Köpeklerde Çiftleşme Dönemi - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Çiftleşme Dönemi

Home » Köpeklerde Çiftleşme Dönemi

Köpeklerde çiftleşme dönemi senede 2 defa olmak üzere kendini göstermektedir. Kızgınlık dönemi olarak da tanımlanmaktadır. Bu süreç içerisinde köpek sahiplerinin bilmesi gerekenleri derledik!

Köpeklerde Çiftleşme Dönemi

Köpeklerde Çiftleşme Dönemi

Köpeklerde çiftleşme dönemi her detayı ile gözden geçirilmeli ve kontrollü bir şekilde sürdürülmelidir. Küçük köpeklerde de büyük köpeklerde de senede 2 kere çiftleşme kızgınlık dönemi yaşanır. Genel olarak 6 ayda bir bu süreç yaşanacaktır. Köpeğin kısırlaştırılması kızgınlık belirtilerinin tamamen ortadan kaldırılması gibi bir etki sağlamaz. Bu nedenle kısırlaştırma sonrasında da kızgınlık belirtilerinin ortaya çıktığını bilmeniz gerekir.

Köpeklerde Çiftleşme Dönemine İlişkin Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde çiftleşme dönemi hakkında detaylara hakim olmalısınız. Bu sürecin daha sağlıklı bir şekilde sonuçlanmasını mümkün kılar.

  • Köpeklerin cinsel olgunluğa ulaşma seviyelerinin ırklarına göre değişebildiği bilinmektedir. Genel olarak 12 ay ile 15 ay arasında değişim gösteren bir süreç mevcuttur.
  • Köpeğinizin anöstrus döneminde olmadığından emin olmalısınız. Anöstrus döneminde köpekler çiftleşmeyi kabul etmez. Bu dönemde çiftleşmeye zorlanması durumunda köpekler arasında şiddet içeren kavgalar çıkar. Köpeklerin cinselliğe dair süreçlerini takip etmek bu nedenle önem arz eder.
  • Doğurgan ve kızgın olduğu dönemlerde dahi dişi köpeğin çiftleşmeyi reddetmesi durumunda veterinerinizden yardım almalısınız. Sorunun daha farklı bir durumdan kaynaklanabileceğini bilmelisiniz.
  • Bu durum genel olarak köpeklerin daha öncesinde yaşamış oldukları travmalardan kaynaklı olmaktadır.  Çiftleştirilmeye ilişkin olumsuz deneyimler yaşayan köpeklerin daha hassas olmaları gerekmektedir.

Çiftleşme sürecine ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri de dişi köpeklerde hamilelik belirtileridir. Köpeklerde çiftleşme dönemi sonrasında hamilelik belirtilerine ilişkin hassa olmanız gerekir.

Köpeklerde Kızgınlık Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde çiftleşme dönemine giriş yapıldığının anlaşılması için karakteristik özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekecektir. Kızgınlık döneminin net olarak tanınmaması durumunda köpeğin rahatsızlandığını düşünen sahipler dahi olabiliyor. Bu nedenle köpeklerin yaşam döngülerine ilişkin kesintisiz bir biçimde bilgi sahibi olmalısınız. Bu yaşam döngüsünün en kritik noktalarından biri de kesinlikle kızgınlık aşamasıdır.

Kızgınlık döneminde normal süreçten daha asabi bir ruh haline sahip olabilmektedir. Asabi ruh halinin yanı sıra diğer köpeklere karşı şiddet eğiliminde de artış yaşanabilmektedir. Bazı köpeklerde de içe kapanıklık olarak kendini göstermektedir. Evde bulunan aile fertleri ile iletişimin kısıtlanması, içe kapanık bir ruh halinin olması, vajinal bölgeyi sıklıkla koklama ve yalama gibi belirtilerin ortaya çıkması da söz konusu olabilmektedir.

Erkek köpeklerde cinsel organların bu dönemde daha belirgin bir hal aldığı da görülmektedir. Kısırlaştırma sonrasında bu beklenen değişimlerde seviye bakımından azalma söz konusu olsa da tamamen ortadan kalmayacağını bilmenizi gerekiyor.

Köpeklerde Çiftleşme Dönemi

Köpeklerde Çiftleşme Dönemi

Köpeğimi Ne Zaman Çiftleştirmeliyim?

Köpeklerde çiftleşme dönemi konusunda bazı köpek sahiplerinin detaylı incelemeler gerçekleştirdiği görülmektedir. Çiftleşme sürecinin gebelik ile sonuçlanması için bu özen sergilenmektedir. Köpeğiniz için en uygun çiftleşme döneminin belirlenmesi için 2 farklı yol vardır;

  • Vajinal smear testlerinin yapılması ile beraber en uygun çiftleşme döneminin ne zaman olduğuna dair bilgi sahibi olunabilmektedir.
  • Progesteron seviyesinin ölçülmesi de bu aşamada dikkate alınan ve oldukça başarılı sonuçlar sunan metotlar arasındadır.

Bu hususlara dikkat ederek çiftleşme sonrasında gebelik oluşma ihtimalinin büyük oranda artması da mümkün kılınacaktır. Çiftleşme sağlanan eşin de uygun döngüde olduğunun detaylı testler ile tespit edilmesi gerekmektedir. Özellikle cins köpeklerde hastalıkların bulaşma ve köpeğin sağlığının çiftleşme nedeni ile tehlikeye girme durumuna ilişkin hassas davranmanız gerekir.

