Köpeklerde Tırnak Kesimi - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Tırnak Kesimi

Home » Köpeklerde Tırnak Kesimi

Köpeklerde tırnak kesimi muntazam şekilde yapılmalıdır. Derin kesilmesi durumunda tırnak sağlığına zarar verebileceğinizi unutmamalısınız.

Köpeklerde Tırnak Kesimi

Köpeklerde Tırnak Kesimi

Köpeklerde tırnak kesimi sırasında dilerseniz tek başınıza hareket eder, dilerseniz de uzmanlardan yardım alırsınız. Özellikle büyük köpeklerin tırnaklarının kesilmesi daha zordur. Bu nedenle uzmanlardan yardım almak daha mantıklı olacaktır. Bu konuda acemiyseniz en azından bir iki kere destek almak daha olumlu sonuç ortaya çıkartacaktır.

Köpeklerde Tırnak Kesimi Nasıl Yapılmalıdır?

Tırnak kesimi sırasında hangi kıstaslara dikkat edilerek işlem gerçekleştirilmesi gerektiğini bilmelisiniz.

  • Köpeklerde tırnak kesimi sırasında çok dipten işlem yapılmamalıdır. Ayrıca çok dipten kesme işlemi, yapıldığı zaman dokuya zarar verilmektedir. Ve hatta kanamanın ortaya çıkması bile mümkündür.
  • Köpeğin tırnağının daha iyi kesilmesi için onun patisini kendi isteği ile uzatmasını beklemelisiniz. Bu aşamada zorla hareket ederseniz süreç daha da zor olacaktır.
  • Makasın tırnağın boyutlarına uygun olması gerekir. Küçük köpekler için farklı büyük köpekler için farklı malzemeler kullanılmalıdır.
  • Beyaz tırnaklara sahip olan köpeklerde kesimin daha kolay olduğu bilinmektedir. Canlı olan dokunun hafif pembe yapısı ile beyaz tırnaklarda daha iyi ayırt edebildiği bilinmektedir. Ayrıca siyah olan tırnaklarda ise canlı dokunun ayırt edilmesi konusunda zorluk yaşanabilmektedir.

Köpeklerde tırnak kesimi sırasında bu kıstasların dışında hareket edildiği zaman köpeğinizin canının acıması da mümkündür. Disiplin sürecini iyi biri şekilde oturtmuş olan köpeklerde tırnak kesimi Pratik şekilde yerine getirilir. Disiplin sürecini oturtamamış olan hanelerde ise köpeğin sürece itiraz etmesi de çok yaygındır.

Köpeklerde tırnak kesimi sırasında arka tırnakların kesiminde çok hassas davranmalısınız. Bu tırnakların yerin kavranmasında önem arz eder. Ve kesim sırasında yanlışlık olması durumunda köpeğin yürümesinde ve postüründe bozukluklar meydana gelebileceği bilinmektedir.

Batık Tırnaklar Yürüyüşü Zorlaştırıyor

Köpeğinizin birden aksamaya başladığını fark ederseniz ilk olarak batık tırnaklara bakmalısınız. Batık tırnakların ya da kırılmış tırnakların yürütüş konusunda büyük sıkıntılara neden olabildiği görülmektedir. Bu sorunun ortadan kaldırılması için batık tırnakta enfeksiyon varsa önce onun tedavi edilmelidir. Ve daha sonrasında da batık tırnağın ideal boyuta getirilmesi gerekir. Gerekirse belirli bir süre tırnak kısmının sarılı kalması gerekir. Bu şekilde mikroplar ile temas etmesi önlemek bakımından olumlu bir karar olacaktır.

Batık tırnakların sadece yürüyüş konusunda değil aynı zamanda enfeksiyon sorunlarının ortaya çıkmasında da büyük aksaklıklara sebebiyet verebildiği görülmektedir. Batık tırnaklara ilişkin dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da enfeksiyonun ayakta tırnaklar arasında yayılım hızının çok yüksek olmasıdır. Gerekli olan önlem alınmazsa tırnaklar arasında çok hızlı şekilde yayılabilmektedir.

Profesyonellerden Yardım Alın

Kesim sırasında endişe ediyorsanız ya da köpeğiniz bir türlü uslu durmuyor ise bu aşamada profesyonellerden de yardım alabilirsiniz. Profesyonellerden yardım alarak kısa bir süre içerisinde hem bakımının yapılması hem de tırnakların ideal uzunluklara getirilmesi mümkün olacaktır.

Profesyonellerden yardım alırken dilerseniz tüy bakımını da aradan çıkarabilirsiniz. Köpeğinizin türüne göre tıraş sıklığına karar vermelisiniz. Gerekenden sık tıraş yaptırılması durumunda tüylerin küstürülmesi ve tüy uzamasının yavaşlaması da meydana gelebilir. Bu tür sorunlardan kaçınabilmek için bakım rutinlerine büyük önem verilmelidir.

Köpeklerde Tırnak Kesimi

Köpeklerde Tırnak Kesimi

Tırnak ile Yapılan Yaralamalara Dikkat!

Köpeklerde tırnak kesimi yapılmayan köpeklerde tırnakların zarar verici nitelikte olabileceği görülmektedir. Bu tırnaklar ile sizi yanlışlıkla yaralaması durumunda çizilen yerde enfeksiyon ve kabarmaların söz konusu olabileceğini de unutmamalısınız. Tüm bunlara karşı olabildiğince dikkatli olmanız gerekiyor. Tırnakların bırakmış oldukları izlerin yanı sıra arasında birikmiş olan mikropların teninize zarar verebileceğini unutmamalısınız. Sadece insanlarda değil aynı zamanda diğer köpekler ile kavga ettiği zaman da aynı enfeksiyon sorunlarının meydana gelebileceği görülmektedir.

Köpeklerde Tırnak Enfeksiyonlarına Dikkat

Köpek cinsleri tırnak kesimi sırasında kullanılan malzemelerin temiz olmaması durumunda tırnak ve çevresinde enfeksiyonların meydana gelebileceğini unutmamalısınız. Tırnak enfeksiyonlarının yaşanmasının en temel nedeni tırnak kırılmaları ve hijyenik şekilde yapılmayan bakımdır. Bu nedenle mikrop kapan dokunun şişmesi ve kızarması da söz konusu oluyor. Bu durumun hızla tedavi edilmemesi durumunda daha büyük bir alana yayılması ve köpeğin yürümede güçlük ile karşılaşması olasıdır.

Tırnak Mantarları

Tırnaklarda meydana gelen enfeksiyonlardan çok daha rahatsızlık verici olan unsurların başında tırnak mantarları gelmektedir. Yayılma hızının enfeksiyonlara göre çok daha yüksek seviyede olduğunun unutulmaması gerekir. Özellikle hayvanlar arası geçiş de söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle köpeklerin bir arada yaşadıkları alanlarda tek bir hayvanda mantarın oluşması diğerlerine de kolaylıkla geçmesine sebebiyet verebilmektedir.

Tırnak mantarlarına ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri de tedavisinin daha zor olması ve inatçı yapıda olmasıdır. Kişilerin tam tedavinin sonuna geldikleri dönemde dahi farklı bir tırnakta yeniden ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Tırnak mantarlarının düzenli ve profesyonel bir bakım ve tedavi süreci ile üstesinden gelmeniz mümkün olacaktır.

Tırnak mantarlarından kurtulmak isteyen kişilerin köpeğin ayak basmış olduğu maddeleri olabildiğince sık değiştirmesi gerekir. aynı zamanda evde temas ettiği yüzeyin de düzenli aralıklar ile dezenfekte edilmesi gerekir. Köpek olan evlerde ağır kimyasalların temizlik sırasında kullanılması tavsiye edilmemektedir. Uzun vadede hayvanlarda bu kimyasalların sorunlara neden olabildiği bilinmektedir. Dezenfeksiyon sırasında daha doğal olan içeriklere yönelmenizin bu şekilde sizin için çok daha kolay olacağından emin olabilirsiniz.

Tırnaklarda Gıda Nedeni ile Sorun Oluşabilir Mi?

Köpeklerde çok nadir de olsa beslenme düzeninde yapılan değişikliklerin hem patide hem de tırnaklarda soruna neden olabildiği biliniyor. Köpeklerde alerjik reaksiyona neden olan besinlerin tüketilmesi durumunda hem patilerde hem de tırnak köklerinde ağrıların söz konusu olabildiği bilinmektedir. Tırnaklarda meydana gelen bu sorunun besinin tüketilmesinin bırakılmasının sonrasında ortadan kaybolması gerekmektedir.

Ancak bu şekilde de ortadan kalkmayan kalıcılığı uzun müddet devam eden bir durum varsa, veterinerinize danışmalısınız. Sorunun daha geniş bir alana yayılmaması için uygun bir tedavi planı hazırlanacaktır. Alerijk reaksiyon gösterilen besinlerin tam olarak tespit edilmesi de sağlıklı bir yaşantı sürdürülmesi adına önemlidir.

Düzenli Bakımları İhmal Etmeyin

Köpek bakımının aynı küçük bir çocuk ile ilgilenmek gibi sorumluluk üstlenmenizi gerektirecek bir süreç. Olduğunu unutmamalısınız. Çok keyifli olsa da sorumlulukları da oldukça ağır olacaktır. Tüylerinin bakımından başlayarak tırnaklarının düzenli aralıklar ile kesilmesine kadar her aşamada bakımın ihmal edilmemesi gerekmektedir. Düzenli olarak bakımın yapılmasının yanı sıra dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da veteriner kontrolleridir. Veteriner kontrolleri köpekte herhangi bir sağlık sorunu olmada dahi düzenli olarak yinelenmelidir. Bu şekilde rahatsızlıkların tespit edilmesi ve hızla tedavi aşamasına geçiş yapılmasının çok daha kolay şekilde hayata geçirileceğinden emin olabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Tırnak kesiminde nelere dikkat edilmelidir?

Tırnak kesimi sırasında kullanılan malzemelerin hijyenik olması ve sadece bir köpeğe özel olması gerekmektedir. Kliniklerde ortak kullanılan malzemelerin gerekli olan dezenfekte işlemlerinden geçirildikten sonra kullandığı bilinmektedir.

Tırnak kesimi evde yapılabilir mi?

Köpeğiniz kesim sırasında itiraz etmiyorsa, siz de bu süreçte muntazam hareket ederek kesimi sorunsuz yapabiliyorsanız kliniklerden yardım almanız şart değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları