alışkanlığı kazandırın

Lazımlık eğitimi belli bir seviyeye geldikten sonra sıra yavrunun tuvalete rahatlıkla gidebileceği bir ortam yaratmak ve “dışkı yaparken tuvalete gitme” alışkanlığını kazanmaktır. Özellikle yavru köpeklerde, sahibi sık sık onları kucağına alır ve başlangıçta tuvalete götürür. Bu işleme devam edin ve lazımlık sorunu ortadan kalktığında ona evin dışında özgürce hareket etmesi için daha fazla zaman verin.

Yetişkin Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Köpekler tuvalet eğitimi yetişkin bir köpeğe dahi verilebiliyor. Yetişkin bir köpeği eğitmek mümkündür. Ancak, o zamana kadar iyi kabul edilen alışkanlıkları köpekler ve insanlar için geliştirmek, yaşlandıkça daha zor hale gelir. Köpeğin bunu kabul etmesini kolaylaştırmak için mevcut duruma bakmanız ve yavaş yavaş yeni bir tuvalet ortamına geçmeniz gerekecektir.

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Vermenin İpuçları

Tuvalet eğitimi içinde:

  • Köpeğinizi sık sık övmelisiniz.
  • Başarısız olmasına izin vermeyin ve bunu hissettirmeyin.
  • Başarısız olduğu için onları azarlamayın.
  • Başarılı olduklarında mutlaka övün ve ödüllendirin.

Başarısız olursanız asla azarlamayın. Etkilenen bölgeyi koku kalmayacak şekilde iyice temizleyin. İdrar kokusu kalırsa aynı yerden tekrar tekrar başarısız olabilir. Bir hata yaparsa hemen temizleyin ve iyi yaparsa bol bol övün. Boşaltım yönetimi de köpeği sağlıklı tutmaktır ve bunu bir üslup olarak öğretmek gerekir. Her şeyden önce, boşaltım günlük bir şeydir, bu nedenle sahibi üzerindeki yükü büyük ölçüde etkiler. Ancak, çok gergin olmayın. Bir hata yaparsa, sakince temizleyin ve bir dahaki sefere dikkatli olun. Lütfen köpeğinizi hızına göre eğitin.

Göz teması kurduğunuzda köpeğiniz sizinle dalga geçiyorsa, çemberin dışındayken ona göz kulak olun ve biraz kıpır kıpır olursa onu tuvalete götürün. Yine de odanın her yerine yaymak istiyorsanız, ilk başta tüm yüzeyi tuvalet kağıtları ile de kaplayabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Köpekler neden evde kaka yapmıyor?

Köpekler her ne kadar evcil olsa da doğaları vahşi doğada yaşamak içindir. İçgüdüsel olarak evini temiz tutarak kendisini de korumaya almaktadır. Eğer burası tuvalet der ise o zaman yapmaya başlar.

Erkek köpek ve dişi köpek tuvaleti farklı mı kullanır?

Evet, erkeklerin ve dişilerin tuvalet alışkanlığı farklıdır. Erkekler bacaklarını kaldırır. Erkekler için genellikle L şeklinde tepsi tercih edilmesi bu nedendendir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları