Köpeklerde kulak uyuzu neden olur? Köpeğiniz kulak uyuzuna yakalanırsa neler yapmamız gerekir? Eğer köpeğinizin kulak uyuzu olduğunu düşünüyorsanız yazımızı okuyun.
Köpeklerde kulak uyuzu, kulak içerisinde gelişmiş olan bir kulak enfeksiyonudur. Daha çok kaşınma ile kendini ortaya çıkarır. İlk aşamalarda köpeğinizin sık sık kulağını taşıdığını gözlemlemeniz bu hastalık için iyi bir belirti olmaktadır. Ancak bu uyuz hastalığı düşünülenden daha karmaşık bir yapıya sahip olmaktadır.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Nedir?
Köpeklerde kulak uyuzu, otodectes cynotis adı verilen mikroskobik akarların neden olduğu kulak enfeksiyonudur. Bu akarlar köpeğin kulak kanalında yaşayarak cilde ve tüylere zarar verirler.
Kaşıntı, kızarıklık, tahriş ve kötü koku gibi belirtilerle kendini gösterir. Kulak uyuzu köpekler arasında yaygın bir problemdir ve hızla yayılmaktadır. Erken teşhis ve tedavi köpeğinizin rahatsızlığını hafifletmek ve komplikasyonları önlemek için önemlidir. Uyuz ne kadar ilerlerse köpeğiniz o kadar çok problemle karşılaşacaktır.
Köpeklerde görülen kulak uyuzu genellikle kulakların iç kısmında oluşur ve akıntılı bir şekilde olmaktadır. Erken zamandan itibaren tedavi uygulanmaya başlanırsa çok kısa sürede iyileştirilmesi mümkün.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Bulaşma Nedenleri Ve Yolları
Kulak uyuzu son derece kolay bulaşan bir enfeksiyon türüdür. Özellikle köpeklerde farklı nedenlerden kaynaklı olarak bulaşma görülmektedir. Bu bulaşmanın en çok sık görülen nedenlerine bakalım;
- Köpeklerde kulak uyuzu enfekte hayvanlarla doğrudan temas sonucu veya enfekte eşyalar aracılığıyla bulaşmaktadır.
- Aynı zamanda dışarıdaki diğer hayvanlar veya çevre de enfeksiyon kaynağı olmaktadır.
- Kulak uyuzu yayılır bir enfeksiyon olduğundan, özellikle çoklu köpek sahiplerinin ve barınaklardaki köpeklerin dikkatli olması önemlidir.
- Köpeğinizi dışarıda gezdirmeye çıkardığınız zaman onların kullandıkları bir eşya ya da sürdürdükleri alan dahi kulak uyuzu bulaşması konusunda neden olmaktadır. Bu nedenle dışarıda başka köpeklerle sosyalleştim diyorsanız sık sık köpeğinizin kulaklığını temizlemeniz ve kontrol etmeniz tavsiye edilmektedir.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Belirtileri
Kulak uyuzu belirtileri şiddetli kaşıntı, kulak içinde kızarıklık, tahriş ve kulak sallama ile kendini gösterir. Kulak içinde kahverengi akıntı, lekeler ve kötü koku da belirtiler arasında yer alır. Bu belirtilerin çoğu dışarıdan yapılan gözlem ile kolaylıkla görülmektedir. Özellikle köpeğinizin kulaklarına baktığınızda kulak içinde kızarıklık ve kahverengi akıntı görüyorsanız mutlaka kulak uyuzundan şüpheniz gerekir.
Köpeğiniz kulaklarını sık sık kaşıyarak rahatsızlığını göstermektedir. Bu belirtiler fark edildiğinde hemen bir veteriner hekime başvurmanız önemlidir. Ayrıca kulak uyuzu olan köpek cinsleri sık sık kafalarını sallar ya da kulaklarının oldukları bölgeleri hareket ettirerek kaşıma gibi hareketler yapar.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Teşhis Ve Veteriner Muayenesi
Köpeğinizi oluşan belirtilere bakarak köpeğin kulak uyuzu olduğu hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz. Ancak daha detaylı bir şekilde tanı konulması ve tedavinin başlatılması köpeğinizin sağlığı için çok iyi olacaktır.
Köpeklerde kulak uyuzu teşhisi veteriner hekim tarafından yapılmaktadır. Veteriner kulak içindeki akıntı ve tahrişin incelenmesiyle uyuz akarlarını teşhis eder. Yapılan gözle muayenenin ardından kimi zaman örnek alınır ve tanı tamamen doğrulanmaktadır.
Mikroskop altında inceleme ve kulak içi muayene ile tanı tam olarak belirlenmektedir. Köpeğinizin kulak uyuzu olduğuna karar verilirse tedavi için en uygun yöntemler seçilerek tedaviye başlanır. Tedavi süresi oldukça kısadır ve birkaç hafta içerisinde köpeğinizin uyuzdan tamamen kurtulması sağlanır.
Ancak tanı öncesinde ve sonrasında herhangi bir şüphe varsa köpeğinizi diğer köpeklerle sosyalleştirmekten kaçınmalı ve siz de mümkün olduğu kadar bu konuya dikkat etmeniz gerekmektedir.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Tedavisi
Köpeğinizin kulakları fazla kaşınıyorsa ve uyuz teşhisi konulduysa aslında çok fazla endişelenmenize gerek yok. Genellikle tedavi süresi kısa sürer ve dışarıdan uygulanan tedaviler sayesinde köpeğinizin tekrar sağlığına kavuşması sağlanır.
Köpeklerde kulak uyuzu tedavisi için özel damlalar, merhemler veya ilaçlarla tercih edililmektedir. Veteriner hekiminiz enfeksiyonun şiddetine ve köpeğinizin sağlık durumuna göre uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Genellikle tedavi için özel damlalar tercih edilmektedir. Ama uyuz içeriye kadar ilerlememişse tedavi için yalnızca merhemler kullanılmaktadır.
Tedavinin başarılı olabilmesi için tedavi süresince köpeğinizin kulak hijyenine özen göstermek ve veterinerinizin önerdiği şekilde ilaçları uygulamak önemlidir. Veterinerin önerdiği ilaçlar dışında herhangi bir uygulama yapmamalısınız.
Yalnızca temizlik yapmak ve bu ilaçları kullanmak köpeğinizin tedavisi için yeterli olacaktır. Sarımsak sürmek ya da benzeri davranışlardan kaçınmak kesinlikle gerekir. Aksi takdirde köpeğiniz bu durumlardan kötü sonuçlar alır.
Köpeklerde Kulak Uyuduğu İçin Evde Bakım Ve Temizlik
Eğer köpeğiniz kulak uyuzu olmuş ise size de evde bazı görevler düşüyor. Köpeğinizin tedavisinin çok daha kalıcı ve sağlıklı olması için mutlaka evde bakım ve temizlik gerekiyor. İşte evde bakım ve temizlik için dikkat etmeniz gereken noktalar;
- Köpeklerde kulak uyuzu tedavisi sırasında evde bakım ve temizlik yaparken dikkatli olmalısınız. Sert bir şekilde temizleme yapmamalısınız.
- Temizlik sırasında kulak içine zarar vermemek için pamuklu pedler veya temiz bezler kullanmalısınız. Hafif nemlendirilmiş pedler ya da bezler köpeğinizin canının yanmasını engelleyecektir.
- Kulak akıntısını temizlerken nazik ve dikkatli olun. Akıntının iyice temizlendiğinden emin olmamız gerekir.
- Ayrıca tedaviye uygun şekilde kulak damlalarını veya ilaçları uygularken veterinerinizin önerilerine uymanız önemlidir.
- Köpeğinizin evde bakımını yapmak istiyorsanız veterinere götürmeden eczanelerden alabileceğiniz damlaları kullanmanız tavsiye edilmez. Öncelikle köpeğinizi veteriner hekime göstererek problemin tamamen uyuz olduğundan emin olmanız gerekir. Aksi takdirde köpeğinize sağlıktan çok zarar verebilirsiniz.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Nasıl Önlenir?
Köpeğinizde ilerleyen zamanlarda kulak uyuzu oluşmaması için dikkat etmeniz gereken bazı önlemler bulunuyor. Bu önlemler sayesinde hem tedavinin sonrasında tedavinin kalıcılığını sürdürebilirsiniz hem de bu kulak uyuzu problemin yeniden yaşanmasını engelleyebilirsiniz.
Köpeklerde kulak uyuzu oluşumunu önlemenin en iyi yolu düzenli veteriner kontrolleri ve kulak sağlığını korumaktır. Yapacağınız düzenli kontrollerde veterinerimiz köpeğinizin kulaklarını kontrol ederek herhangi bir problem olup olmadığını inceler.
Hayvan temasını sınırlamak temiz bir çevre sağlamak ve köpeğinizin kulaklarını düzenli olarak temizlemek enfeksiyon riskini azaltabilir. Özellikle açık alanda köpeğinizin diğer köpeklerle sosyalleşmesini sağlıyorsanız mutlaka göstermiş olduğu temasın az olmasına dikkat etmelisiniz.
Ayrıca köpeğinizin tüy bakımına özen göstermek ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak da enfeksiyon riskini azaltmada yardımcı olabilir. Özellikle uzun kulaklara sahip olan ya da kulaklarında uzun tüyler bulunan köpeklerin enfeksiyon riski daha fazla oluyor. Bu nedenle köpeğinizin kulaklarını ve kulak tüylerini dikkatli bir şekilde temizlemelisiniz.
Sık Sorulan Sorular
Eğer evde veterinere gitmeden köpeğinizin kulağında bulunan uyuz geçirmek istiyorsanız kullanabileceğiniz herhangi bir şey bulunmuyor. Yalnızca köpek kulak ucuzuna veterinerlerin verdiği solüsyonlar ve kulak temizleme suları iyi gelecektir. Ayrıca köpeğinizin kulaklarını düzenli olarak temizlemek kulak uzunun rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Uyuz kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık değildir. Aksine tedavi edilmediği sürece kulak uyuzu gittikçe artar ve köpeğinize zarar vermeye başlar. Bu nedenle köpeğinizin kulak uyuzu var ise en kısa zamanda veteriner ile görüşerek tedavisine başlanması gerekir.