Köpekler kıskanç olabilir mi, köpeklerin kıskandığı nasıl anlaşılıyor? Dişi ve erkek köpekler arasında kıskançlık olur. Petler arasında veya aynı cinsten, aynı sınıftan köpekler arasında olabildiği gibi köpek, sahibini diğerlerinden kıskanabilir.
Köpeklerdeki kıskançlık, insanlardaki davranışlardan farklı hallerde görülmektedir. Köpeğin cinsi, kıskançlıkta gösterdiği davranışı belirleyen temel faktörlerdir. Peki kıskanan köpek ne yapar?
Köpekler Kıskanır mı?
Köpekler kıskanç olabilir mi, köpeklerdeki kıskançlık nasıl anlaşılır? Özellikle oyuncak köpekleri ve kucak köpekleri sevdikleriyle güçlü bir bağ oluşturdukları için genellikle diğer insanları, diğer evcil hayvanları hemen her şeyi, herkesi kıskanabilirler.
Sahipleri onlarla ilgilenmediği zaman herhangi bir başka köpek dahi yoksa yine de kıskanabilirler. Özellikle şüpheci köpeklerde yoğun şekilde görülen bir davranış türüdür. Köpekler kıskandığı zaman, genellikle tıslama hareketleri, huzursuz hareketler görülmektedir.
Sosyalleştirme ortamlarında özellikle kıskanan bir köpek, kavga etme ya da huzursuz etme gibi çeşitli davranışlar gösterir. Bu tamamen sahibini benimsediği ve sahibinin sevgisinin farklı köpeklere dağılmaması için gösterdiği davranışlardır.
Köpek kıskandığı diğer köpeği ya da diğer kişiyi adeta rakip olarak görür ve onu ürkütmek için havlar, tıslar veya onu uzaklaştırmak için farklı davranışlar gösterir.
Köpeğin Kıskandığı Nasıl Anlaşılır?
Köpekler kıskanç olabilir mi, köpeklerin kıskandığı nasıl fark edilir? Uzmanlara göre, köpekler kıskandığı zaman bazı davranışlarıyla gösterirler. Bunlar arasında;
- Agresif tutum ve saldırgan davranışlar,
- Fiziksel işaretler,
- Huzursuz davranışlar ve mırıldanma
- Küskünlük ve uzaklaşma
Gibi davranışlardan bahsedilmektedir. Özellikle saldırganlık, köpeklerde cinsleri fark etmeksizin görülen bir unsurdur. Küçük sınıf dahi olsalar, oyuncak sınıf dahi olsalar, köpekler sahiplerini kıskandıkları veya farklı bir durumu kıskandıkları zaman havlarlar, saldırgan davranışlara girebilirler.
Özellikle büyük cinsler ve tehlikeli sınıflarda olduğu zaman kıskançlık daha farklı boyutlara varır.
Köpekler kıskandığı zaman, bunu beden diliyle çok net ifade ederler. Özellikle dikkat kesilme, dik durma, gergin fiziksel pozisyon ya da dikleşen kuyruklar bunlara işarettir. Kıskandığı köpeğe karşı da dişlerini göstermesi muhtemeldir.
Köpekler Neden Kıskanır?
Köpekler kıskanç olur mu ve neden kıskanmaktadırlar? Köpeklerin sadakati esasen tam sadık oldukları için değil, onlar işini iyi bilirler. Özellikle sahipli köpekler konfor alanlarına ulaştıkları için bunu kaybetmek istemezler. Dolayısıyla sahipleri onların temel kaynaklarıdır. Bu kaynakların sınırlı olması, paylaşılması veya değişme olasılığı da onların kıskanmasına sebebiyet verir.
Örneğin evde sahiplenilen tek bir pet olduğu zaman bu onun alan hakimiyetini güçlü kılar. Ancak farklı bir evcil hayvan daha geldiği zaman bu köpek doğrudan yiyeceğinin, içeceğinin oyuncaklarının azalacağını, onunla paylaşmak zorunda kalacağını düşünür. Ayrıca ilgi, sevgi, eğitim zamanları tamamen farklılık gösterir.
Sahibiyle arasında güçlü bir bağ oluşturduktan sonra sahibinin ilgisi farklı alanlara kayıyor ise köpek otomatik olarak kıskanır. İlgisini çekmek için farklı davranışlara girer. Onu mutlu etmek için eşyalarını getirip ona hizmet etmek gibi davranışlara girer.
Köpekler genellikle başka bir evcil hayvanı kıskanabildikleri gibi diğer insanları veya bebekleri, çocukları da kıskanabilirler. Genellikle Köpekler bir gerçek ki; ben merkezcidirler. Bu çoğu zaman sadakatle karşılaştırır. Köpeklerin kıskanması da tamamen bu sebepledir.
Köpeklerde Kıskançlık Nasıl Giderilir?
Köpekler kıskanç olur mu, kıskançlık nasıl törpülenmektedir? Köpeklerin sosyalleşmesi, kıskançlık alt yapısının oluşmamasını sağlar. Zira kişinin diğer insanlarla da sohbet edebileceği, iletişimde olacağı, kaynaşabileceğini bilmesi için köpeğin bunu alışkanlık olarak görmesi ve sosyallik eğitimlerini alması önemlidir.
Böylelikle sahibi başka insanlarla sohbet edip zaman geçirdiği veya ilgisini gösterdiği zaman bunun bir risk olmadığını anlaması lazım. Böylelikle köpekte herhangi bir kaygı endişe olmaz ve kıskançlık davranışlarına girmez.
Eğitiminin tam olarak verilmesi ve kıskançlık problemlerinde şayet davranış değişikliği sorunları oluşturuyor ise bunun mutlaka uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Davranış terapisi ve eğitimleri bu konuda oldukça profesyonel çözümler sağlar.
Kıskançlık, bilimsel olarak bir hastalık türüdür. Bu nedenle köpeklerde oluşmaması için kişinin sosyalleştirme- eğitim- ilgi zamanlarını tam dengeli sağlaması önemlidir. Özellikle evde beslenmesi düşünülen köpekler için dengeli davranılması önem taşır.
Evcil hayvanlara “çok özel- çok sıra dışı” davranma yerine aile köpeği olarak bakmak istendiğinde ise ona göre davranılmaktadır. Ayrıca köpeklere insan sıfatı verip tıpkı insan gibi davranma da onlarda kıskançlık ve pek çok olumsuz davranışın oluşmasını sağlayan negatif unsurlar olarak bilinmektedir.