Bir köpeğe tuvalet eğitimi nasıl verilir, ne zaman verilmelidir, ne kadar sürer şeklindeki soruları bakımlarında önemlidir. Yetişkinler ile yavruların eğitim süreçlerini yazımızda inceleyeceğiz.
Köpeklerle uyumlu yaşamanın ilk kuralı onları çeşitli konularda eğitmektir. Evcil hayvanların alması gereken eğitimlerin başında tuvalet eğitimi gelir. Dostunuza evde, bahçede istediğiniz alanı ihtiyacı için kullanmasını öğretmeniz gerekiyor. İster yetişkin olsun isterse yavru ailenizin yeni üyesini evinize geldiği anda eğitmeye başlamalısınız. Basit adımları izleyerek arkadaşınızın uyum sürecini kolaylaştırabilirsiniz.
Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?
Bildiğiniz gibi köpeğiniz bütün eğitimlerinin yavruluk döneminde verilmesi gerekiyor. Anne sütünden kesilen yavrunuza eğitim vermeye başlayabilirsiniz. Uzmanlara göre 12 ay ila 16 aralığında çiş antrenmanlarına başlanır.
Bu yaşa gelen minik dostumuz dışkısını ila mesanesini kontrol eder. Ayrıca endişelenmeyin yetişkin köpeklerde süreci başarıyla tamamlar. Onlarınki, biraz daha zahmetli olur.
Bir köpeğe tuvalet eğitimi nasıl verilir soruna sabırla cevabı verilir. Çünkü yaşanan olası kazalar, sürekli tekrarlanan komutlar azami sabır ister. Tutarlı olma, şiddet uygulamama, ödülle teşvik önemlidir.
Evinize ilk geldiğinde köpeğinizin çevresini tanımasına izin vermelisin. Alışma evresinde küçük arkadaşınızı takip etmelisiniz. İçgüdüsel olarak bölgesini işaretleme eğilimi gösterir. İdrar bırakmasını engellemenizin tek yolu onu sürekli izlemelisiniz.
4 haftalık yavrunuzda tuvalet eğitiminde başarılı olması mümkündür. Çok fazla kaza yaşandığında bile iler ki zamanlarda her şey daha kolay olur. Kısacası her yaştaki köpeği ev içinde yahut dışarda eğitebilirsiniz.
Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nerede Verilir?
Hem dışarda hem de evde kaka eğitimi verilebilmektedir. Ancak sağlıklı olan dışarıya alıştırmaktır. İri köpekle yaşıyorsanız dışarı tuvaletini yapması hijyen sağlar. Ayrıca iki farklı seçenek olduğundan farklı eğitim alternatifleri vardır.
Bir köpeğe tuvalet eğitimi nasıl verilir: Evde alan belirlenir ve oraya gitme öğretilir. Çocuğunuzun yanlışlıkla idrarını yaptığı yerleri iyice temizleyerek kötü koku yok etmelisiniz. Aksi halde yavru hep aynı yere ihtiyacını yapmaya başlar.
Ev sınırlarında bir alan belirlemelisiniz. Ardından zemini çiş pedleri, gazete benzeri materyallerle kaplamalısınız. Yemeğini yiyince kızınızı alana yakınlaştırmalısınız. Ayrıca çoğunlukla yemekten bir saat sonra ihtiyaç giderirler.
Belirtilen sürede sevimli arkadaşımız alının içinde kalmalıdır. Orada oynamanız, tuvaletini yapmadan uzaklaşmasına izin vermemeniz gerekiyor. Döngü devam ettikçe köpeğiniz çişini nereye yapması gerektiğini kavrar.
Dışarda tuvalet eğitiminde ise köpeğiniz 3 aylık olmalıdır. Gezmeye çıktığınız zamanlarda kakasını yaparsa ödüllendirmelisiniz. Her seferinde överseniz yaptığının doğru olduğunu anlayacaktır.
Alışkanlık oturana kadar rutin bozmamalısınız. Üç veya dört ay boyunca aynı saatte dışarı çıkmalısınız. Başta her gün 4 defa 30 dakikalık dışarda kalmalısınız. Ardından sabah ile akşam çıkmaya başlarsınız. Bununla birlikte burada dikkat etmeniz gereken farklı yerlere gitmemektir.
Köpeklerin Tuvalet Eğitimleri Ne Kadar Sürer?
Eğitimin süresi köpeğin yaşı, cinsi, karakter özelliklerine bağlıdır. Bazı ırklar inatçı olduklarından eğitimleri uzun sürer. Bazıları ise itaatkârdır, sahibini mutlu etmeye uğraşır. Böyle yavrularda süreç kısalır.
Yetişkinlerin kişilikleri oturduğundan yönlendirme zordur. Bazen söz dinlemezler dolayısıyla eğitimlerinin süresi uzundur. Bir köpeğe tuvalet eğitimi nasıl verilir: Her başarıyı ödüllendirmemek gerekmektedir.
Oğlunuzun tuvalete gitmesi gerektiğini davranışlarından anlayabilirsiniz. Daire çizerek dönmesi, yerleri koklaması, oyunda aniden durması çişini ifade etme biçimleridir. Böyle anlarda onu belirlediğiniz bölgeye götürmelisiniz.
Eğitimin sonunda tuvalet çıkma saatlerini kendinize göre ayarlamalısınız. Ayrıca eğitimlerin başında hayır benzeri bir kelime tespit etmelisiniz. Böylelikle aksiliklerin arkasından tekrar idrarını yapmasını engelleyebilirsiniz.
Köpeklerde Tuvalet Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Her köpeğin gereksinimine göre özel geliştirilen eğitim aşamalarında dikkat edilen noktalar aynıdır. Önemli noktalar;
- Yaşanan kazalarda onlara kızmayın veya cezalandırmayın.
- Tuvalet alışkanlığını gözlemlemelisiniz, nedeni isteklerini anlayabilmenizdir.
- Doğru yere gittiğinde ona ödül verin ama fazla abartmayın.
Bu maddeler evcil hayvanınıza tuvalete gitme alışkanlığı kazandırırken dikkat edilmesi gerekli hususlardır. Evin içinde yanlış yere çişini yaptığında hayır diye uyarmalısınız. Ayrıca otoriter olmalısınız fakat kızmamalısınız.
Bir köpeğe tuvalet eğitimi nasıl verilir: sakin şekilde uyararak yönlendirmeleri yapmalısınız. Aksi halde çocuğunuzda sinirlenir ve işler iyice zorlaşır. Yüksek sesle bağırmamanız dostunuzu agresifleştirir.
Bazı kaynaklarda eğitiminin oda ya da kafes benzeri kapalı alanlarda verilmesi tavsiye ediliyor. Güvenli bölge tanımlamasında kullanılan kafes sisteminin köpeklerin mamaları, suları ve diğer gereksinimleri buraya yerleştirilmektedir.
Kafesin tabanı çiş pedleri ila kapatılarak zemin hazırlanır. Ayrıca burası dostunuzun tuvaletini yapma gereken yeri rahatça öğrenmesini sağlar.