Köpeklerde Kene - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Kene

Home » Köpeklerde Kene

Köpeklerde kene hiç istenmeyen bir durumdur ve çok ciddidir! Köpeğinize bir kene yapıştı ise yapmanız gerekenler veya önlemek için bilinmesi gerekenler yazımızda.

Köpeklerde Kene

Köpeklerde Kene

Keneler çok küçük eklembacaklılardır ve varlıkları nadiren hayatımızda hissedilmektedir. Ancak kenelerin neden olduğu parazitizm kızarıklık ve kaşıntıya neden olur. Ayrıca deri hastalıkları bulaşıcı hastalıklara da neden olmaktadır. Köpeklerde kene olması durumu ile ilgili her şeyi sizler için ayrıntılı inceleyeceğiz.

Köpeklere Gelen Kene Çeşitleri Nelerdir?

Kene denilince 2000’den fazla sadece ülkemizde kene çeşidi olduğu bilinmektedir. Her kene herkese gelmez ve kenelerinde kendi içerisinde çeşitleri vardır. Köpeklerde kene görmenize neden olan dört farklı çeşidi bulunmaktadır. Köpeklere gelen kene çeşitleri:

  • Keneler

Vücut uzunluğu 3 ila 10 mm arasındadır. İri bir akardır ve kan emerken 1 ila 2 cm kadar şişer. Kene ısırıkları şiddetli kaşıntı ve ağrıya neden olur ve çok miktarda kan emilirse kansızlık oluşmaktadır. Bazı durumlarda yüksek ateş, kusma ve iştah kaybının eşlik ettiği şiddetli ateşli olmaktadır. Genellikle ormanlar ve dağlar gibi doğası zengin yerlerde yaşamaktadırlar. Ancak parklar ve nehir yatakları gibi yemyeşil bitki örtüsünün olduğu kentsel alanlarda da yaşamaktadırlar.

  • Coccinellidae akarları

Çıplak gözle görülemeyen ve derideki tünellerde yaşayan küçük akarlardır. Meydana geldiğinde kaşıntı bir anda şiddetlenmektedir. Yüz, kulaklar, mide, göğüs, dirsekler ve topuklarda kıllar dökülmektedir. Kabuklar oluşur ve sarı pullar görünmektedir. Oldukça bulaşıcıdır ve insanlara ve diğer hayvanlara bulaşır, bu nedenle dikkatli olunmalıdır.

  • Köpek kulaklı akarlar

Kulakta yaşayan ve şiddetli kaşıntıya neden olan küçük bir akardır. Çok miktarda siyah kulak kiri, kaşıntılı kulaklar, baş sallama ve kulak kokusu gibi semptomlarla karakterizedir. Bir kez parazitlendiğinde, tek bir solucan giderme seansıyla tamamen iyileştirilemez. Yumurtaların yetişkin akarlara dönüşmesi yaklaşık üç hafta sürer, bu nedenle ikinci haşarat giderme de dahil olmak üzere yaklaşık bir aylık bir tedavi süresi gerekir. Nadiren de olsa, kulak akarları kulak dışındaki bölgelerde de yaşamaktadır. Bu nedenle semptomlar mutlaka kulaklarla sınırlı değildir.

  • Demodex

Demodex akarları insan derisinde de bulunmaktadır. Sağlıklı köpeklerde de bulunmaktadır. Ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında çoğalarak cilt hastalıklarına neden olmaktadır. Bazı durumlarda, hamilelikten veya uzun süreli ilaç tedavisinden kaynaklanan bir komplikasyondur. Erken dönemlerde çok az kaşıntı olsa da sekonder bakteriyel enfeksiyon oluştuğunda şiddetli kaşıntı ve saç dökülmesi görülmektedir. Köpeklere parazit yapan Demodex, konakçıya özgüdür. Ve onu enfekte eden hayvan türleri sınırlı olduğu için insanlara bulaşmamaktadır.

Köpeklere Kene Nasıl Bulaşır?

Köpeklerde kene kapılmasının birkaç yolu var. Keneler bitki örtüsüyle kaplı alanlarda yaşadıklarından, ana bulaşma yolu onları dışarı çıkarken köpeğin kürküne yapıştırmaktır. Ayrıca dağa veya ormana giren kişiler de virüsü ayakkabılarına veya kıyafetlerine bulaştırır. Eve getirir ve evde köpeklerine bulaştırmaktadır.

Keneler dışındaki küçük görünmez keneler, esas olarak köpekler arasındaki temas yoluyla bulaşmaktadır. Ana enfeksiyon yolu, evcil hayvan dükkanı veya barınak gibi çok sayıda köpeğin tutulduğu bir yerde veya köpek koşusu gibi belirsiz sayıda köpeğin temas ettiği bir yerde zaten enfekte olmuş bir köpekle temasıyla da bulaşmaktadır.

Köpek kulaklı akarlar evcil hayvan dükkanlarında, köpek koşularında ve yürüyüşler sırasında enfekte köpeklerle temas yoluyla bulaşmaktadır. Kediler de dahil olmak üzere diğer hayvanlardan enfekte olmak mümkündür, bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Ayrıca Demodex kenenin ise anneden bulaştığı düşünülmektedir.

Köpeklerde Kene

Köpeklerde Kene

Köpeklere Kenelerden Hangi Hastalıklar Bulaşabilir?

Köpeklere kenelerden yaygın olarak üç farklı hastalık bulaşabiliyor. Köpeklerde kene görüldüğünde yaygın olarak SFTS virüsü bulaşır. SFTS virüsü:

  • İlk olarak 2011 yılında Çin’de görülmüştür ve yeni bir hastalıktır.
  • SFTS virüsü ile enfekte olunduğunda nedeni bilinmeyen ateş, kusma ve ishale ek olarak beyaz kan hücreleri ve trombositlerde azalma görülebilmekte ve ağır vakalar yaşamı tehdit edebilmektedir.
  • İnsanlara bulaşabilen hayvan kaynaklı bulaşıcı bir hastalıktır.
  • Aşı veya etkili bir ilaç yoktur ve tedavi semptomatiktir.
  • Kan emdikten sonra 6 gün ila 2 hafta sürer, bu nedenle keneyi çıkardıktan sonra bile dikkatli olun.

Diğer bir hastalık ise Lyme hastalığı oluyor. Lymen hastalığı:

  • Buna asemptomatik enfeksiyon denir ve çoğu enfeksiyon vakası herhangi bir semptom göstermez.
  • Ateş, iştahsızlık ve çoklu eklemlerin şişmesi olan nadiren görülmektedir.
  • İnsanlarda soğuk algınlığı gibi semptomlar görüldükten sonra nörolojik semptomlar ve artrit ortaya çıkar, bu nedenle dikkatli olunması gerekir.

Çoğu durumda, köpekler asemptomatik enfeksiyon olarak adlandırılan enfekte olsalar bile herhangi bir semptom göstermezler, ancak nadir durumlarda artrit ve yüz felci, iştahsızlık, ateş vb. nörolojik semptomlar görülmektedir.

En çok kapılan üçüncü hastalık ise babesiosis hastalığıdır. Köpek cinsleri kanını emerek köpeklerin kırmızı kan hücrelerinde parazitlenen protozoa Babesia’nın neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Özelliklerden biri hemoglobin ile karıştırılmış kahverengi idrardır. Etkili bir ilaç yoktur ve ağır vakalarda hayatı tehdit edebilen şiddetli anemi, sarılık ve çoklu organ yetmezliği görülmektedir.

Köpeklerde Kene Önlenebilir Mi?

Köpeklerde kene önlemek %100 mümkün değil ancak yöntemleri var. Kene önleyiciler, kenelerle temas etmeleri halinde köpeğinizin vücudunda çoğalmalarını engellemek içindir. Günlük yürüyüşlerden hemen sonra fırçalamak da koruyucu önlemlerden biridir. Köpeğin kürküne yapışık olan akarların ciltte parazitlenmeden veya kan emmeden önce vücuttan atılması mümkündür ve günlük bakım ile parazitliği hızla fark edebilirsiniz. Ayrıca cildi temiz tutmak için ayda bir veya iki kez şampuanlamak da bunu önlemeye yardımcı olur.

Köpeklerde Kene Nasıl Bulunur?

Köpeklerde kene bulmak biraz zahmetli olabilir. Kene kan emdiğinden şişme yapar. Kene olup olmadığını kontrol ederken, elinizi nazikçe kürkün altına koyun ve parmak uçlarınızla dokunacak bir şey olmadığından emin olmak için tüm vücudunuzu kontrol edin. Keneler, patiler (ayak tabanı), gözler, kulaklar, ağız çevresi, yaka arkası, koltuk altı, anüs içi ve çevresi gibi az tüylü ve yüksek nemli bölgeleri tercih eder. Köpeğinizi sakince inceleyebilirsiniz.

Köpeklerde Kene Tedavisi Nasıldır?

Ciltte herhangi bir kaşıntı veya anormallik fark ederseniz, hemen bir veterinere görünün. Köpeklerde kene var ise onu siz bilinçsiz olarak çıkarmaya çalışmamalısınız. Bu durum yukarıda sizlere ayrıntılı açıkladığımız bulaşıcı hastalıklara neden olabilir. Kene bir iğne ile köpeğin derisinde bir yer açar ve zorla koparılması halinde cilt sorunlarına da yol açabilir. Keneleri çıkarmaya çalışırken yanlışlıkla ezerseniz insanlara virüs veya bakteri bulaştırma riski vardır. Bundan dolayı siz sadece kontörlünü sağlayın ve hızlı bir şekilde veterinere götürün. Uzman köpeğinize en az hasar vererek keneyi çıkarır.

Kene tedavisinde reçetesiz ilaçlar kullanmayınız. Aktif olarak ilaçların içerikleri farklı olabiliyor ve veteriner hekimin reçete etmesi en doğrusu olur.

Sık Sorulan Sorular

Kene köpeklerde ölüme neden olabilir mi?

Evet bazı keneler enfeksiyon oluşturduğu için köpeklerde ölüme neden olabilir. Özellikle babesiosis hastalığı en fazla köpeklerin ölümüne neden olan kene kaynaklı bir hastalıktır.

Köpeklerin kene kaptıkları zaman ne zaman?

Yaygın olarak nisan ayından ekim ayına kadar dikkat edilmelidir. Her yıl bu aylarda köpeklerin kene tarafından yakalanma ihtimali yükseliyor. Bu dönemlerde önleyici tedbirleri arttırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları