Köpeklerde Gebelik Süresi - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Gebelik Süresi

Home » Köpeklerde Gebelik Süresi

Köpeklerde gebelik süresi köpeklere göre değişim arz edebilmektedir. Ortalama 60 gün olan bu süreç hakkında bilinmesi gerekenleri derledik!

Köpeklerde Gebelik Süresi

Köpeklerde Gebelik Süresi

Köpeklerde gebelik süresi boyunca çok hassas davranmalısınız. Ayrıca gebeliğin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için büyük çaba sarf edilmelidir. Köpeklerin sağlıklı bir biçimde yaşamlarına devam edebilmeleri adına hem rutin sağlık kontrollerinin hem de beslenme düzeninin ve egzersiz sürecinin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Gebelik sürecinde bu hususlara dikkat edildiği zaman sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi çok daha kolay olmaktadır.

Köpeklerde Çiftleşme

Köpeklerde kızgınlık dönemi senede 2 kere olmak üzere 6 aylık periyotlarda kendini gösterir. Bu aşamada köpeğinizin gebelik ile sonuçlanan bir çiftleşme yaşaması için en uygun zamanın ne olduğunu hem hormon testleri ile hem de smear testleri ile saptamanız mümkün olacaktır. Çiftleşme sürecinin yaşanacağı eşin hangi rahatsızlıklara sahip olduğunun farkında olmalısınız. Köpeklerde cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklar oldukça fazladır. Tam da bu nedenle köpeklerdeki rahatsızlıkların çiftleşmenin hemen öncesinde öğrenilmesi ve genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olunması lazımdır.

Köpeklerde kızgınlık dönemine girildiğinin temel belirtileri arasında agresiflik mevcuttur. Diğer köpekler ile yakınlaşırken birden kavga etmeye başlamak da bu dönemin karakteristik özelliklerindendir. Erkek köpeklerde cinsel organların daha belirgin bir hal alması, dişi köpeklerde ise vajinayı yalama eğilimi gösterilmesi dikkat çeken belirtiler arasındadır. Çiftleşme sürecinin kontrolsüz bir biçimde sürdürülmesi hem köpeğin sağlığı hem de doğacak olan yavruların sağlığını tehlikeye atacaktır.

Köpeklerde Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde gebelik süresi öncesinde ve sonrasında köpeklerin tüm bedensel ruhsal değişikliklerinin farkında olmalısınız. Bu süreçte olağanın dışında bir durum fark ettiğiniz zaman anında harekete geçmeli ve uzmanınızı bilgilendirmelisiniz.

  • Gebelik sürecinde hızlı bir şekilde kilo alma ve iştahta artış kendini gösterecektir. Normal süreçte vermiş olduğunuz mama ile doymadığını gösteren işaretler ortaya çıkacaktır.
  • Köpeklerde gebelik sürecine ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri de memelerde büyümedir. Bu süreçte meme enfeksiyonlarına yakalanma sıklığında da artış yaşanabilmektedir. Tüm bu enfeksiyonlara karşı çok dikkatli olmalısınız.
  • Gebelik sürecinin sonrasında yüksek oranda korumacılık ortaya çıkacaktır. Köpeklerin yavrularına sevmediği ve güvenmediği bir kişinin dokunmaya yeltenmesi durumunda oldukça sert bir tepki ile karşı karşıya kalacağı bilinmelidir. Bu nedenle izinsiz bir şekilde yavrulara dokunmamalısınız.

Köpeklerde gebelik süresi sırasında mizaç olarak da değişimler meydana gelebilmektedir. Normal koşullarda sakin olan köpeklerin diğer köpeklere karşı hırçınlaşması ya da çok enerjik ve oyuncu olan bir köpeğin daha içe kapanık bir hal alması gibi durumlar yaşanabilmektedir.

İçe kapanık olan köpekler ile zaman geçirmeye ve onlar ile oyunlar oynamaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde doğum sonrasında rutin hayatına dönmekte sorun yaşanmaktadır. Bu sorunların minimum seviyeye indirilmesi için çok hassas davranılması gerekir.

Köpeklerde Gebelik Süresi

Köpeklerde Gebelik Süresi

Köpeğin Sürekli Alması Gereken İlaçlara Devam Edilmeli Mi?

Köpeklerin sürekli olarak mücadele ettikleri hastalıkları tedavi etmek amacı ile kullandıkları ilaçlar olur. Bu ilaçlara gebelik sürecinde devam edilip edilmemesi konusunda bazı durumlarda akıl karışıklıkları yaşanabilmektedir. Bu konuda kendi kendinize karar vermemelisiniz. Yavruların zarar görmemesi için kesmiş olduğunuz ilaçların direkt olarak anne köpeğin sağlığını riske atabileceğini bilmelisiniz.

Köpeklerin kullanmış oldukları rutin ilaçların gebelik süreci için sakıncalı olduğu fark edilirse veteriner bu ilaçlarda daha zararsız olan alternatifler ile değişimler yapabilir. Bu değişimler yapma ve zararı analiz etme konusunda sadece uzmanınızı dinlemelisiniz. Kendi kendinize almış olduğunuz kararların hem anne köpeğin hem de yavruların hayatını direkt olarak riske atabileceğini bilmeniz gerekiyor.

Gebelikte Omega Desteği

Köpeklerde gebelik süresi boyunca beslenme düzenine yapılacak olan takviyelerin kesinlikle doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Bu aşamada kişilerin kendi kendilerine beslenme düzeninde yapmış oldukları değişikliklerin köpeklerin genel sağlığını olumsuz etkileyebileceği de görülmektedir.

Gebelikte özellikle Omega desteği önem arz eder. Bu desteğin hangi formda verilmesi gerektiğine doktorunuz karar vermelisiniz. Köpeklerde böbrek sıkıntıları varsa alınacak olan takviyelerin böbrek hassasiyeti göz önünde bulundurularak ayarlanması lazımdır. Aksi takdirde böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklar yaşanabilmektedir.

Gebelikte Yavru Sayısı

Köpeklerde gebelik süresi kadar yavru sayısı da dikkat çeken ve türden türe değişim gösteren hususlar arasındadır. Küçük köpek cinsleri yavru sayısının 4-6 arasında değişim gösterdiği bilinmektedir. Büyük köpeklerde ise yavru sayısının 10-11 arasında değiştiği görülür. Yavru sayısının artması ile bakımının zorlaştığını da bilmelisiniz. Bakım sürecinde annenin direncinde düşüş meydana gelmemesi adına çok hassas olmalı ve beslenme düzenine çok büyük önem vermelisiniz. Yavruların her biri dünyaya geldikten sonra hayatta kalmayı başaramamaktadır. Hayatta kalma oranını artırmak için hem annenin hem de köpeklerin sağlığına dikkat edilmesi gerekir.

Gebelik Sürecinde Gençlik Hastalığı Yavrulara Bulaşır Mı?

Gençlik hastalığı literatürde distemper olarak da bilinmektedir. Bu hastalık viral kaynaklıdır. Gebelik sürecinde anneden plasenta aracılığı ile yavrulara geçebileceği anlaşılmaktadır.

  • Genç hastalığı yavrulara doğum öncesinde henüz gebelik evresinde geçebilmektedir.
  • Genç hastalığından muzdarip olan anne köpeğin gebelik sürecinde yaşamını yitirmesi gibi durumlar da söz konusu olabilmektedir.
  • Köpeklerde genç hastalığının en temel belirtilerinin başında şiddetli ishal gelmektedir. Halsizlik ve aynı zamanda gözde enfeksiyon da bu durumun belirtileri arasındadır.
  • Anne köpekte bu rahatsızlıklardan biri ya da birkaçını fark ettiğiniz zaman anında uzmanınıza danışmalısınız. Erken evrede fark edildiği zaman tedavi şansının büyük oranda artış gösterdiği bilinmektedir.

Gençlik hastalığının hane içerisindeki diğer canlılara yayılmaması için özellikle hijyene dair çok hassas davranmanız gerekmektedir. Hijyen seviyesinde yaşanan sorunların köpekler arasında hızla genç hastalığının yayılmasına nende olabileceğini bilmelisiniz.

Köpeklerde Doğum Sonrası Kontrolleri Aksatmayın

Köpeklerde gebelik süresi sonrasında da hem anne köpeğin hem de yavruların belirli aralıklar ile kontrollere tabi tutulması gerekir. Bu kontrollerde sağlık durumuna dair herhangi bir sorun olduğu fark edilirse erken müdahale şansı doğmaktadır. Kontrollerin düzenli aralıklar ile yapılması özellikle kronik rahatsızlıkların ve ciddi sorunların öncesinde fark edilmesini mümkün kılan kıstaslardandır. Bu kontrollerde kilo boy oranları da kontrol edilmelidir. Yavruların gelişim çizgisinin düzgün olup olmadığının bu şekilde tespit edilmesi daha kolay bir hal alacaktır.

Yavrular Yeterinde Beslenebiliyor Mu?

Doğum aşamasının sonrasında yavruların düzenli aralıklar ile beslenebildiklerinden emin olmanız gerekmektedir. Yavruların beslenme sürecine ilişkin sıkıntıların oluşmaması için düzenli şekilde boyutlarındaki gelişimin kontrol edilmesi gerekir. Yavru sayısının çok olduğu gebeliklerde anne köpeğin tüm yavruları eşit derecede besleyememe sorunun meydana gelebildiği görülmektedir. Bu tür sorunlar yavrulardan bir kısmının hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilmektedir. Beslenme sürecinde bir dengesizlik olduğunu fark ederseniz ek beslenme adımları ile bu sorunun çözülmesi sağlanır. Bebeklere yapılacak olan beslenme takviyesinin veteriner onayından geçmesi gerekir.

Köpeklerde Gebelik Süresi Sık Sorulan Sorular

Köpeklerde gebelik süresi ne kadardır?

Gebeliğin ortalama 60 gün içerisinde tamamlanması beklenir. Bazı türlerde köpeklerin gebelik süresinin 63 güne kadar uzadığı bilinir.

Kaç günü aştıktan sonra gebelik tehlikeye girer?

70 gün ve üzerinde olan gebeliklerin hem yavrular için hem de köpek için sıkıntılı olacağını bilmeli ve veterinerinizden bu konuda yardım almalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları