Köpek beslenmesinde akla ilk gelen besin yumurtadır. Peki, yavru köpekler yumurta yiyebilir mi işte aradığınız cevap. Hemen yazımızı okuyun!
Köpeklerin yumurta yemesi konusunda net bir cevap vermek mümkün değil, sağlıklı atıştırmalık olabileceği gibi sürekli aynı gıdayla beslemek çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Uygun beslenme seçeneği olabilmesi için dikkatli tüketmesini sağlamalısınız.
Yavru Köpekler İçin Yumurtanın Önemi
Yumurta, yavruların sağlık durumunu desteklemeye yardımcı olan çeşitli besinleri sağlar. Başta kas dokusunun oluşturulmasıyla onarılmasının yanında sağlıklı tüy ve deri desteklemesinde önemli rol oynar.
Protein açısından mükemmel bir kaynaktır, kemikleri beraberinde dişleri güçlendirir, bağışıklık sistemini korur. Yavru köpekler yumurta yiyebilir mi belli şartlar karşılandığında evet yumurta yemektedir.
A, E, D vitaminleri, yağ asitleri, mineraller kalsiyum içeren besin kaynağının köpeklerde enerji sağladığı aynı zamanda bilişsel işlevlerini desteklediği bilinmektedir. Yumurta kaliteli protein olarak kabul edilmektedir. Tüketiminde sindirim sistemi aminoasitlere ayırır. Bu şekilde vücutta yeni proteinler oluşturma için kullanılmaktadır.
A vitamini göz sağlığında, D vitamini vücudun ihtiyacı olan kalsiyumda, E vitamini antioksidan görevi ile hücrelerin hasarında etkilidir. Ayrıca fosfor, selenyum, demir içeriklerinin bulunması besleyici özelliğini arttırır.
Yavru Köpeklerde Yumurtanın Faydaları
Köpeğimizin beslenmesinde tercih etmeniz kaslarını destekleyerek kas- iskelet sistemini korumasına yardımcı olmanız anlamına gelir. Yavru köpekler yumurta yer mi faydalarına bakıldığında tavsiye edilen gıda maddesi olarak öne çıkmaktadır.
- A vitamini hem cilt sağlığını korur hem de sağlıklı tüy oluşumunu destekler.
- D vitamini kas dokusunun inşası ve onarımında etkilidir.
- E vitamini ile birlikte selenyum bağışıklık fonksiyonunu geliştirir.
Yavru köpeklerde tüketimi birçok noktada faydalar sağlar. Ayrıca iskeleti destekleyen kaslar zengin protein kaynağı sayesinde güçlendirilirken kemiklerle birlikte dişlerin korunması sağlanır.
Antioksidan görevi gören mineral selenyum, hücreleri serbest radikallerden kaynaklanan hasarlardan korur. Sağlıklı hücre büyümesini destekleyen E vitamini hasarlardan korumasının yanında bağışıklık sistemini de güçlendirmekte katkı sunar.
Yavru Köpeklere Yumurta Nasıl Verilir?
Yararları fazla olmasının yanı sıra fazla miktarda verildiğinde yavrularda obeziteye yol açar bu yüzden dikkatli verilmelidir. Birçok köpek sahibi yavru köpekler yumurta yiyebilir mi sorusunu araştırırken nasıl verebileceği konusunda da fikir sahibi olmak ister.
Çiğ yumurta sarısında avidin adı verilen madde bulunmaktadır. Ve bu biyotin emilimini engellenmektedir. Biyotin sağlıklı cilt ve tüy dışında sindirim sistemi içinde gereklidir bu yüzden çiğ olarak vermek yerine eksikliğini önlemek adına haşlayarak ya da pişirerek vermek en iyisidir.
Pişirme aşamasında baharat ya da zararlı olabileceği düşünülen malzemeleri kullanmaktan kaçınmak gerekir. Çiğ olduğunda salmonella ya da E.coli riski bulunmaktadır. Bu da önemli sağlık sorunlarına neden oluşturmaktadır. Bakteriyel kontaminasyon riski dikkate alınarak çiğ olarak verilmemeli.
Kabukları ile birlikte tüketmeleri sorun oluşturmaz. Ancak bazı önlemler alınmalıdır. Örneğin iyice yıkanmalı, kurutulup ve kabuğu parçalanmalıdır. Bazı yavrular ilk kez yediğinde tepki gösterir. Ayrıca özellikle beyazına ya da sarısına karşı hassasiyet oluşur.
Olumsuz reaksiyon yaşandığında yedirmeyi bırakmak gerekir. Bununla birlikte yağ ve kalori açısından zengin olması kilo kontrolünde dikkat gerektirir fazla miktarda vermek obeziteye davetiye çıkartmaktır.
Yavru Köpeklerde Yumurtanın Yan Etkileri
Beslenme alışkanlıklarında yan etkilere karşı her köpekte farklı tepkiler söz konusudur. Yavru köpekler yumurta yer mi sorusuna cevap ararken mutlaka yan etkilerini araştırmanız gerekmektedir.
Olası yan etkiler çoğunlukla alerjik reaksiyonlardır, beyazını çiğ olarak tüketmeleri durumunda biyotin eksikliği gelişir aynı zamanda salmonella kontaminasyon riski artar. Alerjik reaksiyonda semptomlar arasında kaşıntı, kusma, kurdeşen, nefes alma zorluğu, ishal, yüzde ve ağızda şişme sayılmaktadır.
Ciddi alerjik reaksiyonlarda anafilaktik şok ihtimali artar. Çiğ beyaz içerisinde vücuttaki emilimi engelleyen avidin proteini bulunmaktadır. Avidin zaman içerisinde biotin eksikliğine neden olur. Bu donuk tüyler, kaşıntılı cilt, tüy dökülmesi gibi belirtiler şeklinde görülmektedir. Bu yüzden çiğ olarak verilmemesi özellikle beyazlarının pişirilmesi gerekir.
Köpekler kadar diğer hayvanlarda ve insanlarda hastalığa sebep olan bakteriyi salmonella riski çiğ ya da az pişmiş yumurta nedeniyle ortaya çıkar. Enfeksiyonu semptomları içerisinde ateş, ishal, uyuşukluk, kusma yer alır.
Yüksek kolesterole sebep olduğu göz önünde alınmalıdır. Dolayısıyla tüketimi kısıtlanmalıdır. Yavrularda olduğu gibi yetişkin köpeklerde de yüksek kolesterol seviyesi kart sorunları riskiyle birlikte çeşitli sağlık problemlerine yol açar.