Erkek köpekler kızgınlığa girebilir mi; dişiler de erkekler de kızgınlık döneminden geçer. Köpeklerin cinslerine göre ve bedensel yapılarına göre sürede değişimler söz konusu olur.
Erkek köpekler kızgınlığa girebilir mi; erkek köpeklerde kızgınlık süresinin ortalama 12 güne kadar uzayabildiği bilinmektedir. Kızgınlık dönemiyle köpeklerin çiftleşebilirliğini kıyaslamamak gerekir. Erkek köpeklerin yılın her ayında çiftleşme potansiyeli vardır. Bu konuda herhangi bir bedensel fonksiyon temelli engel söz konusu olmayacaktır. Kızgınlık sürecin daha agresif yaşandığı, hormonların en yüksek seviyeye çıktığı dönem olarak da nitelendirilmektedir.
Erkek Köpeklerde Kızgınlık Belirtileri Nelerdir?
Erkek köpekler kızgınlığa girebilir mi; köpeklerde kızgınlık süreci hakkında ne kadar fazla bilgi sahibi olursanız; olumsuz bir yaşantı olmadan atlatmak o kadar kolay olur.
- Kızgınlık belirtileri denildiği zaman akla ilk olarak sinirlilik ve hareketlilik gelmektedir. Normal koşullarda agresif olmayan köpeklerin dahi daha kontrolsüz hale geldiği görülmektedir.
- Köpeklerin birbirinin özel alanlarını koklaması ve birbirleriyle yakın temasa geçmeleri de sorun yaratan hususlar arasındadır.
- Kızgınlık sürecinde köpeklerin bacaklarını ve bel kısımlarını oynatarak çiftleşme adımını yerine getiriyor gibi bir harekette bulunmaları da yaygın görülmektedir. Hatta kısırlaştırma ameliyatlarının sonrasında da bu hareketin yapılmaya devam ettiği bilinmektedir.
Dişi ve erkek köpeklerin çiftleştirilme adımının hemen öncesinde kesinlikle genetik hastalıklar olup olmadığının analiz edilmesi gerekir. Bulaşıcı hastalıklar mevcutken çiftleşmenin gerçekleşmesi karşıdaki köpeğin de sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Kontrolsüz çiftleşmelerde hayvanlar birbirini olumsuz etkilerken aynı zamanda yavruların sağlığının da tehlikeye girmesi beraberinde gelmektedir.
Kısırlaştırma Sonrası Süreç
Köpeklerin üremesini istemeyen kişilerin tercihlerini kısırlaştırma ameliyatlarından yana kullandıkları görülmektedir. Kısırlaştırma sürecine ilişkin en dikkat çeken husus yine hormonlar söz konusu olduğu için karakter üzerinde ortaya çıkardığı değişimdir. Köpeklerde çok agresif olan köpeklerde dahi kısırlaştırmanın akabinde sakinleşme ve içe dönüklük hakim olacaktır. Bedensel olarak da farklılıklar yaşanacaktır. Bilhassa kilo dengesinde bozulmalar meydana gelebilmektedir. Kilo dengesi bozulduğu için veterinerlerin büyük bir çoğunlukla beslenme aşamasında kalori bakımından daha kısıtlı olan seçeneklerden yana tercihini kullanması tavsiye ediliyor. Bu şekilde olası kilo sorunları da aşılmaktadır.
Kısırlaştırma sonrasında da kızgınlık döneminin bazı belirtileri devam etmektedir. Örneğin erkek köpeklerde hırçınlaşma ya da karşı cinsin özel bölgesini koklama gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Kısırlaştırma operasyonlarının sadece konunun uzmanları tarafından hayata geçirilmesi gerekir. Aksi takdirde hayvanınızın hayatının riske atılacağını bilmelisiniz. Konusunda uzman olan ve yetkinliğini kanıtlamış olan seçeneklerden yana tercih kullanılmalıdır. Sadece üreme sistemiyle alakalı değil aynı zamanda operasyon gerektiren tüm müdahalelerde sadece sizin ırkın tüm özelliklerine hakim olan seçeneklerden yana tercih kullanılmalıdır.
Köpeklerde Üreme Sorunları
Erkek köpekler kızgınlığa girer mi; erkek köpeklerde kızgınlık dönemi ortalama 2 hafta kadar devam eder. Erkek köpeklerde üreme sistemine ilişkin en yaygın görülen sorunların başında iltihaplanmadan kaynaklanan üreme sorunları gelmektedir. İltihaplanma neticesinde neredeyse tüm üreme sisteminin olumsuz etkilenebildiği hastalıklar mevcuttur. Sorunun ortadan kaldırılması adına düzenli veteriner kontrolleri yapılmalıdır. Hem devam eden rahatsızlıkların tedavi edilmesi hem de sizin fark etmediğiniz gizli devam eden rahatsızlıkların ortadan kaldırılması adına düzenli veteriner kontrollerinin önemi çok yüksek seviyededir.
Dişi köpeklerin erkek köpekle çiftleşmeyi kabul etmemesi de yaygın görülen sorunlar arasındadır. Bu aşamada erkek köpeğin agresifleşip dişiye saldırmasından çekinilmelisiniz. Ayrıca gerekli önlemler alınmalıdır. Köpekler arasında kontrolsüz çiftleşmelerin tam da bu nedenle engellenmesi şarttır.
Kızgınlık Döneminde Eğitim Nasıl Yürütülmeli?
Erkek köpekler kızgınlığa girebilir mi; kızgınlık döneminde eğitim sürecinin kesinlikle devam ettirilmemesi gerekiyor. Eğitim sürecine ufak bir ara vermenin herhangi sakıncası olmayacaktır. Aynı şekilde kızgınlığın sonuçlanmasının sonrasında eğitim sürecine devam edilebilmektedir. Bu ara vermenin ana nedeni kesinlikle köpeklerde odaklanma sorununu beraberinde getirmesidir. Odaklanma sorununun en temel nedenlerinin başında hormon seviyelerindeki değişkenliktir. Hormon seviyesi odaklanma sorununu beraberinde getirir. Ayrıca normalden daha agresif tutum takınılmaktadır.
Yeni bilgilerin özümsenmesi bir kenarda dursun, eski bilgilerin hayata geçirilmesi, komutların onaylanması konusunda sorun yaşanabilmektedir. Sadece erkek köpeklerde değil dişi köpeklerde de aynı sorun yaşanmaktadır. Uzman eğitimciler en azından bir süre eğitime ara verilmesini makul karşılamaktadır. Karakter ve huy değişimleri her ırkta kızgınlığın beraberinde getirdiği doğal olumsuzluklardır. Neyse ki bu etkilerin geçici olması süreci hafifletmektedir.