Köpeklerde mantar enfeksiyonları cilt ve mukozal bölgelerde rahatsızlığa neden olabilen yaygın sağlık sorunlarıdır. Köpeklerde mantar tedavisiyle köpeğinizin rahatlığını sağlamak ve sağlığını korumak için temel bilgileri öğrenelim!
Mantar enfeksiyonları farklı bölgelerde oluşan ve köpeğin hem sağlığını hem de rahatlık seviyesini etkileyen problemlerdir. Bu enfeksiyonların iyi bir şekilde tedavi edilmesi için mutlaka profesyonel bir yardım alınmalıdır. Ayrıca evde uygulanan tedavi seçenekleri sayesinde de hem önlem hem de tedavi sağlanmaktadır. Köpeklerde mantar tedavisi hakkında tüm detayları sizler için bir araya getirdik.
Köpeklerde Mantar Neden Oluşur?
Enfeksiyonları mantar organizmalarının cilt, tüyler veya mukozal bölgelerde üremesi sonucu meydana gelir. Bu bulaşma başka bir köpekten ya da ortamda köpeğinize geçer.
- Nemli ve sıcak ortamlar mantarların çoğalmasını teşvik eder. Özellikle köpeğinizin bazı bölgelerinin nemli kalması mantar enfeksiyonlarının oluşmasına açık davet oluşturur.
- Mantarlar, zayıf bağışıklık sistemine sahip köpeklerde veya cilt yüzeyi zedelenen bölgelerde kolayca yerleşir. Özellikle köpeğinizin bir yarası bulunuyorsa iyi bakıma sahip olmaması mantar oluşumunu sağlar.
- İyi hijyen ve düzenli temizlik eksikliği de mantar oluşumunu artırır. Köpek tüyleri ve derisi yeterince temizlenmezse de mantar oluşumu görülebiliyor. Köpeklerde mantar tedavisi için öncelikle oluşum nedeni tespit edilmelidir.
Köpeklerde Mantar Enfeksiyonlarının Türleri
Köpeklerde en yaygın mantar enfeksiyon türleri, dermatofitler ve Candida mantarlarıdır. Dermatofitler, ciltte ve tüylerde enfeksiyona yol açarak kaşıntı, kızarıklık, tüy dökülmesi gibi belirtilere neden olur. Genellikle dışarıdan fark edilebilirler. Özellikle çok ilerlemeleri durumunda köpeklerin tüy kaybına neden olabiliyor.
Candida mantarları mukozal bölgelerde enfeksiyonlara neden olur. Ağız kokusu, kulak ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu enfeksiyonlar özellikle ağız ve kulak bölgelerinde oluşur.
Köpeklerde mantar tedavisi için genellikle mantar oluşumunu engelleyen ilaçların yanında mantar nedeniyle oluşan yaralanmanın da giderilmesi için iyileştirici ilaçlar verilmektedir.
Köpeklerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Ve Tanısı
Enfeksiyonunun tedavi edilebilmesi için öncelikle belirtilerinin incelenerek tanı konulması gerekir.
- Köpek cinsleri mantar enfeksiyonunun belirtileri arasında kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma görülmektedir.
- Aynı zamanda yaralar, tüy dökülmesi ve kötü koku da görülmektedi. Özellikle mantar enfeksiyonu ilerledikçe görülen belirti sayısı daha fazla olmaya başlar.
- Veteriner fiziksel muayene yaparak belirtileri değerlendirir. Ve gerektiğinde kültür testleri veya mikroskobik incelemelerle doğru tanı koyar. Yeni başlamış mantar enfeksiyonlarında çok daha detaylı inceleme yapılmaktadır. Ancak eğer mantar enfeksiyonu biraz ilerlediğinde yalnızca dışarıdan muayene ile tanı konulması mümkün olmaktadır.
Bu tanı sürecinin ardından köpeklerde mantar tedavisi için uygun yöntemler tercih edilmektedir. Ve mantarın en kısa sürede giderilmesi için gerekli işlemler uygulanmaktadır.
Köpeklerde Evde Mantar Tedavisi
Köpeğinizin mantarı enfeksiyonu yaşaması durumunda evde uygulanan bazı yöntemler bulunmaktadır. İşte bazı yöntemleri;
- Özel Mantar Şampuanları: Mantar enfeksiyonlarına karşı özel olarak formüle edilen mantar şampuanları kullanırsınız. Bu şampuanları veterinerinizin önerdiği sıklıkla kullanarak köpeğinizin cildini temizlersiniz.
- Topikal Tedavi Ürünleri: Eczanelerden veya veteriner hekiminizden temin edebileceğiniz topikal krem veya spreyler, enfekte bölgelere uygulandığında kaşıntıyı ve irritasyonu hafifletir.
- Doğal Yağlar: Bazı doğal yağlar cilt sağlığını destekler. Örneğin, hindistancevizi yağı veya aloe vera jeli hafif mantar enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olmaktadır. Ancak kullanmadan önce veterinerinize danışın.
Köpeklerde mantar tedavisi eğer ilerlemiş düzeyde ise evde yapılan herhangi bir tedavi ile düzeltilemez. Bu nedenle köpeğinize mantar problemleri bulunuyorsa en kısa zamanda veteriner ile görüşerek profesyonel bir yardım almanız gerekir.
Köpeklerde Mantar Tedavisi Yöntemleri
Köpeklerde oluşan mantarın tedavi edilmesi için farklı ilaç türleri bulunmaktadır. Sistemik antifungal ilaçlar mantar enfeksiyonunun vücudun farklı bölgelerine yayıldığı durumlarda kullanılmaktadır. Veteriner hekiminiz mantar türüne ve enfeksiyonun şiddetine göre uygun bir sistemik antifungal ilaç reçete eder. Genellikle çok daha ilerleyen mantar tedavilerinde kullanılmaktadır.
Köpeklerde mantar tedavisi içerisindeyse kimi zaman tropikal antifungal ürünler kullanılmaktadır. Bu ürünler genellikle enfekte bölgelere doğrudan uygulanan krem ya da losyon gibi ilaçlardır. Kimi zaman sprey formunda da olmaktadır. Dermatofit mantarlarına karşı etkili olurlar.
Ayrıca köpeğinizin tüylerini özel mantar şampuanları ile yıkamak da tedavinin bir parçası olmaktadır. Bu şampuanlar köpeğinizin derisinde bulunan mantar enfeksiyonlarının kontrol altına alınmasına yardımcı olurken mantar hücrelerini öldürmeye de yardımcı olur.
Ayrıca kulak ve gözün fonksiyonları için ekstra olarak ilaçlar kullanılıyor. Diğer mantar enfeksiyonu kulaklarda ya da gözlerde ise bu bölgeler için özel tasarlanan ilaçlar kullanılmaktadır.
Mantar tedavisi genellikle dışarıdan uygulanan bir tedavidir. Yani mantar enfeksiyonu olmuş olan bölgeye uygulanan krem ya da ilaçlama sistemi ile mantar tedavisi sağlanır. Genellikle birkaç gün içerisinde mantar belirtileri gerilemeye başlar ve yaklaşık bir haftada oldukça mantar enfeksiyonu azalmış olur. Ancak tamamen iyileşmesi köpeğinizin sağlığına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Köpeklerde Mantar Oluşumu Nasıl Engellenir?
Köpeğinizin mantarı enfeksiyonu ile karşılaşmadan önce alınan bazı önlemler bulunmaktadır. Bu önlemler sayesinde hem köpeğinizin çok daha sağlıklı bir hayata sahip olmasına yardımcı olurken hem de mantar gibi enfeksiyonların oluşması engellenir.
Köpeklerde mantar tedavisi ardından özellikle mantar oluşumunu engellemek için önlemler almak oluşturulan tedavinin kalıcı olmasını sağlar. Hiç de köpeklerde mantar oluşumunu engellemek için uygulayabileceğiniz bazı adımlar;
- Mantar enfeksiyonlarından korunma için temizlik ve hijyen önemlidir. Tüylerinin temiz olduğundan emin olmak için düzenli tüy bakımı yapmak ve mutlaka tüy taraması gerçekleştirmek önemli.
- Köpeğinizi kuru tutmak, nemli bölgeleri temizlemek ve yaralanmaları önlemek önemlidir. Mantar özellikle nemli bölgelerde oluştuğu için köpeğinizin kıvrımlı bölgelerinin nemli kalmamasına dikkat etmelisiniz.
- Ayrıca düzenli veteriner kontrolleri ve sağlıklı beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve mantar oluşumunu azaltabilir.
- Köpeğinizin bağışıklık sisteminin düşük olması da daha çok mantar enfeksiyonlarına davetiye oluşturur. Bu nedenle mutlaka köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyecekler ile onu beslemeniz tavsiye edilir.
Ayrıca mantar tedavisinin ardından belirli bir süre hala mantar ilaçlarına veteriner kontrolünde kullanmaya devam etmek tedavinin kalıcı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer herhangi bir mantar enfeksiyonu ile benzer bir belirti görüyorsanız en kısa zamanda çok veterineriniz ile görüşmeniz tavsiye edilir. Mantar enfeksiyonu çok daha ilerlemeden kısa süre içerisinde tedavi edilmesi mümkün olacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Köpeklerde mantar oluştuğu andan itibaren bir tehdit sağlamaz. Kısa süre içerisinde tedavi edilebilir ve köpeğiniz eski sağlığına kavuşur. Ancak mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse yayılma eğilimi artar ve çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Bu köpeğimizin ölümüne kadar ilerleyecek bir durum olabilir. Yani mantar enfeksiyonu tehlikeli değildir ancak tedavi edilmemesi kesinlikle tehlikeli bir durumdur.
Dermatofit olarak oluşmuş olan mantarlar keratin dokulara yerleşir ve burada yer edinerek köpeğin mantar enfeksiyonu olmasına neden olur. Aynı mantar hücreleri insanda da mantar oluşumunu sağlayabiliyor. Bu nedenle eğer köpeğinizin mantarı varsa tedavi sürecinde eldiven kullanmanız ya da sizin de mantar önleyici bir tedavi kullanarak köpeğinizin mantar hastalığının size bulaşmasını engellemeniz gerekir.