Dişi bir köpeğin kızgınlık dönemindeki süresi ne kadardır: Dişi köpeklerin kızgınlık dönemleri genellikle uzun olmakla beraber bunun maksimum 3 hafta olduğunu söylemek gerekiyor.
Her dişi köpek kızgınlık olarak bilinen bir döneme girdiklerinde çiftleşmek isterler. Bu zaman dilimi içinde uygun bir eş bulunmalıdır. Elbette bu durumun süresi merak edilirken en fazla 21 gün olduğunu görmekteyiz. İşte buna dair her türlü detay ve köpek sahiplerinin dikkat etmesi gerekenler yazımızda sizleri bekliyor.
Dişi Köpeklerin Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?
Dişi bir köpeğin kızgınlık dönemindeki süresi ne kadardır: Köpeklerin kızgınlık dönemleri onların çiftleşme açısından en uygun olan zaman dilimidir. Ancak bu süre zarfında karşı cinsten bir köpek ile üreme için beraber olabilirler. Bunun süresi tabi ki her köpek türünde farklılık gösterir. Ancak genel ortalamasına baktığımızda bunun en az 2 ve en çok ise 3 hafta olduğunu söylemeliyiz.
Elbette bu zaman dilimi içinde belli aşamalar vardır. Ön estrus bunlardan birisidir. Genellikle 7 gün sürer ve bazı hayvanlarda 10 güne kadar çıkar. Burada köpeğin şişmiş vulvaları öne çıkar. Ayrıca kanama da görülmektedir. Ancak bunların tümü hayvanın üremek ve çiftleşmek için henüz uygun olmadığını net şekilde gösterir.
Diğer aşama ise estrus olarak tanımlanır ve 5 ile 10 arasında bunun zamanı değişir. Burada çiftleşme olarak bilinen aktivite karşılıklı olarak gerçekleşir. En son estrus dönemi ise 7 günden başlayarak en fazla 10 gün kadardır. Burada da hayvanın çiftleşme için uygun olmadığını bilme gerekiyor. Görüldüğü üzere ilgili süreç böyledir. Ancak zamanlar ırklara göre aynı olmamaktadır.
Kızgınlık Dönemi Süresi Irka veya Bireye Göre Değişir Mi?
Dişi bir köpeğin kızgınlık dönemindeki süresi ne kadardır: Kızgınlık dönemi üzerinde birden çok değişken mevcuttur. Irk bunlardan birisidir. Bazıları çok hızlı şekilde bu sürece dahil olurken bir kısmında ise tam tersi bir durum vardır. Bundan dolayı satın alma veya sahiplenme öncesinde bunların göz önünde bulundurulması esastır.
Yaş da belirleyici olmasının yanı sıra ilk kızgınlık çağı erken yıllarda öne çıkar. Genç yaşlarda yaşanan bu durum hayvanın yaşlanması sonrasında çok daha yavaş olur. Birtakım genetik ve çevresel faktörler de belirleyici olmasından ötürü bunların tümü hayvanın kızgınlık dönemi üzerinde etkilere sahiptir. Bunlara göre hareket edilmesi köpek sahipleri tarafından unutulmamalıdır.
Kızgınlık Döneminin Farklı Aşamaları Nedir ve Ne Kadar Sürer?
Dişi bir köpeğin kızgınlık dönemindeki süresi ne kadardır: Kızgınlık döneminin farklı sürelere sahip olduğunu biliyoruz ve bunun detayları ise şöyledir;
- Proöstrus bunların arasında ilk aşamadır ve kesinlikle kanlı akıntılar görülmektedir. Bundan sonra erkeklerin dikkatini çekmek isteyen köpek farklı tavırlar içine girer. Ancak henüz çiftleşme için hazır olmadıklarını unutmayalım. Maksimum 9 gün boyunca devam eder.
- Östrus ise ikinci evredir. Hayvan burada aşırı derecede aktiftir. Yani çiftleşme için her şey hazırdır. Buna dair tanımlanan süre ise minimum 6 ve maksimum 12 gündür.
- Son aşamaya ise dioöstrus adı verilirken artık bunun kızgınlık döneminin sonu olduğunu görmekteyiz. Hem erkek köpeklerin dikkatini çekmeyi bırakır hem de yaşanan kanamalar sona erer. Ortalama süresine baktığımızda ise 4 ile 7 gün arasında değiştiğini görmekteyiz.
Kızgınlık Süresini Takip Etmek ve Yönetmek İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir?
Dişi bir köpeğin kızgınlık dönemindeki süresi ne kadardır: Kızgınlık döneminde dişi köpek sahiplerine düşen birçok farklı görev olmasından ötürü buna göre hareket ederek hayvanın ilgili dönemi başarılı bir biçimde atlatmasını sağlayabilirsiniz. Tabi ki genital bölge kontrolü ve veterinere götürülmesi sonrasında birkaç yöntem kullanılır.
Hayvanınızı erkek köpeklerden uzak tutmak işte bunların arasında ilk sırada gelir. Elbette bu zaman zaman zor olur. Ancak çok kibar bir şekilde bunun başarılması mümkündür. Bunun gerçekleştirilmesi sonrasında ise hayvanın hamile kalmasının önüne geçmiş olacaksınız.
Bunun yanı sıra kızgınlık döneminde sorun çıkmaması için tavsiye edilen özel ilaçları da unutmadan ekleyelim. Bunlar veteriner kontrolünde sunulmak zorundadır. Aksi halde sorunlar yaşanır. Mevcut dönem ile alakalı özel temizlik ürünleri hayvan için kullanılmak zorundadır. Genital bölgelerinden aşırı derecede sıvı salgılanması bunun en temel nedenidir. Bu problem engellenir.