Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Home » Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl anlaşılır? Köpeğinizin idrar yolu sağlığı için neler yapmalısınız? İşte köpeklerde oluşan idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisine ilişkin merak ettiğiniz tüm bilgiler.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu böbreklerde bakteriyel enfeksiyonların oluşumu ile meydana gelen bir durumdur. Bu enfeksiyonlar genellikle bakterilerin ciltten idrar yoluna yayılması sonucu oluşmaktadır. İdrar yollarının enfekte olması köpeğinizin sağlığını ve konforunu etkilemektedir.

Çok büyük problemler de olmasa da genellikle köpeğinizin rahatsız olmasına neden olmaktadır.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

Köpeğiniz farklı nedenlerden kaynaklı olarak idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşmaktadır. Genellikle köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına neden olan Durumlar şu şekildedir;

  • İdrar yolu enfeksiyonlarının nedenleri arasında bakterilerin üretraya veya mesaneye ulaşması en sık görülen durumlardan birisidir. Burada bakteriler özellikle dişi köpeklerde çok kolay bir şekilde üretra ya da mesaneye ulaşmaktadır.
  • Genital bölgenin yetersiz temizliği köpeğinizin idrar yolu enfeksiyonuna sahip olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle genital bölgelerin yeterli bir şekilde temizlenmesi gerekir.
  • İdrar yollarının tıkanması durumu da köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu yapıyor. Farklı nedenlere bağlı olarak idrar yolları tıkanmaktadır.
  • Zayıf bir bağışıklık sistemi köpeğinizin çok daha kolay idrar yolu enfeksiyonu kapmasına neden olmaktadır.
  • Dişi köpeklerde anatomik yapının neden olduğu risk de söz konusudur. Dişi köpeklerde idrar yolu daha açık bir ortamda bulunduğu için enfeksiyon kapma ihtimali yüksek oluyor.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu için farklı belirtiler bulunuyor. Sizin de fark edebileceğiniz belirtiler şu şekilde;

  • Köpeğinizde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında sık idrara çıkma en kolay fark edilebilen belirtilerden birisidir. Köpeğiniz tuvalet için dışarı çıkmazsanız dahi idrar kaçırır ya da idrar yapma isteği duyar.
  • İdrarda kan veya pus da köpeğinizin idrar yolu enfeksiyonuna sahip olduğunu belirtir. Özellikle bulanık idrar yapıyorsa mutlaka idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenmelisiniz.
  • İdrar yaparken zorlanma köpeğinizin size göstereceği idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden birisi olacak.
  • Genital bölgeyi yalama veya kaşıma da idrar yolu için büyük bir belirtidir. Köpekler buradaki yanma ve acıyı yalama ya da kaşınma gibi davranışlarla gidermeye çalışmaktadır.
  • Köpeğinizin genital bölgesinden gelen kötü koku da enfeksiyon oluşmuş olduğunun habercisi olmaktadır.
  • Kimi zaman köpek cinsleri idrar yolu enfeksiyonu sırasında halsizlik göstermektedir.

Bu belirtiler enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak değişmektedir.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanısı

Köpeğinizin tuvalet sürecini takip ederken idrar yolu enfeksiyonuna ilişkin birçok bilgiye aslında kolaylıkla elde edersiniz. İdrar yolu enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz. Bu konu hakkında kesin bir tanı almalısınız.

Tanı için genellikle önce sizin görülen belirtiler dinlenmektedir. Daha sonra veteriner fiziksel bir muayene yaparak köpeğinizi gözlemler. En son olarak tanının kesin bir şekilde konulması için idrar örneği alınmaktadır ve yapılan testler sonucunda köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konulmaktadır.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavi Ve İlaçları

Veteriner hekim tarafından yapılan tanının ardından en kısa süre içerisinde tedaviye başlanmaktadır. Aslında idrar yolu enfeksiyonu tedavisi hızlı bir şekilde ilerler ve alınan ilk yaşlardan itibaren etkisini göstermeye başlamaktadır.

Tedavi genellikle antibiyotik ilaçlarla yapılmaktadır. Veteriner hekim enfeksiyonun türüne ve şiddetine bağlı olarak en uygun tedavi planını belirler. İlaçları düzenli ve tam olarak kullanmak enfeksiyonun tamamen geçmesi için önemlidir. Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonunu belirtileri geçmiş olsa dahi mutlaka veterinerin söylediği kadar ilaca devam etmeniz gerekmektedir.

Eğer kullandığınız ilaçlar belirtilerin ortadan kalkmasına yardımcı olmuyorsa yine veteriner hepimiz ile görüşerek yeni bir tedavi programı oluşturmalısınız.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Ev Bakımı Ve Önleme

Köpeğinizde oluşmuş olan idrar yolu enfeksiyonunu tedavi edilmesinin ardından uygulayacağınız bazı yöntemler sayesinde köpeğinizin yeniden idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmasını engellersiniz.

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu engellenmesi ya da önlenmesi için uygulanan küçük ama etkili adımlar şu şekilde;

  • Köpeğinizin temizliğine özen göstermek ve bol su içmesini teşvik etmek, idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede yardımcı olmaktadır.
  • İdrar yollarını temiz tutmak ve idrarı sıkıştırmamak da riski azaltmaktadır. Ayrıca köpeğinizin tuvalet yapabilmesi için gerekli zaman aralıklarıyla dışarı çıkartmanız gerekir. Eğer köpeğiniz tuvaletini tutuyor ise bu idrar yolu enfeksiyonun oluşması için ortam oluşturur.
  • Ayrıca dişi köpeklerin genital bölgesini düzenli olarak temizlemek de önemlidir. Genital bölgenin yeteri kadar temizlenebilmesi için mutlaka doğal materyaller kullanılmalıdır.
  • Köpeğinizin dışarıda tuvaletini yapmasını sağlamak idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olmaktadır. Dışarıda yapılan tuvalet iç mekanlarda oluşan bakteri birikimini azaltır.
  • Sağlıklı bir beslenme planı da köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Veterinerinizle oluşturulan beslenme planını uygulamaya özen göstermelisiniz.
  • Düzenli olarak veteriner kontrollerinin yapılması da köpeğinizin ileride idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşmasını azaltacaktır.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Sonrasında Takip Ve İzleme

İdrar yolu enfeksiyonu sonrasında takip ve izleme için uygulamanız gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar şu şekilde özetlenir;

  • Köpeğiniz iyileşmiş olsa dahi veteriner kontrollerine devam ettirmelisiniz. Belirli aralıklarla alınan idrar testleri sayesinde enfeksiyonun tekrarlamadığından emin olmalısınız.
  • Tedavi sonrasında köpeğinizin davranışlarını ve sağlık durumunu dikkatli bir şekilde izlemeye devam etmelisiniz. İdrar yapma alışkanlıkları ve tuvalet sonraki davranışları ile genel enerji seviyesini düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
  • Eğer köpeğinizle idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini tekrarlayan bazı belirtiler görülürse en kısa zamanda veterinerinize danışmanız gerekir. Erken müdahale sayesinde enfeksiyon ilerlemeden tekrarlanması engellenmektedir.
  • Köpeğinizin stres seviyesinin düşük tutmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek enfeksiyon sonrasında uygulayabileceğiniz takip-izleme aşamalarından biridir sosyal aktiviteler ve düzenli egzersiz sayesinde köpeğinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olursunuz.
  • İdrar yolu enfeksiyonu sonrasında böbrek yetmezliği ya da ciddi böbrek problemleri oluşabiliyor. Bu nedenle köpeğinizin idrarı ve enfeksiyonu geçmiş olsa dahi böbreklerine yönelik kontrollerinin yapılması ileride oluşan herhangi bir tehlikenin erkenden fark edilmesine yardımcı olur.

Tüm bu takip ve izleme süreci sonrasında köpeğinizin çok daha sağlıklı bir hayata devam ettiğinden emin olursunuz. Köpeğiniz sık sık idrar yolu enfeksiyonuna yakalanıyor ise doktorunuzla bu durumu dikkatli bir şekilde konuşmanız gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedaviyle Çözülebilir Mi?

Köpeğinizin bol bol su içmesini sağlamak ve c vitamini gibi yiyecekleri tüketmesini sağlamak idrar yolu enfeksiyonu sırasında onun kendini iyi hissetmesi ve bağışıklık sistemini artırması konusunda yardımcı olabilir. Ancak bu yöntemler tamamen iyileşmesini sağlamayacaktır. Mutlaka veteriner tarafından verilmiş olan ilaçları kullanmanız gerekir.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu İnsanlara Geçer Mi?

İnsanlar eğer enfekte köpek idrarına ya da enfekte olmuş dokulara doğrudan dokunur ve herhangi bir önlem almazsa enfeksiyon bulaşıcılık gösterir. Ancak idrar yolu enfeksiyonu genellikle idrar yolu üzerinden bulaştığı için bu enfeksiyon türünün insanları doğrudan bulaşması daha zor oluyor. Yine de enfekte toprak ya da idrara dokunmamak sizin için daha güvenli bir yöntem olur. Eğer dokunmanız gerekiyorsa da eldiven kullanmak ya da ellerinizi daha sonrasında hiçbir yere dokunmadan bol bol yıkamak etkili bir yöntem olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları