Dişi köpekler çiftleşmek ister mi; dişi köpekler kızgınlık olarak bilinen dönemlerinde kesinlikle çiftleşme isteğini hissederler ve bunu da sergilemekten kaçınmazlar.
Köpeklerin çiftleşmesi onların neslinin devam etmesi ve aynı zamanda belli duyguları yaşayarak tatmin olmaları açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Bu durum tabi ki dişi köpekler için de geçerlidir. Çiftleşme arzularına dair tüm detaylar için tıklayarak bilgi alabilirsiniz.
Dişi Köpeklerin Çiftleşme İsteği Doğal Bir İçgüdü Müdür?
Dişi köpekler çiftleşmek ister mi; köpeklerin dişi olanlarının çiftleşme isteği doğuştan gelen bir özellik olmasından dolayı bunu içgüdü olarak tanımlamak mantıklıdır. Çünkü her köpeğin cinsel anlamda olgunlaşmasının sonrasında birtakım hormon değişiklikleri öne çıkar. Buna da kızgınlık dönemi adı verilmektedir. İlgili dişi köpek bu zaman dilimi içinde çiftleşmek ister. Bunun için doğru olan erkek köpeğin bulunması şarttır.
Burada mevcut içgüdü hayvanın doğası ile alakalıdır ve bu talep doğuştan gelir. Bundan dolayı ilgili duygunun ve aynı zamanda isteğin önüne geçmek söz konusu dahil olamaz. Türüm zaten devam etmesi çiftleşmeye bağlıdır. Kızgınlık dönemi içinde hayvanın hem tavırları hem de salgıları farklılık gösterir. Uygun bir eş bulmasından sonra çiftleşme olayı gerçekleşir.
Tabi ki bunun zamanı birçok insan tarafından merak edilmektedir. Her dişi köpeğin kızgınlık dönemine girmesi aynı süre içinde olmaz. Bundan dolayı ilgili zaman dilimi bazılarında daha erken ve bir kısmında daha geç olur. Mühim olan ise hayvanın tam da bu noktada yeterince olgunlaşmış olmasıdır.
Dişi Köpeklerin Çiftleşme İsteği Sağlık ve Mutluluk Açısından Önemli Midir?
Dişi köpekler çiftleşmek ister mi: Dişi olan köpeklerin çiftleşme isteklerinin olması ve bunların öne çıkması onun hem mutluluğu hem de sağlığı ile alakalı değildir. Çünkü bu çiftleşme süreci olmadan da hayvanın dilediği gibi yaşaması mümkündür. Köpeklerin kısırlaştırılması onların daha uzun ve sağlıklı bir hayat sürmesi anlamına gelir.
Buna göre türün hem devam etmesi hem de hayvanın üremesi çiftleşmedir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bunun içgüdüsel bir davranış olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı hayvan her ne kadar böyle bir tavır içine girse bile gerek kısırlaştırma gerekse daha farklı yöntemlerin kullanılması sonrasında bunun engellenmesi mümkündür.
Hayvanın çiftleşme olmadan yaşamına devam etmesinin önünde hiçbir sorun yoktur. Hatta yavru doğurmaması durumunda birtakım hastalıkların yaşanma ihtimali de sıfırlanmaktadır. Bundan ötürü köpek sahipleri bu konuda diledikleri gibi bir karar verebilirler. Daha uzun yaşam için kısırlaştırma birçok veteriner tarafından en mantıklısı olarak kabul edilmektedir.
Dişi Köpeklerin Çiftleşme İsteği Sahibinin Kararına Bağlı Mıdır?
Dişi köpekler çiftleşmek ister mi: Köpeklerin çiftleşmek istemeleri içgüdüsel bir durum olmasının yanı sıra türün devam etmesi için de şarttır. Ancak bunun sadece ilgili hayvanın isteği ile yaşanacağını düşünmek mantıklı değildir. Sahipli köpeklerin çiftleşmesine karar veren kişi elbette hayvanın sahibidir.
Çiftleşme ve hamilelik sonrasında hayvanın hastalıklarla karşı karşıya kalma riskin nedeniyle kısırlaştırma yapılmaktadır. Bundan ötürü karar bu kişiye kalmıştır. Bunun yanı sıra yapılan değişik araştırmalara göre de zaten kısırlık işleminin hayvanın ömrünü uzattığını görmekteyiz. Bundan dolayı ilgili süreç hayvanın her zaman kontrolünde olmak zorunda değildir.
Dişi Köpeklerin Çiftleşme İsteği Kısırlaştırma ile Engellenebilir Mi?
Dişi köpekler çiftleşmek ister mi: Dişi köpeklerin çiftleşme isteklerine son verebilmek için onların kısırlaştırılması her zaman en mantıklı olan yoldur. Bunun tıbbi bir müdahale olduğunu ifade edelim. Sterilizasyon adı verilir ve bunun için de tıbbi destek alınmalıdır. Kısırlaştırma sonrasında şu avantajlar öne çıkar;
- Hayvanın kızgınlık dönemine girmesi engellenir ve bu sayede enerjisini ilgili durum için harcamamış olacaktır.
- Aynı zamanda yaşam sürelerinin daha uzun olması mümkündür.
- İlgili işlem birtakım sağlık sorunlarının önüne başarılı şekilde geçerken bunların arasında rahim enfeksiyonları, yalancı gebelik, meme kanseri vardır.
- Elbette bir diğer avantaj ise hayvanın kızgınlık döneminde dikkat çekmek için sergilediği davranışların önüne geçilmesidir.
Bundan dolayı birçok köpek sahibi bu yola başvurur.