Köpeklerde çiftleşme hem evcil hayvan sahipleri hem de geliştiricileri için çok önemlidir. Köpeklerde çiftleşme konusunda her şey burada!
Köpeğinizden sonra ikinci bir nesil istiyorsanız o zaman çiftleşme yapılması gerekiyor. Ancak bu çiftleşmenin sahipleri tarafından iyi bilinmesi ve doğru yapılması çok önemlidir.
Köpeklerin Çiftleşmesi Nedir?
Köpeklerde çiftleşme içgüdüsel bir istektir. Bu, yavruların kasıtlı olarak yavru bırakmak için yaptığınız bir şey değildir. İçgüdüsel arzunun bir sonucu olarak doğduğu anlamına gelmektedir.
“çiftleşme öncesi davranış” sergilerler, şakacı hareketler gösterirken birbirlerinin kokularını koklar ve yalarlar. Hazır olan dişi köpek daha sonra hareketsiz durur. Erkek köpeğe işaret vermek için kuyruğunu kaydırır.
Erkek köpek dişi köpeğin hazır olduğunu anlayınca çenesini dişi köpeğin sırtına dayar. Sonra ön patileriyle dişi köpeğin alt kısmından tutarak dişi köpeğe biner.
Erkek köpek kalçasını dışarı çıkarır. Bunun ardından penisini dişi köpeğin vajinasına sokar. Arka ayaklarıyla adım atarken kalçasını ileri geri hareket ettirir. Bu hareketi yaparak, şişmiş soğanlı üretra penisi vajinaya kilitler. Erkek köpek spermi serbest bırakırken, ballanus topu dişi köpeğin rahmine yakın bir yere sabitlenmektedir.
Bu aşamada penis hala vajinanın içinde kilitlidir. Dişi köpek zorla kaçmaya çalışırsa veya sahibi tasmayı çekerse yaralanmaya neden olmaktadır. Bu yüzden tasmayı sıkıca sabitlediğinizden emin olun.
Daha sonra erkek köpekler vücutlarını 180 derece döndürerek birbirlerine sırtlarını dönerler. Ayrıca 5 ile 45 dakika arasında bağlarını sürdürürler. Sperm akışını sağlayan prostat sıvısının salınarak hamileliği teşvik ettiğine inanılmaktadır.
Köpeklerde Çiftleşme Sırasında Yaşanan Sorunlar Nelerdir?
Köpeklerde çiftleşme genellikle östrus sırasında gerçekleşir. Çiftleşmede:
- Kızgınlık dönemindeki köpekler, erkek ya da dişi fark etmeksizin çeşitli yerlere işeyebilirler.
- Ayrıca çiftleşmeden sonra köpekler diğer köpeklere karşı havlama ve ısırma gibi saldırgan davranışlar gösterirler.
- Köpeğin kızgınlığı ve çiftleşmesine her zaman sıkıntılar eşlik eder. Bu nedenle sahibi sürekli endişelenmektedir ve yavru doğduktan sonra ekonomik yük artmaktadır.
- Çiftleşme ayrıca köpekleri üreme sistemi hastalıklarına daha yatkın hale getirir.
- Progesteron ve östrojen gibi seks hormonları vücutta salgılanmaktadır. Ayrıca çökerse üreme sistemi hastalıklarına açık hale gelir.
- Ayrıca bu hormonal dengesizlik üreme sistemi dışındaki hastalıklara da neden olmaktadır. Bu nedenle dikkatli olunması gerekir.
Çiftleşme hem köpek için hem de sahibi için dikkatli olunmaz ise sorunla teşkil eder.
Köpek Çiftleşmesini Engellemenin Yolları
Köpeklerde çiftleşme engellenmektedir. Bununla baş etmenin en iyi yolu, yavru köpeklerin yapamayacağı bir ortam yaratmaktır. Kızgınlığı önlemek ve istenmeyen gebelikleri önlemek için erkek köpek cinsleri kısırlaştırılmaktadır. Veya dişi köpekler kısırlaştırılmaktadır. Ek olarak, üreme sistemi hastalıklarına yakalanma olasılığının daha düşük olması da önemlidir. Ayrıca bazı uzmanlar, sahibinin sık sık fiziksel temasının libidoyu azaltabileceğini söylüyor. Sahibiyle iletişim kurmak stresi azaltır ve zihinsel bir güvenlik duygusu sağlamaktadır. Bu da libidodaki artışı sakinleştirir. Köpek için rahat bir ortam yaratmak, başka insanları ve köpeği rahatsız etmemeye özen göstermek sahibinin sorumluluğundadır. Bir köpeğin libidosu içgüdüseldir ve sahibinin onu kontrol etmesi büyük özen gerektirir. Köpeğinizin sağlığını korumak için içgüdüleri bırakmak yerine somut önlemler alırsınız.
Köpekler Bireyler Tarafından Üretilebilir Mi?
