Köpeklerin zaman duygusu var mı; köpeklerin bir tür zaman duygusu vardır, ancak bu insanların zamanı algılamalarıyla benzer değildir. Tüylü dostlarımız zamanı günlük rutinler ve tekrarlanan olaylarla ilişkilendirirler.
İç güdüsel davranışlar, günlük rutinler, koku ve ses izleri ile zamanı kavramaları köpeklerimiz için mümkün olsa da tamamen insanlar gibi algıya sahip değillerdir. Köpeklerin zaman algıları insanlarınkine göre daha sınırlıdır. Saat gibi zaman birimlerini anlayamazlar ve geçmişe veya geleceğe dair kavramları yoktur. Buna bağlı olarak köpeklerin zaman algıları daha çok günlük yaşamlarındaki alışkanlıklara dayalıdır.
Köpekler Mevsim Değişikliklerini Anlar Mı?
Sevimli dostlarımız çevrelerindeki değişiklikleri hisseder, bazı davranışlarını mevsimlere göre ayarlarlar. Özellikle hava durumundaki değişiklikleri hisserler. Sıcaklık değişiklikleri, yağmur ya da kar yağışı gibi hava olayları, köpeklerin davranışlarını etkiler. Örneğin soğuk havalarda daha fazla uyur veya yağmurlu bir günde daha isteksiz olurlar.
Mevsimlere göre gündüzün uzunluğu, kısalığı değişir. Köpeklerimiz gün ışığına ve geceye tepki verirler. Kış aylarında daha kısa günler bazı köpeklerin enerjilerini düşürür. Bazı cinsler mevsimlere göre doğal içgüdülerle davranışlarını değiştirirler. Kışın daha kalın bir tüy tabakası geliştirir ya da yazın sıcağa karşı dayanıklı kürk yapısı sağlarlar. Köpeklerin zaman duygusu var mı; tüm değişiklikleri takip ederek mevsimleri anlarlar. Yine anlama durumlar insanlar kadar net olmayacaktır.
Köpeklerin Bekleme Davranışları Nelerdir?
Köpeklerin bekleme davranışları genellikle çeşitli faktörlere, eğitim seviyelerine ve kişiliklerine bağlı olarak değişir. Evimizin aile üyeleri olarak genellikle sahiplerini beklerler. Özellikle kapıda, pencere önünde ya da sahibin evde olduğu bir odanın önünde beklemek gibi davranışlar sergileyebilirler.
Yemek zamanlarını beklemeyi öğrenebilirler. Öğün saatlerinde yemek kabının önünde beklemek sahibinin yemek verme zamanını beklediğini anlayışını gösterir. Ayrıca dışarı çıkma zamanlarını beklerler. Özellikle yürüyüş veya tuvalete gitme zamanları geldiğinde heyecanlı şekilde beklemek yaygın davranıştır.
Oyun sever köpekler oyuncağını ya da oyun zamanını bekleyebilirler. Oyuncağını getirip oynamak için beklemek gibi davranışlar sergileyebilirler. Köpeklerin zaman duygusu var mı; bekleme davranışları ile zamanı algıladıklarını düşünebiliriz.
Yani köpeğinizi her gün aynı saatte mama kabının önünde görüyorsanız rastlantı olarak değerlendirmemeniz gerekir. Ya da kapı önünde sizi karşılaması yalnızca sizi tanıyınca başlamıyor.
Köpekler Günlük Rutinleri Anlar Mı?
Köpeklerimiz günlük rutinleri anlayabilirler, bu rutinlere tepki gösterebilirler. Tekrarlanan olaylar, alışkanlıklarla zaman kavramını geliştirebilirler. Özellikle günlük rutinlerde öne çıkan durumlar için şunlardan bahsedilmesi mümkün;
- Belirli yemek saatlerini algılarlar. Özellikle düzenli yemek saatlerinde yemek kabının önünde beklerler.
- Yürüyüş veya dışarı çıkma zamanlarını beklerler. Aynı saatte yürüyüşe çıkıldığında köpekler alışkanlığı öğrenirler.
- Oyun saatlerini algılar ve belirli zaman diliminde oyun oynamak için heyecanlanabilirler.
Bunlar genellikle size bağlı olan rutinlerdir. Ama bunların yanında köpeklerimizin kendisine geliştirdiği rutinleri de bulunuyor. Örneğin gece yatma saatleri, uyandıkları saatler bir tür günlük rutini oluşturur.
Köpeklerin zaman duygusu var mı; rutinlere bağlı olarak akşam, sabah, oyun zamanı, yemek zamanı gibi ayrımları yapabilirler. Karışık saat sistemlerini anlamasalar da günün hangi aşamasında nelerin olacağını bilebilirler.
Köpeklerde Kısa ve Uzun Süreli Hafıza
Arkadaşlarımız kısa ve uzun süreli hafıza kapasitelerine sahiptirler. Ancak hafıza türleri insanlarınkinden farklıdır. Kısa süreli hafızalarında kısa anlık bilgileri saklarlar. Uzun süreli hafızaları ise genellikle eğitimlerde öğrendiklerini temsil eder.
Kısa süreli hafızaları sayesinde anlık bilgileri saklayabilirler. Sahibinin elindeki ödül yiyeceğini görür, bilgiyi birkaç saniye boyunca hatırlayabilir. Eğitim sırasında köpeğin öğrenmesine yardımcı olur. Özellikle temel itaat komutları gibi iş birliği gerektiren görevlerde kullanılır.
Kısa süreli hafıza sayesinde dikkatlerini belirli bir göreve veya olaya odaklayabilirler. Bu sayede egzersiz sırasında verilen komutları anlayabilirler.
Uzun süreli hafızada ise uzun vadeli öğrenmeyi, deneyimleri hatırlayabilirler. Tehlikeli durumdan kaçındığı bir deneyimi uzun süre hatırlayabilir. Ayrıca uzun süreli hafızalarını sahipleri ve diğer köpeklerle olan sosyal ilişkilerinde kullanabilirler.
Bazı cinsler uzun süreli hafıza sayesinde belirli yerleri, rotaları hatırlayabilirler. Bunlar evlerine ya da popüler yürüyüş parkurlarına geri dönme yeteneklerini içerebilir.
Köpeklerin zaman duygusu var mı; hatırlayabilmelerine bağlı olarak bazı zaman durumlarını anlamlandırabilirler. Geçmiş ve geleceği birbirine bağlama yeteneği birçok cinste bulunur. Böylece olayları birbiri ile bağlayarak zaman hakkında fikir sahibi olabiliyorlar.