Köpeklerde Kısırlaştırma - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Kısırlaştırma

Home » Köpeklerde Kısırlaştırma

Köpeklerde kısırlaştırma önemli bir karardır! Köpeğinizi kısırlaştırmak istiyorsanız, kısırlaştırma ameliyatını tüm yönleri ile ele alacağız.

Köpeklerde Kısırlaştırma

Köpeklerde Kısırlaştırma

Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatının stresi azaltmak ve köpeği sakinleştirmek için etkisi çok büyüktür. Ancak erkek köpekleri kısırlaştırmanın hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Onları tanımak ve daha sonra pişman olmayacağım bir seçim yapmak istiyorum. Bu yazımızda oyuncak kaniş gibi evcil köpeklerin kısırlaştırılmasının zamanlaması ve köpeklerdeki etkisi hakkında bilgi vereceğiz.

Köpeklerde Kısırlaştırma Nedir?

Köpeklerde kısırlaştırma, dişi köpeklerin hamile kalmasını önlemek için erkek köpeğin testislerinin çıkarılmasıdır. Spesifik olarak genel anestezinin uygulandığı, testis torbasında kafatasından hafif bir kesi yapılmaktadır. Sadece içindeki testislerin çıkarıldığı bir ameliyattır. Ameliyattan önce, bir veteriner ameliyatın güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için tüm vücut muayenesini yapacaktır. Bazı veteriner hastanelerinde ameliyatın kendisi yaklaşık 20 dakikada tamamlanır. Ve herhangi bir sağlık problemi yoksa evcil hayvanınızı hastaneye kaldırılmadan aynı gün evinize bırakabilirsiniz. Köpek kısırlaştırma ameliyatına genel olarak baktığımızda:

  • Aslında ne tür bir ameliyat olduğu konusunda ise skrotuma kraniyalden hafif bir kesi yapılmaktadır. Sadece içindeki testisler çıkarılmaktadır.
  • Kız çocuklarında olduğu gibi kısırlaştırmada karın içi açılmamaktadır. Bunun için vücut üzerindeki yük kısırlaştırmaya göre daha azdır.
  • Bazen tedavi için kullanılmaktadır. Ancak temelde sağlıklı köpeklerde (çoğunlukla yavru köpeklerde) çeşitli hastalıkları önlemek  için kullanılmaktadır.

Köpeğinizi kısırlaştırmak isteyip istemediğinize henüz karar vermediyseniz avantajları ve dezavantajlarını mutlaka bilmelisiniz.

Köpeği Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Köpeklerde kısırlaştırma sadece köpeğin doğum yapmaması için değildir. Köpeğinizi kısırlaştırdığınızda öne çıkan faydaları:

  • Çeşitli Hastalıkları Önlemek

Testisler alındığı için testis kanseri gibi testis hastalıkları konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Özellikle testisleri bağırsak yollarından dolayı karın içinde kalan çocukların kanser olma ihtimali yüksektir. Bu bilindiğinden aktif olarak kastrasyon ameliyatını düşünmekte fayda var. Erkek hormonlarından etkilenen prostat, perianal adenomlar ve perineal herniler gibi erkeğe özgü organ bozukluklarının önlenmesinde veya tedavisinde de yararlıdır.

  • İşaretleme Davranışı Azalır

Cinsel olgunluk başladığında, erkeklik hormonları alan farkındalığını arttırır, bu nedenle işaretleme davranışı gerçekleştirirler. Ameliyat başlangıçta (olgunluğun başlangıcında) yapılırsa hormon salgılanması baskılanmaktadır. ve işaretleme davranışı sıklıkla azalır. Ancak bu dönemi kaçırırsanız ve işaretlemeyi alışkanlık haline getirirseniz ameliyat olsanız bile düzeltemeyebilirsiniz, bu yüzden dikkatli olun.

  • Daha az strese girer

Kısırlaştırılmamış köpekler söz konusu olduğunda, çiftleşme arzusu, diğer köpeklere karşı saldırganlık ve bölgesel içgüdüler gibi çeşitli stresleri hissetme olasılıkları daha yüksektir. Kastrasyon ameliyatı yaptırarak bu streslerin önüne geçebilirsiniz.

  • Üreme önlenir

Sahibi tarafından istenmeyen üremeyi önleyebilirsiniz. Herhangi bir şekilde, köpek koşusunda bir kızla kaçmak veya yanlışlıkla çiftleşmek gibi kazaları önleyebilirsiniz. Birden fazla evcil hayvan için de güvenlidir. Köpeklerde kısırlaştırma faydaları genel olarak bunlar sayılmaktadır.

Köpeklerde Kısırlaştırma

Köpeklerde Kısırlaştırma

Köpek Kısırlaştırmak Zararlı Mı?

Köpeklerde kısırlaştırma işleminin bazı olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Genel olarak baktığımızda:

  • Kastrasyon üreme işlevini ortadan kaldırır, böylece artık çocuk sahibi olamazsınız.
  • Genel anestezi altında ameliyatla ilişkili riskler vardır.
  • Genel anestezi ihtiyacı, muhtemelen köpek sahiplerinin köpeklerini kısırlaştırma konusunda tereddüt etmelerinin nedenlerinden biridir.
  • Tabii ki bir veteriner hastanesinde ameliyattan önce tüm vücut muayenesi yapılmaktadır. Ameliyat son derece titizlikle güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ancak genel anesteziye bağlı yan etkilerin sıfır olmadığı anlaşılmalıdır.
  • Anafilaktik şok adı verilen hayatı tehdit eden bir yan etki de ortaya çıkar.
  • Kısırlaştırılmış köpekler, kısırlaştırılmamış köpeklerden daha fazla kilo alma eğilimindedir.
  • Bunun nedeni tüketilen enerji miktarının azalması ve iştahı baskılayan erkeklik hormonlarının azalmasıdır.

Kastrasyon ameliyatından önce ve sonra aynı besinleri yerseniz fazla kalori almış olursunuz, bu nedenle kastrasyon ameliyatından sonra yediklerinize dikkat etmeniz gerekir.

Köpek Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?

Çoğu cins, yaşamın ilk yılında cinsel olgunluğa ulaşır. Bu nedenle birçok veteriner, yaklaşık 6 aylıkken kısırlaştırmayı önermektedir. Köpeklerde kısırlaştırma için bir yaş sınırı yoktur, bu nedenle sağlıklı yetişkin köpekler bile kısırlaştırılabilir. Bununla birlikte, köpek ne kadar yaşlıysa, genel anestezi riski o kadar fazladır, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede kastrasyon yapılması önerilir.

Kısırlaştırma ameliyatı bu yaşta veya bu yaşta yapılmalıdır diye bir kural yoktur. Ancak küçük ve orta boy köpekler söz konusu olduğunda, erken dönemde tedavi edilirse hastalıkları önlemenin ve erkek köpek cinsleri özgü sorunlu davranışları iyileştirmenin daha kolay olduğu söylenmektedir.

Öte yandan, iri ve yavaş büyüyen büyük köpekler çok erken ameliyat edilirlerse iskelet dengelerini kaybedebilirler, bu nedenle en az 10 aylık olana kadar beklemek daha iyidir. Bununla birlikte, köpeklerin büyüme ve fiziğinde bireysel farklılıklar olduğu için, ne zaman ameliyat olacağına karar vermek için bir veterinere danışmak en iyisidir.

Sonuç olarak kısırlaştırma ameliyatı için uygun zamanlama köpeğinizin sağlığına, ağırlığına ve testis boyutuna bağlı olarak değiştiğinden, veterinerinize danışmanız en doğru sonuçtur.

Köpek Kısırlaştırma Riskleri Var Mı?

Kısırlaştırma ameliyatı ne olursa olsun, genel anestezi ve vücuda neşter ile yapılan ameliyatlar riskleri beraberinde getirir. Ameliyattan sonra yara enfeksiyon kapabilir, bu nedenle dikişler alınana kadar yarayı kirletecek durumlardan örneğin yağmurlu günde yürüyüş, çamur sıçrayan yol vb. kaçınmalısınız.

Ayrıca ameliyat sonrasında hormon dengesindeki değişiklikler nedeniyle kilo alımı daha kolay olmaktadır. Egzersiz yapmaya ve kas inşa etmeye çalışın, kastrasyon sonrası yiyeceklere geçin ve kilo yönetimine dikkat edin.

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı İçin Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde kısırlaştırma üç aşamalı bir prosedürdür. Ameliyat öncesi, ameliyat günü ve sonrası olmak üzere bilinmesi gerekenler farklılaşır. Buna göre:

  • Kastrasyon konsültasyonu için ameliyatın yapılacağı hastaneye gidelim. Yavru ise büyüme durumunu ve testislerin inip inmediğini kontrol edip ameliyat tarihine karar verebilirsiniz.
  • Ameliyattan önce fiziksel durumunuza dikkat edin. Evcil hayvanınızda ishal, kusma veya normalden daha az yemek yeme gibi olağandışı herhangi bir belirti varsa, randevu gününde bile derhal veterinerinizle konuşarak erteleme yapabilirsiniz.
  • Ameliyattan sonra, dikişlerin alınması dahil yaklaşık bir hafta ila 10 gün boyunca tüm vücudunuzu şampuanlayamaz veya kesemezsiniz.
  • Ameliyat gününde bir şey yememeniz veya içmemeniz söylenecektir. Bunun nedeni genel anestezi sırasında kusmanın neden olduğu aspirasyondur.
  • Genel olarak genel anestezi yapılır ve ameliyat yapılmadan önce herhangi bir anormallik olmadığını doğrulamak için ameliyat öncesi muayene yapılır.

Ameliyattan sonra taburcu olmak  hastane politikasına bağlı olarak aynı gün veya hastanede yatıştan birkaç gün sonra olabilir. Ameliyattan sonra dikişler yaklaşık 1 hafta ila 10 gün sonra alınacaktır. Bu süre zarfında yorucu egzersiz yapmaktan kaçının. Normal yürüyüş veya kapalı mekanda yaşama konusunda özel bir kısıtlama yoktur. Hastaneden taburcu olduktan hemen sonra, ameliyat yerinde genellikle hala ağrı vardır ve çoğu köpek, eve döndükten sonra bir rahatlama duygusuyla yarayı yalamaya çalışır.

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerde kısırlaştırma köpeğin büyümesini etkiliyor mu?

Prematüre kısırlaştırma yapıldığında köpeklerde iskelet büyümesi ve kilo alımı üzerinde etkisi çok düşüktür. Gecikmiş büyüme nedeniyle ise hafif kemik uzaması olabiliyor.

Köpekler kısırlaştırıldığında idrar kaçırıyor mu?

Dişi köpekler ve yaşlı köpekler için idrar kaçırma tedavisinde kısırlaştırma oranı yüksektir. Kısır olduklarında idrar kaçırma hastalığına yakalanma riski artıyor. Ancak bunun yanında 1 yıldan 10 yıla kadar ömrü uzadığı da bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları