Bir köpeği ayda kaç kez yıkamanız gerekir; köpeklerin yıkanması bir zorunluluk olarak dikkat çekerken ilgili hayvanın sahip olduğu özelliklere göre bunun sayısı farklılık gösterir.
Hem daha sağlıklı bir yaşam hem de hastalıklara karşı önlem için köpekler yıkanmalıdır. Sahiplerinin en fazla merak ettiği konu ise bunun ayda kaç kere olacağıdır. Her türe, tüy yapısına ve aynı zamanda hareketli olup olmadığına göre bu değiştiğinden detayları yazımızda.
Köpeği Ne Sıklıkla Yıkamak Gerekiyor?
Bir köpeği ayda kaç kez yıkamanız gerekir: Köpeklerin yıkanma sıklıkları farklılık gösterir. Elbette her köpek temizlenmelidir. Ancak bazıları buna daha az ihtiyaç duyarlar. Bir kısmında ise tam tersi olarak sık şekilde bu işlemin gerçekleştirilmesi mühimdir. İşte bu konuda hakkında bilinmesi gerekenler şöyledir;
- Kış aylarına göre yaz aylarında daha çok ve daha sık bir biçimde yıkanması çok mantıklıdır.
- Genellikle yaz mevsimi geldiğinde 3 veya 4 haftada sadece 1 kere olacak şekilde bu işlem gerçekleştirilmek zorundadır.
- Bunun yanı sıra kış yani soğuk aylarda daha az sıklık tercih edilir.
- Yine 1 defa, ancak bu defa en az 6 en çok 8 haftada bir yıkanması mühimdir.
Köpeği Sık Yıkamanın Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Bir köpeği ayda kaç kez yıkamanız gerekir: Köpeklerin aşırı derecede yıkanması birçok farklı sorunu da beraberinde getirmesinden ötürü bunları bilmek gerekiyor. Elbette çok fazla yıkama olduğunda tüy problemleri yaşanır. Bunun anlamı ise hem dökülmesi hem de renginin daha mat bir hale gelmesidir. Koku artışının da olması başka bir detaydır.
Özellikle bazı hayvanlarda ise cilt problemleri görülmesinden dolayı yıkama sıklığının belirtilmiş olan kurallara göre gerçekleştirilmesi şarttır. Buna ek olarak derinin sağlıksız bir hal alması da söz konusu olduğundan bunların hiçbiri unutulmadan ona göre yıkama veya bir diğer ifade ile duş aldırma işlemi yerine getirilmelidir.
En Çok Yıkanması Gereken Köpek Irkı Hangisidir?
Bir köpeği ayda kaç kez yıkamanız gerekir: Bazı köpek ırkları sahip oldukları özelliklerden dolayı daha çok yıkanmaya ihtiyaç duyarlar. Bunların arasında Afghan Hound, Maltese, Bichon Frise, Poodle, Shih Tzu, Lhasa Apso, Yorkshire Terrier, Coton de Tulear gibi ırklar vardır. Elbette bunların genel özelliklerini net şekilde bilmek mühimdir.
Bu hayvanların su ile temas etmesi bir zorunluluktur. Bundan dolayı sudan kaçmazlar. Zaten su içinde vakit geçirmek onlar açısından bakıldığında bir oyundan farksız değildir. İşte böyle ırkların temizlenmesi, yıkanması ve duş aldırılması elbette çok daha kolay olacaktır. Genellikle oyun zamanının bitmesinin ardından yıkanması aşamasına geçilmektedir.
Bunun yanı sıra elbette köpeklerin arasında tüy dökümü çok yüksek olan ve aynı zamanda uzun tüylere sahip birçok ırk vardır. İşte bunların yıkanması diğer türlere göre daha sık bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Buna ek olarak düzenli şekilde yapılan tarama işlemi de unutmamalıdır.
Deri sorunları bazı köpek türlerine özel olmasından dolayı bunların görülmesi oldukça normaldir. Alerjileri de unutmamak lazım. İşte bundan ötürü yıkanma sıklığının biraz daha fazla olması onun sağlığı açısından mühimdir. Aynı durum kokuya duyarlı olarak bilinen köpek türleri için de geçerlidir. Son olarak dışarıda çok zaman geçiren köpekler de sık yıkanmalıdır.
En Az Yıkanması Gereken Köpek Irkı Hangisidir?
Bir köpeği ayda kaç kez yıkamanız gerekir: Bazı köpek türleri sahipleri açısından farklı birçok avantaj sunarlar. Özellikle çok fazla yıkanmaması bunun en iyi örneklerinden birisidir. Nedenleri arasında yaşam tarzları öne çıkar. Gerek tüylerinin çok uzun olmaması gerekse hayvanın genetik yapısını unutmayalım.
Bu noktada en bilinen tür ise basenji adıyla bilinmektedir. Çok sevimli bir türdür. Kendilerini temizleme gibi bir özellikleri vardır. Ayrıca çok yoğun olmayan bir tüy dökümü karşımıza çıkar. Chow Chow olarak bilinen tür için de benzer şeyleri rahatlıkla söyleyebiliriz. Aşırı sık yıkamak zorunda değilsiniz. En temiz türlerin arasında öne çıkar.
Bunlardan farklı olarak basset hound, shiba inu gibi değişik köpek türlerinin de tercih edilmesi durumunda özellikle yıkama konusunda karşınıza çok büyük sorunlar çıkmaz. Elbette zaman zaman ekstrem durumlar yaşanmaktadır. İşte bunları da göz önünde bulundurmak mühimdir. Böylelikle olası sorunlarla başa çıkma hususunda bir engel kalmaz.