Köpeklerde titreme birçok hastalığın semptomu olarak ortaya çıkabilmektedir. Detaylı bir muayene ile ana sebep tespit edilebilir.
Köpeklerde titreme hem stres kaynaklı hem de farklı rahatsızlıkların ortaya çıkardığı fiziki bir reaksiyon olarak karşımıza çıkabilmektedir. Sorunların düzenli yapılan rutin veteriner kontrolleri ile daha kolay saptanabildiği bilinmektedir. Bu düzenli kontrollerde hem kronik rahatsızlıkların tespiti hem de kısa sürede tedavi aşamasının başlatılması mümkün olacaktır. Titreme sorununun kaynağı detaylı muayeneler ile anlaşılacaktır.
Köpeklerde Zehirlenme
Titreme zehirlenme kaynaklı olmaktadır. Köpeklerde zehirlenmenin artık son aşamasında vücut tamamen dirençsiz kaldığı için titreme başlamaktadır. Köpeklerin daha erken semptomlarda fark edilmesi ve zehirlenme tedavisine başlanması sağlanır.
- Köpeklerin sizin gözetiminiz dışında yemiş olduğu besinler nedeni ile sıklıkla zehirlenme vakaları meydana gelebilmektedir.
- Bazı besinlerde yenildiği anda vücut reaksiyon vermeye başlarken, bazı besinlerde de devamlı olarak tüketilmesi durumunda birikim yaparak bedende reaksiyon meydana gelebilmektedir.
- Köpeklerde özellikle ev bitkilerine karşı bir hassasiyet söz konusudur. Örneğin güllere karşı ve kalanşo adı verilen ev bitkilerine karşı alerjik reaksiyon gösterilmesi çok yaygındır. Evde baktığınız bitkilerin köpeğiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Zehirlenme semptomları ne kadar erken tespit edilirse tedavi aşaması da bir o kadar kolay olacaktır. Bu nedenle en ufak bir farklılık tespit edildiği anda dahi uzmanlara durumu bildirmenizi gerekir.
Köpeklerde Gençlik Hastalığı ve Titreme
Köpeklerde titreme semptomunun ortaya çıkmasının en yaygın sebeplerinden bir diğeri ide gençlik hastalığıdır. Bu hastalık yanı zamanda distemper olarak da nitelendirilmektedir.
- Gençlik hastalığı köpek sahiplerinin adeta korkulu rüyası olan virüs kaynaklı rahatsızlıklar arasındadır. Köpekler arasında çok hızlı yayılabilmektedir.
- Hanede birkaç tane köpek bulunuyorsa bunun gençlik hastalığını kapmaması için olabildiğince izole bir ortamın hazırlanması gerekmektedir.
- Gençlik hastalığının ishal, gözlerde enfeksiyon, kusma, titreme gibi sorunlar ortaya çıkarabildiği bilinmektedir. Hatta bağışıklık sistemi oldukça zayıf olduğu için en ufak bir ek sorunda dahi köpeğin bayılması ve seri şekilde titremeye başlaması, şok geçirmesi de mümkündür.
- Bu hastalığın tedavisi zorlu olsa da erkten tespit edildiği zaman tedavi edilmesinin çok daha kolay bir hal alacağını eklemek gerekmektedir.
En korkulan ve tespit edilmesi geciktiği zaman tedavisi de oldukça zor olan hastalıklar arasındadır. Bilhassa yavruların bu rahatsızlığa yakalanması durumunda kurtulmasının oldukça zor olduğunu bilmelisiniz. Hamile olan köpeklerin gebelik sürecinde plasenta aracılığı ile bu rahatsızlığı yavrularına bulaştırması da söz konusu olabilmektedir.
Ağrı Nedeni ile Titreme
Yaşanan ağrı nedeni ile vücudun dirençsiz kalması ve bu nedenle tireme sorununun ortaya çıkabildiği de bilinmektedir. Özellikle ağrının çok uzun saatler boyunca devam etmesinden mütevellit artık direncin düştüğü anlarda bu titreme kendini gösterebilmektedir. Titreme sorunu ile başa çıkmak için köpeğin neresinde ağrısının olduğunu tespit etmelisiniz. Bilhassa kuyruk ve kulak kısımlarında meydana gelen enfeksiyonların ve yaraların köpeklerin genel sağlıklarını olumsuz etkilediği görülmektedir. Köpeğinizin genel sağlığını yakından takip etmenin ne derece önemli olduğunu bu vakada daha net görürsünüz.
Köpeklerde Aşı Sonrası Yan Etkiler
Bazı köpeklerde aşı sonrası bir yan etki olarak titreme sorununun meydana gelebildiği görülmektedir. Bu aşının yan etkisine bağlı olarak ortaya çıktığı için ayrıca bir tedavinin yapılması gerekmeyecektir. Normal koşullarda bir iki saat içerisinde bu titremenin yok olması beklenir. Hala devam ediyorsa veterinerinize durumu bildirmelisiniz.
Bazı köpeklerin bünyeleri oldukça hassas olduğu için yan etkilerin meydana gelmesi daha olasıdır. Yaygın olarak öngörülmeyen yan etkilerin dahi bazı hassas bünyelerde gözlemlendiği vakalar mevcuttur. Bilhassa aşı sonrası yan etkilerin kuduz gibi ağır aşılarda daha sık ortaya çıkabildiği istatistiki verilerden de anlaşılıyor.
Köpeklerde Alışma Sorunu
Köpeklerde titreme bulunduğu ortama adapte olamama durumunda da meydana gelebilmektedir. Özellikle yeni sahiplenilen köpeklerin bulunduğu aileye alışma ve bulunduğu ortamı sahiplenme adımlarında titreme problemi yaşanabilmektedir. Bu problem ile başa çıkabilmek için köpeğiniz ile olabildiğince sık bir biçimde sosyalleşmeniz gerekmektedir.
Alışma sorununun üstesinden gelebilmek için bol bol zaman geçirmeli ve onun alışması için destek vermelisiniz. Köpeklerin insan ilişkisinin minimum seviyede tutulması durumunda alışma süreci giderek uzayacaktır.
Yaşlılık Nedeni ile Titreme
Yaşlılık da köpeklerde direncin büyük oranda azalmasına neden olan faktörler arasındadır. Yaşlılığın direnci kırmasının yanı sıra köpeklerde ilerleyen yaşlarda gücün oldukça azaldığı da bilinmektedir. Bu nedenle en ufak bir egzersiz sürecinde dahi büyük efor sarf etmesi gerekecektir. Yaşlılık sürecinde bakımların daha muntazam yapılması gerekir. Kronik rahatsızlıkların ortaya çıkma sıklığının yaşlılık evresinde artmaktadır. Düzenli olarak yapılan kontroller ile kronik olarak oluşan yaşlılık problemlerinin bertaraf edilmesi daha kolay olacaktır.
Gençlik sürecinde yakalanıldığı zaman çok kolay bir şekilde atlatılabilen rahatsızlıkların yaşlılık sürecinde çok daha uzun bir müddet köpekleri uğraştırdığı ve hatta hayatlarını kaybetmelerine neden olabildiği de görülmektedir. Bu nedenle sağlık koruması konusunda yaşlı köpeklere dair daha hassas olunmalıdır. Aynı alanda genç köpek cinsleri ile beraber yaşamasının çok da tavsiye edilmediğini unutmamalısınız. Bu köpekler arasında bir rekabet meydana gelirse, savunma gücünü bulamayabilir. Veterinerinizin önerisi ile ve onayı ile güçlendirici besinler sunmaya da ayrıca önem vermelisiniz. Bu şekilde direnci bir kademe daha artacaktır.
Köpeklerde Tenya Sorunu ve Titreme
Köpeklerde titreme probleminin bir diğer kaynağı da bağırsaklarda bulunan tenyalardır. Bu tenyaların bağırsağın dengesini bozarak ishale neden oldukları bilinmektedir. İshal sorununun uzun süre devam etmesi durumunda köpeklerde susuzluk kaynaklı titremeler de oluşabilir.
Tenya sorunu ile başa çıkabilmek için hem iç parazit hem de dış parazit aşılarının eksiksiz bir biçimde yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde parazitlere karşı köpeğinizin tamamen koruma altına alınması mümkün olacaktır.
Son dönemlerde zorunlu hale gelen mikroçip sayesinde sahiplendiğiniz köpeklerin daha öncesinde hangi rahatsızlıklar geçirdiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hatta daha öncesinde bu köpeği sahiplenen kişilerin iletişim numaralarına dahi erişebilirsiniz. Bu şekilde köpeklerin sağlık durumlarının kontrolünün çok daha kolay hale gelebildiği biliniyor.
Travma Kaynaklı Titreme
Köpeklerde titreme sorununun psikolojik travmalardan kaynaklı olarak da ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Daha öncesinde istismara ve şiddete maruz kalmış olan köpeklerin özellikle kendilerini ifade ederken sorun yaşamaları ve travmalar ile sıklıkla karşı karşıya kalmaları mümkün olabilmektedir. İnsanlara karşı duyulan güvensizlik de bu durumu takip etmektedir.
Toplu ortamlarda ya çok içe kapanık ya da titreyerek bir köşeye sinen bu köpeklerin geçmiş yaşantılarında farklı insanların şiddetine maruz kalmış olabileceğini bilmeniz gerekiyor. Aynı insanlarda olduğu gibi diğer canlılarda da psikolojik sıkıntıların bedensel etkileri de mevcuttur. Gerekli olan terapi rutininin oluşturulması durumunda titreme kaynaklı olan sorunların ortadan kaldırılması mümkün olacaktır.
Köpeklerde Titreme Sık Sorulan Sorular
Psikolojik olarak ortaya çıkan titreme sorununun travmaların tetiklenmesi durumunda tekrarlayabildiği bilinmektedir.
Zehirlenmeden başlayarak tenyaya kadar birçok farklı alanda bulaşan hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilmektedir.