Bir köpeğin kaç seviyesi vardır; köpeklerde itaat seviyelerinden gelişim seviyelerine kadar birçok farklı alternatiften bahsetmemiz mümkün!
Bir köpeğin kaç seviyesi vardır; bazı aileler eğitim konusunda belirli bir seviyenin üzerinde olan seçeneklerden yana tercihini kullanmaktadır. Ailelerin eğitim sürecine ilişkin dikkate almaları gereken temel husus en azından zaman kaybetmemek ve eğitimle uğraşmamak adına temel komutların benimsetilmiş olmasıdır. Temel komutları benimseyen ırkların sahiplenilmesindense, direkt olarak yavru alarak, onların büyümesine şahitlik etmek, eğitimiyle bizzat uğraşmak isteyen kişiler de vardır.
Gelişim Seviyeleri Nelerdir?
Bir köpeğin kaç seviyesi vardır; gelişim seviyeleri konusunda bilgi sahibi olursanız, onun hangi aşamada hangi tavırları göstereceğine ilişkin detaylı veri toplayabilirsiniz. İşte gelişim seviyelerine dair bilinmesi gerekenler;
- Yavru ve yeni doğan seviyesinde bakım çok önemlidir. Bakım sorumluluğunun sadece anne köpeğin inisiyatifine bırakılmaması lazım. Köpek yavrularının sayısının fazla olması durumunda her yavrunun aynı bakımı almasına dair sorunlar yaşanabilmektedir.
- Yavru seviyesinde herhangi eğitim alması mümkün olmamaktadır. Sadece gelişimin düzgün gidip gitmediğini kontrol etmek sizin için çok daha mantıklı olacaktır.
- Yetişkin olma süreci genelde 12-24 ay arasında meydana gelmektedir. Bu aşamada beden ölçüleri, zihinsel gelişim, sergilemesi gereken tavırlar gibi kıstaslarda kesinlikle hassasiyet göstermelisiniz.
Gelişim seviyeleri konusunda incelemeler yapıldığı zaman sizin köpeğinizin belirlenen bu stage tanımlamalarına uygun olmadığını, bir gerilik olduğunu fark ederseniz anında veterinerinize durumu iletmelisiniz. Hangi nedenlerden ötürü gelişim geriliği yaşandığına dair veterineriniz size bilgilendirmeler sunacaktır. Köpeklerin doğum, yeni doğan, yavru, yetişkin seviyelerinin her birinde düzenli veteriner kontrollerinden geçirilmesi şarttır. Bu şartı yerine getirerek herhangi kronik rahatsızlığın olup olmadığını yakından takip edebilirsiniz. Yavruda gördüğünüz anormallikleri uzmanla paylaşmak, eğer hastalık varsa tedavi aşamasını kolaylaştırmaktadır.
Eğitilebilirlik Seviyeleri Nelerdir?
Köpeklerin eğitilebilirliği de seviyelere ayrılmış durumdadır. Bu eğitilebilirlik seviyelerine dair bilinmesi gereken hususların başında kesinlikle ırkların temel özellikleri gelir. Bazı ırkların odaklanma sorunları mevcuttur. Odaklanma sorunları olan köpeklerde uzun eğitimlerden geçirmek maalesef ki mümkün olmayacaktır. Aynı zamanda komutların anlaşılmasına ilişkin de sorunlar meydana gelecektir. Ayrıca bazı ırklar da bunun tam tersine hem zihin kapasitesi hem de konsantrasyon yeteneği ile daha uzun süre eğitim veren nitelik gösterir. Özellikle hassas amaçlar için eğitilecek olan köpeklerin konsantrasyon seviyeleri göz önünde bulundurularak sahiplenildiği temel kıstaslardandır.
Irk Kategorilerinde Agresiflik Seviyelerine Dikkat!
Bir köpeğin kaç seviyesi vardır; köpeklerde sahiplenme adımının hemen öncesinde agresiflik seviyesine ilişkin de dikkatli olmalısınız. Her ırkın olumlu olumsuz özellikleri vardır. Olumlu olumsuz tüm özellikleri göz önünde bulundurarak tercihte bulunmanız gerekmektedir. Agresiflik seviyesine ilişkin aksaklık ortaya çıkmaması için en doğru noktalardan birinde yer alıyorsunuz. Irk kategorileri kapsamında agresif olarak tanımlanan köpeklerin bakımında çocuklarla ilişkisinde büyük hassasiyet gösterilmelidir. Ayrıca en azından her iki tarafın birbirini tanıma sürecine kadar yetişkin gözetiminde oyun oynamaları daha mantıklı olacaktır.
Bu agresiflik seviyelerine dair de hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Örneğin agresif tanımlanan köpeklerin büyük bir çoğunluğunun yanlış eğitimler nedeniyle tanımlandığının belirtilmesi lazım! Bu tür yanlış sınıflandırmalara kanmadan, köpeklerin adeta bir hamur olduğunu onları sizin bilgi, beceri ve sevecenliğinizle yoğuracağını unutmamalısınız.
İtaat Seviyeleri Nelerdir?
Bir köpeğin kaç seviyesi vardır; itaat aşamasında sunulan seviyelere oldukça büyük önem verilmesi gerekir. İtaat seviyeleri çok hassas eğitimlerin sonrasında ortaya çıkmaktadır. İtaat seviyesini tamamlamadan süreci yerine getirmek için en doğru noktalardan birinde yer alıyorsunuz demektir. Kişilerin yavruluk sürecini tamamlamasının sonrasında köpeklerini eğitime vermekleri gerekir. Henüz yavruyken verilen eğitimlerin yetişkinlik döneminde etkinliği azalabilmektedir. Tam da bu sebeple daha ziyade yetişkinlik dönemine geçişin akabinde kapsamlı eğitimler verilmeye başlamalıdır.
Tuvalet eğitimi, pati ver, otur kalk eğitimi gibi adımlar oldukça temel itaat eğitimleridir. Bu aşamanın sonrasında daha detaylı komutlara bağlı olan seçeneklerden yana da tercihinizi kullanabilirsiniz. İleri itaat eğitimi sonrasında hayvanlar komutlara karşı oldukça hassas bir hal alacaktır. Komutların verilmesinin sonrasında hemen harekete geçer. Kişilerin tek başına bu ileri itaat eğitimlerini vermesine dair sorunlar yaşanır. Sorun yaşanıyorsa alanında uzmanlığından emin olduğunuz eğitim gruplarından hizmet alırsınız. Sizin uzun uğraşlar sonucunda veremediğiniz – benimsetemediğiniz komutları onlar kısa sürede köpeklere öğretilir.