Köpeğin Yaşam Döngüsü Nedir? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeğin Yaşam Döngüsü Nedir?

Home » Köpeğin Yaşam Döngüsü Nedir?

Köpeğin yaşam döngüsü nedir; yaşam döngüsünde her bir yaş aralığının farklı özellikleri olduğunu bilin. Bu özellikleri yakından tanıyarak köpeğinizle ilişkinizi daha sıkı hale getirebilirsiniz!

Köpeğin yaşam döngüsü nedir; köpeklerin her yaş aralığında farklı bedensel ve zihinsel özellikler gerçekleştireceği ortaya koyulmaktadır. Köpeklerde 1 sene ortalama 7-9 seneye tekabül eder. Ortalama ömürleri de 15-16 sene arasında değişim gösterir. Tabi ki köpeklerin sahip oldukları genetik rahatsızlıklara, mensup oldukları ırklara göre beklenen yaşam aralığında değişimler söz konusu olmaktadır.

Yenidoğan ve Geçiş Dönemi

Köpeğin yaşam döngüsü nedir; köpeklerin yeni doğan sürecinden başlayarak 3 haftalık olma sürecine kadar olan dönemi içine almaktadır. Köpek bakım adımlarının belki de en kritik süreçleri arasında kendini göstermektedir. Doğum sonrasında köpeklerin tüm gelişim ivmelerinin çok yakından analiz edilmesi gerekmektedir. Yeni doğan köpeklerin anneleri tarafından yeterince beslendiğinden emin olunması lazımdır.

Aksi takdirde bebekler yeterince besin alamaz ve vefat eder. Sorunun ortadan kaldırılması adına beslenme ve kilo dengesini yakından analiz etmelisiniz. Yavrular arasında büyük bir kilo farkının olması durumunda veterinerden destek almalısınız. Bakım sürecinde kesinlikle köpeklere inek sütü verilmemelidir. İnek sütü bu yavru köpeklerin bağırsak florasını tamamen alt üst eder. Bağışıklık sistemi hali hazırda baskı altında olan köpeklerin bir de bağırsak sorunlarıyla karşılaşması uzun vadede sağlık sorunlarını beraberinde getirir.

Sosyalleşme ve Ergenlik Dönemi

Köpeğin Yaşam Döngüsü Nedir?

Köpeğin Yaşam Döngüsü Nedir?

Köpeğin yaşam döngüsü nedir; 1 yaşına kadar olan dönem sosyalleşme ve ergenlik şeklinde sınıflandırılmaktadır. Bu süreçte bedensel hazır bulunuşluğun tamamlanmasının sonrasında tuvalet eğitimi verilebilir. Fakat bedensel olarak olgunluğa erişmeden gerekli olan eğitim komutlarının yerine getirilmesi mümkün olmayacaktır.

  • Ergenlik döneminde köpeklerin duyu organlarının oldukça aktif şekilde çalıştığı fark edilir. Çevreye karşı her zaman olduğundan daha duyarlı hale gelir.
  • Karşı cinsi keşfeder fakat üremek için yeterli olgunluğun genelde 1 yaşın sonrasında ortaya çıkacağı uzmanlar tarafından bildirilmektedir.
  • Köpeklerin ergenlik süreci içerisinde kontrolsüz biçimde çiftleşmesine asla izin verilmemelidir. Hayvanlar arasında hastalıkların bulaşma sürecinin büyük bir kısmının bu kontrolsüz çiftleşmelerden kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

Eğitim sürecinin ergenlik adımının sonrasında başlaması önerilmektedir. Ayrıca ileri itaat eğitimlerinin kalıcı olması adına kesinlikle ergenlik döneminin sonrasında sürecin başlatılması gerekmektedir. Aksi takdirde köpeklerin zihninde komutların sorunla karşılaşması söz konusu olabilecektir.

Kızışma sürecine dair bilgi sahibi olmalısınız. Normalde sergilediği karakter özelliklerinin dışına çıkabilmektedir. Ortalama 12 güne kadar kızışmanın belirtilerinin ortada kalabileceği bilinmektedir. Bu kızışma sürecinin dişilerde ve erkeklerde farklı şiddetlerde olduğu biliniyor. Hatta kısırlaştırma adımlarının sonrasında dahi bazı köpeklerde hafif de olsa belirtiler gösterilmektedir. Kısırlaştırma süreci akabinde köpeklerin karakter özelliklerinde çok büyük farklılıklar kendini gösterir. Normalin dışında tavırlar fark ediyorsanız, tehlikeli bir hal aldığını düşünüyorsanız veterinerinizden destek almalısınız.

Yetişkinlik Dönemi

Yetişkinlik döneminde hem duygusal regülasyon hem de beden yapıları üzerindeki hakimiyetin her zamankinden çok daha net olduğu görülür. Ayrıca köpeklerin en karmaşık eğitimlere dahi hazır hale geldiği bir süreçtir. Yetişkinlik döneminde tavırların ya da beden kitle indeksinin yanıltıcı olması durumunda çok büyük bir hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Bu konuda yaşıtlarının gerisinde olduğunu düşündüğünüz köpeğinizi anında veterinere götürmelisiniz. Onun neden bu şekilde sorun yaşadığı anlaşılacaktır.

İleri itaat eğitimlerini vermekle zaman kaybetmek istemeyen kişilerdenseniz, bu alanda uzmanlara büyük bir pay düşmektedir. Uzman ekipler sayesinde ileri itaat eğitimlerinin hızla, güvenle ve köpeklerin psikolojisini olumsuz yönde etkilemeden tamamlamak mümkün olacaktır. Bazı eğitimler saatlik olarak verilirken bazıları için köpeklerin yatılı kalması istenebilmektedir.

Köpek Bakımında Yaş Kaç Olursa Olsun Veterinerin Önemine Dikkat!

Köpeğin yaşam döngüsü nedir; her yaş aralığında kesinlikle düzenli veteriner kontrollerine gidilmelidir. Veteriner kontrolleri sayesinde genetik rahatsızlıkların tespit edilmesi her zamankinden daha kolay olacaktır. Ayrıca hastalık erkenden tespit edildiği için tedavi sürecinin de daha kolay şekilde yerine getirileceği görülmektedir. Köpeğinizin hangi genetik yatkınlıklara sahip olduğundan haberdar olmalısınız. Bunun yanı sıra dikkate alınması gereken bir diğer unsur da kesinlikle beslenme sürecidir.

Her yaş grubuna özel olarak farklı mama seçenekleri piyasaya sürülmektedir. Mama seçeneklerini yakından tanımalı, veterinerinizin sizin köpeğiniz için tavsiye ettiği herhangi bir alternatif seçenek varsa bunu muhakkak dikkate almalısınız. Ayrıca ekseriyetle içeriğinde hayvansal proteini yüksek, tahıl oranı düşük olan seçeneklerden yana tercihin yapılması gerekir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları