Köpeklerde cinsiyet davranışı etkiler mi? Erkek ve dişi köpekler fiziksel olarak farklı oldukları gibi karakterlerinde ve davranışlarında birtakım farklılıklar görülebiliyor.
Yapılan bazı çalışmalarda dişi köpeklerin eğitimde daha hızlı sonuç gösterdiği tespit edilmiştir. Fiziksel olarak erkek köpeklerin daha güçlü olduğu bilinmektedir. Peki davranışlarında ne tür değişiklikler var, merak ediyor musun?
Dişi ve Erkek Köpeklerin Farkları
Köpeklerde cinsiyet davranışı etkiler mi, temel farklılıkları nelerdir? Erkek köpekler fiziksel kapasitesi bakımından daha yüksek performans göstermektedirler ancak daha fazla aktivite sağladıkları için istirahat süreleri diş köpeklere göre daha farklıdır.
Köpeklerin nerede yaşayacağı, nasıl bir ortamda bakılacağı ve hangi sınıfta değerlendirileceği de erkek veya dişi köpek seçmedeki en önemli faktördür. Örneğin koruma köpeği, çiftlik köpeği olarak düşünüldüğünde fiziksel üstünlüklerinden dolayı erkek köpekler önerilir.
Özellikle tuvalet eğitimi konusunda dişi köpeklerin daha hızlı öğrendikleri görülmektedir. Ancak koruma, avcılık gibi konularda nispeten erkek köpeklerin biraz daha hızlı öğrendiği söyleniyor.
Köpeklerde Davranış Farklılıkları
Dişi köpekler erkek köpeklere göre daha çok sevgi ve ilgi isterler. Erkek köpekler de ilgiden hoşlanırlar fakat iki cinsin yaklaşımları biraz daha farklıdır. Erkekler genellikle oyun oynama isteğinde dişiler ise sokulma, sahiplerinin kucaklarında olma, okşama gibi arzular hissederler. Cinsiyetlerine göre köpek seçmek için bilinmesi gerekenleri şöyle sıralayalım;
- Her iki cinste kısırlaştırılmaktadır.
- Dişi köpekler senede iki kez regl olurlar.
- Erkeklerde ise kızgınlık dönemi, çiftleştirme zorunluluğu gerektirir.
- Dişi köpeklerin itaatkâr, erkeklerin itaatte biraz zorlandıkları söylenir.
Ancak eğitim konusunda, söz dinletme konusunda dişi köpeklerin daha eğilimli oldukları söyleniyor. Köpeklerde cinsiyet davranışı etkiler mi konusundaysa; erkek köpeklerde genellikle konsantrasyon sorunları olduğu ve özellikle eğitimde bazı konulara dikkat kesilmede bazı sorunlar olabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Köpekler Nasıl Seçilmelidir?
Köpeklerde cinsiyet davranışı etkiler mi? Peki köpek seçerken neye dikkat etmek gerekiyor? Evcil hayvan sahiplenirken sadece cinsiyetlerine göre değerlendirme yapılmamaktadır. Sınıfına göre türüne göre fiziksel özellikleri, beslenme protokolleri ayrıca yatkın olduğu hastalıklar gibi pek çok konuda bilgi almak önemlidir.
Ayrıca köpeğin hangi alanda kullanılacağı da önem taşıyor. İşçi sınıfı köpekleri, görev köpekleri, arama kurtarma ve koruma köpekleri, şovmen köpekler ya da sadece refakat için arkadaş köpekleri olarak değerlendirilmektedir. Her birinin davranışları ve fiziksel ölçüleri farklılık gösterir.
Sınıflarına göre değerlendirme yapmak ilk adım olur. Daha sonra cinsiyetine göre artı ve eksileri değerlendirilerek köpek seçimi yapılır. Temel olarak diğer faktörlerin etkisi daha az olsa da dişi köpeklerin adet olması pek çok evcil hayvan sahibini düşündürmektedir. Özellikle ev ortamında bakılan dişi köpeklerde regl ve adet kanının bulaşma sorunları olabileceği için evde bakımda, erkek köpekler daha çok tercih edilir.
Köpeklerin ait olduğu sınıflarda, karakterini belirleyen öğeler olarak değerlendirilmektedir. Koruma köpekleri son derece sadıklardır ve sahiplerinin komutuyla saldırı gerçekleştirirler. Dost canlısı köpekler, sokulgan köpekler, sevgiyi, ilgiyi seven köpekler gibi kendi kriterlerine göre yüzlerce köpek cinsinden birini seçebilirsin. Tüy dökme potansiyellerini de mutlaka incele.
Köpeklerin Davranışı Nasıl Oluşur?
Köpeklerde cinsiyet davranışı etkiler mi? Ve köpeklerin davranışları nasıl oluşur? Genetik olarak hangi sınıfta, hangi kategoride ve hangi soydan geldiğine bağlı olarak köpeklerin davranışları belirlenmektedir. Bunun yanı sıra yaşam koşulları da köpeklerin davranışlarında değişiklik oluşmasına sebebiyet veren önemli unsurlardır.
Örneğin, üretim çiftliklerinde her köpekle ayrı ayrı ilgilenilmediği için genellikle ortalama karakter gösterirler. Ancak doğdukları andan itibaren sahiplenildiğinde, ilk sahiplenicisi, ilk yetiştiricinin eğitimine ve davranışlarına göre mizacını oluşturabiliyor.
Genel olarak genetik kayıtlarında ne var ise davranışları o yönde olur. Ancak bunlar yaşam boyu değiştirilebilir. Bodyguard olarak yetiştirilen bir köpekten refakat köpeği olması beklenemez.
Aynı zamanda avcı eğitimi almış bir köpekten evde bekçi olması beklenemez. Dolayısıyla köpeklerin davranışları, onlara eğitimlerde ya da sevgi ilgi göstermede sosyallik saatlerinde nasıl davranıldığına bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Daha sonradan sahiplenilmiş bir köpekte davranış bozuklukları olduğunda ise genellikle profesyonel eğitimler, eğitmenler aracılığıyla davranış bozuklukları terapisi ve eğitimleri verilmektedir. Dolayısıyla bu tür sorunlar giderilip davranışlarında değişiklik veya düzeltme yapılandırma uygulanabilmektedir. Irkına göre araştırma yaparak, en özel davranışları benimsemesini sağlayabilirsin.