Köpeklerde bölgesel tüy dökülmesi, bu tüy dökülmesinin nedenleri ve tedavisi için tüm detaylar. Sevimli arkadaşınızda bölgesel tüy dökülmesi görüyorsanız mutlaka yazımızı okuyun.
Köpeklerde bölgesel tüy dökülmesi köpeğin vücudunun belirli bir bölgesinde tüylerin anormal bir şekilde dökülmesi durumudur. Bölgesel tüy dökülmesi problemi tüyler belirli bir alanı etkilemektedir. Bunun sonucunda da genellikle deri problemleri, enfeksiyonlar veya hormonal sorunlarla ilişkilendirilmektedir. Bölgesel tüy dökülmesi köpeğinizin cildinde tahriş, kaşıntı ve rahatsızlık gibi sorunlara yol açar. Bu nedenle en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekmektedir.
Köpeklerde Bölgesel Tüy Dökülmesinin Nedenleri
Bölgesel tüy dökülmesi normal tüy dökülmesi dışında değerlendirilen bir durum olduğu için farklı nedenlere bağlı olarak oluşur. İşte köpeklerde bölgesel tüy dökülmesi nedenleri olarak karşımıza ıslak yapma çıkan durumlar şunlardır;
- Alerjiler: Besin alerjileri, çevresel alerjenler veya parazitlere karşı alerjik reaksiyonlar köpeğin belli bölgelerinde tüy dökülmesine yol açar. Alerjik reaksiyonlar en sık karşılaşılan durumlardan biridir.
- Deri Enfeksiyonları ve Mantarlar: Bakteriyel veya fungal yani mantar enfeksiyonları özellikle belirli bölgelerde tüy kaybına neden olur. Örneğin mantar enfeksiyonları ringworm olarak bilinmektedir ve köpeklerde genellikle yuvarlak şeklinde oluşturan tüy dökülmeleri ile tanınır.
Bu nedenlerin dışında bağa farklı nedenlere bağlı olarak da bölgesel tüy dökülmesi görülmektedir. Ancak bu 2 durum karşımıza çıkan en popüler durumlar olarak değerlendirilmektedir.
Köpeklerde Bölgesel Tüy Dökülmesinin Belirtileri Ve Görünümü
Köpeklerde bölgesel tüy dökülmesi belirtileri ve görünümü için aslında dışarıdan yapılan gözlem yeterli olmaktadır. Bu belirtilerin içerisinde ilk olarak tüylerin sıklığının azalması ya da incelmesi çıkıyor. Belirli bir bölgedeki tüylerin incelmesi veya kaybolması bölgesel tüy dökülmesinin en yaygın belirtisidir. Bu tüy dökülmesi bazen yamalı veya düzensiz bir desen de olur. Bazen ise yalnızca belirli bir bölgede görülmektedir.
İkinci olan belirti ve görünüm ise kızarıklık. Tüy dökülen bölgelerde cildin tahriş olması ve kızarıklık görülmektedir. Bu tahriş kaşıntıya ve köpeğin sürekli kaşınmasına neden olmaktadır. Genellikle köpeklerde tüy dökülmesinin yaşandığı yer alanı sürekli yalama isteği duyarlar.
Bazen tüy dökülen bölgelerde yaralar, kabuklanmalar veya cilt yüzeyindeki değişiklikler görülmektedir. Bu durum köpeğin cildinin tahriş veya enfeksiyon nedeniyle zarar gördüğünü gösterir. Özellikle mantar gibi bu nedenlere bağlı olarak oluşan tüy dökülmelerinde bu durum görülmektedir.
Köpeklerde Bölgesel Tüy Dökülmesi; Alerjik Reaksiyonlar
Daha önceden köpeklerde bölgesel tüy dökülmesi nedenlerine baktık ancak bazı nedenlerin çok daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Özellikle sıklıkla görülen ve tehlike oluşturan durumlar hakkında detaylı bir inceleme yapalım.
Köpeklerde bölgesel tüy dökülmesinin bir nedeni alerjik reaksiyonlardır. Bu reaksiyonlar köpeğin vücudunun çeşitli maddelere veya etmenlere aşırı duyarlılık göstermesi sonucu meydana gelir. Çevresel faktörler arasında yer alan polenler ya da toz gibi durumlar, böcek ısırıkları ve parazitler yer almaktadır.
Alerjik reaksiyonlar köpeğin vücudunda kaşıntı, tahriş ve tüy dökülmesi gibi belirtilerle sonuçlanır. Bu reaksiyonlar genellikle belli bölgelerde yoğunlaşır. Köpeğiniz sık sık kaşınıyor veya yalıyor ve tüylerini yoluyorsa alerjik reaksiyonlar düşünülmelidir. Ayrıca alerjik reaksiyonlarda genellikle belirli bir noktada köpeğinizin yaralandığı görülmektedir. Bazı köpek cinsleri arasında sık tüy dökümü gözlenmektedir. Bu taramaya bağlı bir durum olmaktadır.
Deri Ve Mantar Enfeksiyonlarına Bağlı Olarak Oluşan Tüy Dökülmesi
Köpeklerde bölgesel tüy dökülmesi bir diğer nedeni deri ve mantar enfeksiyonlarıdır. Bakteriyel veya fungal yani mantar enfeksiyonlar köpeğin derisinde tahrişe, iltihaba ve tüy dökülmesine neden olmaktadır. Özellikle mantar görülen bölgede tüy tutunacağı alan zarar gördüğü için tüy dökülmesi görülebiliyor.
Mantar enfeksiyonu halk arasında yuvarlak yara olarak da bilinmektedir ve bölgesel tüy dökülmesine yol açmaktadır. Bu mantarlar köpüklerin bacak bölgelerinde ya da sırt bölgelerinde olmaktadır.
Enfeksiyonlar genellikle tüy dökülmesi yanı sıra ciltte kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterir. Köpeğinizde böyle belirtiler fark ederseniz bir veteriner hekime danışmanız önemlidir. Özellikle sık sık köpeğinizin kaşınması bu alanda mantar oluştuğu anlamına gelir.
Köpeklerde Hormonal Sorunlar Nedeniyle Bölgesel Tüy Dökülmesi
Hormonal dengesizlikler de köpeklerde bölgesel tüy dökülmesi nedeni olmaktadır. Örneğin, tiroid bezinin düzgün çalışmaması yani hipotiroidizm veya aşırı kortizol üretimi yani Cushing sendromu olarak bilinen bu durum tüy dökülmesi dahil birçok sağlık sorununa yol açar.
Bu tür hormonal sorunlar genellikle geniş bir tüy dökülmesi alanına neden olmaktadır. Davranışsal değişiklikler gibi belirtiler fark ederseniz bir veteriner hekimin değerlendirmesi gerekir.
Hormonal sorunlar nedeniyle oluşan tüy dökülmelerinde genellikle kaşıntı görülmemektedir. Eğer köpeğiniz taşımadığı halde tüyleri dökülmeye devam ediyorsa ve bu tüy döküntüleri de belirli alanlarda çok ciddi bir görünüme sahipse hormonal dengesizlik yerden şüphelenme doğru olur.
Köpeklerde Bölgesel Tüy Dökülmesine Veteriner Müdahalesi Ve Tedavi
Köpeğinizde bölgesel tüy dökülmesi belirtileri fark ederseniz bir veteriner hekime danışmanız önemlidir. Veteriner köpeğinizin sağlık geçmişini ve belirtilerini değerlendirdikten sonra uygun teşhisi koymak ve tedavi planını oluşturmak için gereken adımları atacaktır.
Tedavi temel nedenin ortadan kaldırılmasını içerir. Köpeklerde bölgesel tüy dökülmesi için uygulanan tedavi adımları şu detayları içeriyor;
- Alerjik reaksiyonlar için köpeğin alerjenlere maruziyetini azaltmaya yönelik tedavi önerilmektedir. Genellikle alerjik reaksiyona neden olan durum ortadan kaldırılırsa köpeğin tüy dökülmesi zamanla yavaşlar ve hatta yerine yeni tüyler çıkmaya başlar.
- Enfeksiyonlar antibiyotik veya antifungal ilaçlarla tedavi edilmektedir. Genellikle merhem ya da krem gibi dışarıdan uygulanan tedavi yöntemine sahiptir. Kısa süre içerisinde mantar enfeksiyonu ortadan kaldırılır ve köpeğinizin tüy sağlığı yerine gelir.
- Hormonal sorunlar için ilaç tedavisi veya diğer medikal yöntemler kullanılır. Genellikle hormonal bozukluklarda veteriner hekimin belirtmiş olduğu ilaçların kullanılması gerekir çünkü hangi hormonlar dengesizlik yapıyor ise o hormonlara yönelik ilaçlar verilmektedir.
Tedavi sürecinde veterinerimiz belirtmiş olduğu tüm detayları yerine getirme konusunda özen göstermelisiniz. Veterinerimiz gerekli ilaçları belirttikten sonra artık tedavi sürecini sürdürmek size kalacaktır. Ne kadar iyi bir tedavi sağlarsanız köpeğine bu kadar çabuk sürede iyileşir ve tüy dökülme sorunu ortadan kalkar.