Köpekler sahiplerini nasıl tanır? Neye göre davranırlar. Köpekler insanları farklı, sahiplerini farklı tanırlar. Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı üniversitelerde yapılan çalışmalar, köpeklerin genellikle insanların yüzünü okuyarak tanıdıklarını söylüyor.
Sahiplerini tanımak içinse, ses ve kokudan faydalanıyorlar. İlk kez sahiplenildiğini zaman genellikle köpekler, sahiplerinin yüzlerine bakar ve onları adeta bilinç altlarına kaydederler. Elbette bu esnada koku ve ses, bir kompozisyon olarak beynine yansımaktadır. Daha sonra milyonlarca kişi içerisinde de olsa o koku, ses tonu ve kişiyi doğrudan tanıyıp bulabiliyorlar.
Köpeklerin Tanıması Nasıl Olur?
Köpekler sahiplerini nasıl tanır? Sahibine ait bilgiler nasıl kaydedilir? Köpekler edildikleri zaman genellikle dokunsal temas ile koku alma ve seslerini işitme ile belirli birtakım etiketler oluştururlar. Sosyalleştirme eğitimlerinde de genellikle sahibinin ailesi, arkadaşları, yakın çevresi ya da her kim ile sık görüşüyor ise diğerleri de yine koku, yüz görüntüsü ve davranışlar olarak köpeklerin bilinçaltında etiketlenir.
Köpekler aslında duygularıyla değil, duyularıyla hisseder ve fark eder. Nitekim bedenlerinin tamamı çeşitli alıcı ve reseptörleri ile kaplıdır ve dokunsal temas bu yüzden onlar için önemlidir. Köpeklere arkadan dokunulmaması gerektiği de o bölgede bulunan tehlike sezici sinyallerin olmasından dolayıdır.
Dolayısıyla köpekler göremedikleri, bilmedikleri, arkadan yaklaşan bir tehlikeyi sezdiklerinde saldırabiliyorlar. Bu nedenle onlarla öncelikle göz teması kurma, başlarını okşama ve şayet buna izin veriyorlar ise bedenlerini okşamak söz konusu olur.
Köpekler Nasıl İtaat Eder?
Köpekler sahiplerini nasıl tanır? Nasıl itaat ederler? Köpeklerin sahiplerine itaat etmesi için eğitimlerini düzenli olarak vermeleri, onlara bakmaları ve beslenmeleri neredeyse yeterli olur niteliktedir. Bu bir yaşam döngüsüdür ve köpekler gereksinimlerini karşılamak için sahiplerinin sözlerini genellikle dinlerler.
Ancak bazı cinsler, ki bunlar daha çok oyuncak sınıfı köpeklerdir, itaatten çok hoşlanmıyorlar. Bazıları antik dönemden bu yana varlıklarını sürdürdüklerinden dolayı bazıları da özel üretimler oldukları için itaat ve eğitimde çok başarılı değillerdir.
En eski köpekler genellikle asil sınıf köpekler olarak değerlendiriliyor. Geçmişte sadece varlıklı aileler ve hükümdarların kollarında kanatlarında gezen bu cinsler, günümüzde hemen herkesle birlikte olmaktan aslında çok memnun değiller.
Laboratuvar üretimi olan köpeklerin eğitiminde başarılı olmamasının sebebi de zekilik ile alakalıdır. Çoban köpekleri genellikle lider ruhlu ve bağımsız oldukları için itaat etmekten çok hoşlanmazlar ama onlar zaten işlerini başarıyla tamamlarlar.
Köpekler İnsanları Neye Göre Seçer?
Köpekler sahiplerini nasıl tanır? İnsanları neye göre seviyor ve seçiyorlar? Köpekler genellikle duyularıyla algılar. Bedeninde bulunan duyu uçları, koku alma potansiyellerine göre sahiplerini ve diğer insanları tanırlar. Genellikle riskli ve şüpheli gördükleri kişileri önce caydırmak için uzaklaştırmak için havlarlar.
Şayet orada hırsızlık, suikast, cinayet gibi veya narkotik suçlar gibi çeşitli şeyler devam ettiriliyor ise köpekler genellikle davranırlar. Hem eğitimci köpekler sahiplerinin komutlarıyla hem de pek çok köpek otomatik olarak koruma psikolojisinde olduğu için genellikle suçlulara karşı davranmaktan çekinmezler.
Ancak her sevgi kelebeği olan her köpeklere sevecenlik gösteren insanlara karşı da çok sevecen davranmazlar. Bazı köpekler fazla ilgiden hoşlanmayabilirler. Dokunmaktan hoşlanmayan köpekler olduğu gibi Golden türleri herkesle iletişime geçmekten hoşlanan cinsler bulunmaktadır.
Aslında Goldenlerin kökeni av köpekleridir. Bu nedenle koşup yakalama dürtüleri ne kadar kent yaşamına yorumlansa da değişmiyor.
Köpeklerin Güveni Nasıl Oluşur?
Köpekler sahiplerini nasıl tanır? Köpeklerin güveni nasıl kazanılır? Sahiplenilen köpeklere güven enjekte etmek, onlara söz dinletmek biraz zaman alır. Bu elbette ırkına bağlı olarak da farklılık göstermektedir. Köpekleri besleme, onları tarama ve onların barınma ihtiyacını gideren yer sağlama zaten güvenmelerini oluşturmaktadır.
Tehlikeli sınıftaki köpekleri, eğitmenler önce güven ve itaat konularında eğitimlerini verirler. Ancak köpekler genellikle sahiplerini memnun etmekten hoşlanırlar. Bu aslında tamamen güvenlik konusuyla alakalı bir durum değildir. Tamamen rahat yaşamak ve bazı köpeklerde de gerçekten sevgi teması bulunmasındandır.
Zira onlar dokundukça, sevildikçe mutlu olan dokunsal temasları gelişkin canlılardır. Ancak her birini mizacına ve genetik özelliklerine göre incelemek gerekmektedir. Bu onlara nasıl güven oluşturulacağı konusunda önemli ayrıntıdır. Sevgi, eğitim ve konforlu yaşam sağlamak, güven edinmeyi kazandırır.