Çiftleşme ile Bulaşabilecek Rahatsızlıklara Dikkat

Köpeklerde çiftleşme dönemi sırasında sadece sürecin değil aynı zamanda eşlerin de kontrollü seçilmesi gerekmektedir. Köpeklerin rahatsızlıklara ilişkin özellikle dikkat etmesi gereken hususların başında kesinlikle brucella gelmektedir. Bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gerekenler;

  • Bu rahatsızlığa yakalanan erkek köpeklerde testis şişmesi yaşanabilmektedir. Özellikle köpeklerin bağışıklık sistemlerini de olumsuz etkileyen rahatsızlıklar arasındadır.
  • Dişi köpeklerde ise gebeliklerin yarım kalmasına ve yavruların dünyaya gelmeden yaşamlarını yitirmelerine sebep olabilmektedir.

Eşlerin birbirine zarar vermemesi için çiftleşme sürecinin öncesinde köpek sahiplerinin köpekler hakkında genetik ve kronik rahatsızlıklara dair gerekli olan tüm bilgilendirmeleri iletmeleri gerekir. Cins köpeklerde eş seçim aşamasında daha öncesinde geçirmiş olduğu rahatsızlıklar hakkında bilgi sahibi olmak bu sürecin sorunsuz şekilde tamamlanması için en temel şartlar arasındadır.

Köpeklerde Canine Herpes Virüsü

Köpeklerde çiftleşme sırasında bulaşan rahatsızlıklardan bir diğeri de Canine Herpes olarak tanımlanmaktadır. Bu virüsün bulaşması durumunda yavrularda ani ölümler yaşanabilir. Aynı zamanda köpeklerde nefes darlığı sorununa da neden olabilmektedir. Günlük yaşamı etkileyebilecek önemli sorunlar arasındadır. Nefes darlığının yanı sıra şiddetli ishal sorunu da oluşabilir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçını çiftleşme dönemi sonrasında köpeğinizde gözlerseniz çok hassas davranmalı ve üzerinden zaman geçmeden direkt olarak durumu veterinerinize bildirmelisiniz.

Köpeklerde Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Çiftleşme adımının sonrasında bu süreçte göstermiş olduğunuz özeni aynı şekilde köpeğin gebe kalıp kalmaması hakkında da sergilemelisiniz. Köpeklerde gebeliğin en yaygın belirtilerinin başında iştahta artış gelmektedir. Normal koşullarda vermiş olduğunuz yemin dışında talepte bulunma etrafta bulunan yemek kalıntılarına olan ilginin artması da bu süreçte sıklıkla karşılaşacağınız belirtiler arasındadır.

Köpek cinsleri kondisyonunda da bu süreçte büyük değişiklikler meydana gelecektir. Normalde fiziksel olarak oldukça aktif olan köpeklerin hızla yorulması gibi sorunların meydana gelmesi en sık rastlanan belirtilerdendir. Aynı zamanda gebelik sürecinde memelerde de belirginlik kendini gösterecektir.

Bazı köpeklerde gebelik sürecinde mizaç değişikliği de söz konusu olabilmektedir. Normal koşullarda oldukça heyecanlı ve enerjik olan bir köpeğin daha durağan ve şefkatli bir hal alması söz konusu olabilir. Bunun tam tersi daha şefkatli olan köpeklerin de sinirlilik haline geçiş yapması olası durumlar arasındadır. Köpeklerin gebelik sürecinin sonrasında doğum ile beraber korumacılıklarında büyük bir artış kendini gösterecektir. Köpeklerin yavrularını sadece güvendikleri kişilere emanet etmesi yaygın görülen adımlardandır. İzinsiz bir biçimde yaklaştığınız zaman size zarar verme eğilimi gösterebilir.

Gebelik Sürecinde Düzenli Veteriner Kontrollerine Dikkat

Köpeklerde çiftleşme dönemi sonrasında gebeliğin oluşması durumunda belirli aralıklar ile rutin veteriner kontrollerinin yapılması gerekir. Gebelik sürecinde rutin kontrollerin ihmal edilmesi durumunda özellikle yavrunun ve anne köpeğin sağlığına ilişkin sorunlar yaşanabilmektedir. Veteriner kontrollerinde bir sorun fark edildiği anda bunun tedavi aşamasına geçiş yapılması üstesinden daha kolay gelinmesini sağlayacaktır.

Sadece gebelik sürecinde değil aynı zamanda bebeklerin dünyaya gelmesinin sonrasında belirli bir gelişim evresine ulaşmasının akabinde de doktor kontrollerinin eksiksiz yapılması gerekmektedir. Köpeklerde veteriner kontrollerinin kronik rahatsızlıkların kısa sürede tespiti ve tedaviye başlanması, gelişim geriliği sorunlarının tespit edilmesi konusunda çok önemli bir yere sahip olduğu bilinmelidir.

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerde çiftleşme sürecinde küçük köpeklerin kızgınlık dönemi nasıl geçer?

Küçük köpeklerde kızgınlık döneminin senede 2 kere meydana geldiği ve büyük köpeklere göre daha az etki ile sürecin sonuçlandığı bilinmektedir.

Dişi köpeklerde kızgınlık çağı ne zaman başlar?

Köpeğin yetişkinlik dönemine girdiği dişi köpeklerde estrus döneminin yani adet döngüsünün yaşanması ile başlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları