Düzce Barınağı, Düzce Belediyesi tarafından kurulmuş ve işletmesi hala devam etmektedir. Geçici bakım, koruma ve rehabilitasyon merkezi olarak faaliyet gösteriyor.
Merkez ilçesi sınırlarında yer alan barınak; geçici süre bakım alanları ile faaliyet göstermektedir. Sokak hayvanları için kısırlaştırma, aşılama ve 21 günlük ve bakım hizmetleriyle faaliyet gösteriyor.
Düzce Barınağı Nerede?
Düzce Barınağı öncelikli olarak Düzce merkez ilçede yer almaktaydı. Daha sonradan Kurtköy mevkiine taşınmıştır. Hürriyet caddesi no 297 resmi ikamet adresi ile 20 dönüm alan üzerinde kurulan merkezinde faaliyet göstermektedir. Doğrudan belediyeye bağlı olan barınakta veterinerler ve çok sayıda yetkili görev almaktadır.
Sokakta kimsesiz düşkün hayvanların korunması amacıyla ve sağlıklarının kontrol edilmesi amacıyla faaliyetlerini göstermektedir. Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakımevi olarak bilinen merkezde kısırlaştırma işlemleri yapılıyor.
Genel olarak tüm buraya gelen hayvanlar şayet 6 aydan büyük ise her birine kısırlaştırma uygulanmaktadır. Ayrıca ortalama 21 gün boyunca yani 3 hafta boyunca burada kalıyorlar. Daha sonra bulundukları yere ya da doğaya bırakıyorlar. Kısırlaştırma işlemlerinin yanı sıra iç ve dış parazit gibi aşılamaları, kuduz aşıları yapılıyor. Genel olarak sokak hayvanlarının sağlıklı şekilde hayatlarına devam etmesi için kısa süreli geçici olarak hizmetler verilmektedir.
Düzce Barınağı İletişim
Düzce Barınağı, Düzce Belediyesi resmi internet adresi üzerinden iletişim ve erişimlere açıktır. Doğrudan https://duzce.bel.tr/8493-sokak-hayvanlarinin-yasam-alani linkler üzerinden internet adresine ulaşım sağlanmaktadır. Bu şekilde mail adresleri üzerinden bağlantıya geçilmektedir. Ayrıca barınaktan köpek sahiplenme isteyenler için de faaliyet göstermektedir. Bunun için belediyeye telefonla ya da internet üzerinden online şekilde erişim sağlanmaktadır.
2020 senesinden bu yana profesyonel şekilde hizmetlerini devam ettiren merkezde günlük neredeyse 15 adet köpek kısırlaştırılıyor ve sahiplendiriliyor. 21 gün boyunca burada kalan ve sahiplenilmeyen köpekler ise doğal yaşam alanlarına tekrar döndürülmektedir. 5199 sayılı kanun gereğince sokak hayvanlarının savunması, sağlıklarının kontrol edilmesi gibi ihtiyaçları Düzce ve civar bölgelerin tamamında uygulanmaktadır.
Belediye hizmetleri dahilinde ayrıca veteriner işleri müdürlüğüne başvuru da bulunmaktadır. Sadece kimsesiz sokak hayvanları değil, tüm evcil hayvanların da ihtiyaçları karşılanıyor. Ücretsiz aşı programlarından yararlanma için mutlaka belediyeye başvuruda bulunma gerekmektedir.
Düzce Barınağı Yorumları
Düzce Barınağı için yapılan yorumlar önceki senelerde oldukça olumsuz şekilde değerlendirilmektedir. Google üzerinden incelenen yorumlar da dahil barınağa ulaşılmadığı, telefonlara yanıt verilmediği konusunda bilgilendirme yapılıyor.
Pek çok hayvan severin endişeli olduğu bazı durumlardan bahsedilmiştir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar ve çıkarılmış kanunlardan dolayı daha özenli davranıldığı belirtilmektedir. Ayrıca çok kapsamlı merkezi sayesinde ve belediyenin ayırdığı bütçe sayesinde aşılama veya mama ihtiyaçlarında herhangi bir sorun olmadığı, yine yapılan yorumlardan anlaşılabiliyor.
Bu barınakla alakalı çok sayıda yerel ve ulusal gazetede çeşitli haberler yapılmıştır. Ancak kalitesine dair elbette gerçek hayvanseverlerden yorumları değerlendirmek çok daha objektif olacaktır. Bu nedenle mama ve aşılarda herhangi bir sorun olmadığı ve fakat yeterli özenin gösterilmediği yorumlardan anlaşılabilir.
Düzce Barınağı Mama Bağışı Kabul Ediyor mu?
Düzce Barınağı, özel bir barınak olmayıp doğrudan belediyeye aittir ve belediye devlet tarafından aldığı bütçeler ile mama, sağlık ihtiyaçları, ilaç, ameliyat ihtiyaçları gibi tüm bütçeleri yine devlet bünyesinde sağlamaktadır. Bu nedenle mama bağışına ihtiyacı yoktur.
Ancak yine hayvan severler eksik gördükleri konularda yardım sağlayabilir veya doğrudan barınağı ziyaret ederek mama hediye edebilirler. Bu konuda öncelikle bilgi alınması ve buna göre mama bağışında bulunması daha faydalı olacaktır. Bu merkezde genel olarak;
- Cerrahi uygulamalar ve sağlık işlemleri
- Aşılama ve kısırlaştırma uygulamaları
- Geçici barınma ve beslenme programları
Uygulanıyor. Aynı zamanda ihbar edilen, yardıma ihtiyacı olan sokak hayvanları konusunda araç ve personel desteği sağlanarak hızlı şekilde müdahale edildiği ve hayvanların barınağa götürülerek geçici periyottan yararlanması sağlandığı belirtiliyor.