Özel sektöre ait erkek ve dişilerin yavrularını artırmak için köpek çiftleşme (doğal çiftleşme) mümkündür. Doğum ve doğmamış çocuğun bakımı gibi doğru bilgi olmadan yapılamayan birçok şey vardır. Daima bir veteriner veya güvenilir bir yetiştirici gibi bir profesyonele danışarak yapabilirsiniz. Ancak, yetiştiriciler mesleki niteliklere sahip değildir. ve “hayvan işlemeden sorumlu kişi’’ İşletme olarak kayıtlıysa, uzmanlık bilgisi olmadan bir iş kurar ve yapay olan bir çiftleşme yapar. Bazıları kayıtsız ve ticarete açık, bu nedenle bir yetiştiriciye danışırsanız, onlara güvenebileceğinizden emin olun. Bunu tek başına yapmak isterseniz o zaman bir kaydı veya standart bir süreç olmayacağı için yüksek riskleri bulunmaktadır.
Köpeklerde Çiftleşme İçin Bilinmesi Gerekenler
Köpeklerde çiftleşme ve doğum çeşitli risklerle ilişkilidir, bu nedenle normalden daha sıkı anne sağlığı yönetimi gerekir. Östrus (kızgınlık/adet) sırasında hormonal değişiklikler bağışıklığı düşürür ve zihinsel durum ve davranışta değişiklikler görülür. Uluyabilir, ağlayabilir veya saldırganlaşıp ısırabilirler. Lütfen köpeğinize karşı bu dönemde sabırlı olunuz. Ayrıca:
- Başlıca doğum riskleri arasında yenidoğan ölümü, fetal sefalopelvik dengesizliğe bağlı sezaryen, ağır kanama, erken doğum ve malformasyonlar yer alır.
- Bu riskler, annenin yaşı (6 yaşından itibaren) aşırı kilolu veya zayıf gibi vücut tipi ve yüksek kan şekeri ve yüksek tansiyon gibi altta yatan hastalıklara göre artabilir.
Köpeklerde çiftleşme doğum yapmak için en uygun yaş, ikinci östrustan en geç 6 yaşına kadar, küçük köpekler için 18 ila 72 ay, orta boy köpekler için 20 ila 66 ay ve büyük köpekler için 26 ila 60 aydır.
Köpeklerde Çiftleşme Öncesi Neler Yapılmalıdır?
Doğum yapması için ideal yaş 2 ile 5 yaş arasıdır. Dişi köpek doğurmak için en uygun yaşın, vücuda yük binmeyen ve riskin az olduğu 2 ila 5 yaşları olduğu söyleniyor. Dişi bir köpek yaklaşık 7 aylık olduktan sonra östrusa girer ancak bu dönemde hamile kalınması önerilmez.
Hamilelik ve yaklaşık bir yaşında doğum, dişi bir köpeğin kalıtsal bir hastalığı olup olmadığını belirlemeyi zorlaştırır. Ayrıca annenin vücuduna binen yük fazla olduğundan ve kasların zayıflaması zor doğumlara yol açabileceğinden 6 yaşından sonra doğum yapmaktan kaçınmak daha iyidir.
Çiftleşmek için en iyi zaman köpeğin sağlığının iyi olduğunu onayladıktan sonra, çiftleşmek için en uygun zamanı hatırlayın. Hamile kalmayı kolaylaştıran östrus döngüsünün anlaşılması önerilmektedir. Dişi köpek çiftleşmeye hazır olduğunda bunu belirtir. Dişi kendisini hazır hissediyor ise alıcı bir duruş sergiler. Köpeklerde çiftleşme emaresi
- Alıcı duruş, bir erkek köpeği kabul ederken dişi bir köpeğin davranışını ve duruşunu ifade eder.
- Erkek bir köpek yaklaştığında vulvayı ortaya çıkaracak şekilde kuyruğunu kaldırmak ve bineğe karşı direnmemek yaygın alıcı davranışlardır.
- Ayrıca erkek köpek uzaklaştığında yaklaşır, yaklaştığında ise kaçarak dalga geçer ki bu da alıcı davranışa bir örnektir.
- Bu alıcı duruşun görülmesinden sonraki üçüncü gün yumurtlamanın gerçekleşebileceği söylenmektedir, bu nedenle çiftleşmenin bu zamanlamada yapılması iyi bir fikirdir.
Köpeklerde çiftleşme böylece birbirini tanımayan ve genetik bağı olmayan köpekler arasında gerçekleştirilir. Çiftleşmeden önce dişi köpeğinizi kontrol ettirin. Gebe kalıp doğum yapabildiğinizden emin olmak için genetik bozukluklar, parazitler ve diğer üreme bozuklukları için test yaptırabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Kardeş yavrularının çiftleşmesi veya aynı anne babadan doğanların çiftleşmesi dikkat edilmelidir. Önerilmez ve yapıldığında sağlık sorunları daha fazla yaşanır.
Erkek ve dişi köpekler çiftleşmeden önce çiftleşme öncesi davranışlar sergilerler. Bu, birbirleriyle şakacı bir şekilde oynarken birbirlerinin kokularını koklayarak ve birbirlerinin vücutlarını yalayarak çiftleşmeye hazırlanmak içindir.