Diyarbakır Barınağı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş olup hizmetlerine devam ediyor. 2007 senesinden bu yana Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun en büyük hayvan barınağı olarak biliniyor.
5 yıldızlı köpek barınağı olarak faaliyetlerine devam etmekte olan merkez tüm kimsesiz sokak hayvanlarının sağlık hizmetlerinden yararlanması, tedavi edilmesi, kısırlaştırılması, bakım ve beslenmesi konusunda eksiksiz protokollerde hizmet veriyor.
Diyarbakır Barınağı Nerede?
Diyarbakır merkez ilçede faaliyetlerini göstermektedir. Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Açık adresi; Ergani Yolu 19.Km. – Diyarbakır olarak güncellenmiştir.
Donanımların eksiksiz şekilde uygulandığı ve ideal konumuyla doğayla iç içe bir merkez inşa edilmiştir. Ayrıca modern şekilde dizayn edilen bu barınakta 17.054 metrekarelik alan onlara ayrılmıştır. Üstelik tam teşekküllü ameliyathane, laboratuvar ve ayakta tedavi, yatarak tedavi periyotların tamamının uygulanması için tüm gerekli sağlık ekipmanları mevcuttur.
Diyarbakır Barınağı İletişim
Diyarbakır Barınağı doğrudan iletişimler için 0412 345 02 23 telefon numarası açıktır. Resmi web sitesine https://www.diyarbakir.bel.tr/hizmetler/saglik-hizmetleri/hayvan-barinak.html adresinden erişim sağlanmaktadır. Merkezde karantina bölgesi olduğu gibi hamile anneler için de ameliyathane alanları bulunmaktadır. Hem kısırlaştırılan hayvan alanları hem de yavrulu anne bölümleri bulunmaktadır.
Ayrıca 51 adet köpek kulübesi ve bir tane 246 metrekarelik alandan oluşan ameliyathane bulunmaktadır. Üstelik sadece köpekler için değil, kediler için de faaliyet gösterir. Barınakta bir tane kedi evi bulunmakta ve büyüklüğü 76 metrekaredir.
Büyükbaş hayvan barınağı bulunmakta ve tam 134 metrekarelik alan ayrılmıştır.
Rehabilitasyon merkezinde tüm hayvanların ihtiyaçlarına karşılık verilmektedir. Sokak hayvanların tedavi süreçleri gerçekleştirilmekte, aşılanma ve kısırlaştırma hizmetleri uygulanmaktadır.
700 hayvan kapasiteli bir merkez olarak Osman Baydemir başkanlığında açılışı yapılan ve günümüzde bölgenin en kapsamlı, en konforlu merkezi olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
Diyarbakır Barınağı Yorumları
Diyarbakır Barınağı incelendiğinde çok kapsamlı, tam teşekküllü olduğu anlaşılmaktadır. Hayvanların sağlığını gözeten ve özen gösteren bir barınaktır. Hem hayvanların bakım ve tedavi periyotlarında hem de geçici korunma ve aşılanma alanlarına dair yapılan yorumlar genellikle olumludur.
Ayrıca ekipman ve personel desteğiyle de Diyarbakır ve çevre ilçelerdeki tüm ihbarlara göre evcil hayvanlar, sokakta kalmış hayvanlara anında müdahaleyle yardımcı olmaktadır. Barınakta bulunan muayene odası, veteriner odası, sağlık teknikerleri odası, büro gibi çeşitli alanların bulunması donanımlı olduğundan dolayı beğeni kazanmaktadır.
371 farklı vaka bulunmuştur ve her biri tedavi edilip doğaya bırakılmıştır. Elbette kedi köpek, leylek, eşek, at, baykuş ve leylek tedavileri de burada yapılmaktadır. Bunun yanı sıra çeşitli kazalar geçirmiş, kırık ve çıkıkları olan hayvanlar, uyuz ve cilt sorunları yaşayan hayvanlar ile doğum yapmak üzere olan hayvanlara bu merkezlerde yardımcı olunmaktadır. İç ve dış parazit aşıları, kuduz aşıları ve karma aşıları ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Diyarbakır Barınağı Mama Bağışı Kabul Ediyor mu?
Diyarbakır Barınağı genel anlamda mama bağışı kabul etmiyor ya da böyle bir talebi yok. Büyükşehir Belediyesi tarafından tüm hayvanların ihtiyaçları, sağlık giderleri eksiksiz şekilde karşılanıyor. Hem yapılan haberler hem de hayvan severler tarafından yorum ve değerlendirmelerin olumlu olduğunu, genellikle buradaki hayvanların herhangi bir bağışa ihtiyacı olmadığı belirtiliyor.
Diyarbakır rehabilitasyon bakım ve koruma merkezinde;
- Doğum yapmak üzere olan hayvanlar ile yeni doğum yapan canlılara yardımcı olmaktadır.
- Hem açık hem kapalı alanlar bulunduğu için her mevsime uygun konfor sağlanıyor.
- Bakım merkezine gelen tüm hayvanların sağlık muayenesi yapılıyor.
- Gerekli olan hayvanlara cerrahi müdahale uygulanıyor. Sağlık durumlarında sorun yok ise aşıları yapılıyor.
- Uyuz, kuduz, parazit aşıları veya kısırlaştırma aşıları yapıldıktan sonra uygun bölümlere alınıyorlar.
Yavru ve yetişkin evcil hayvanların bakımları için mama takviyeleri sağlanmaktadır. Daha sonra şayet sahiplenmek isteyen olursa bu merkezden sahiplenmeleri mümkündür. Görüşmeleri telefon numarası üzerinden ya da merkeze giderek sağlayabilir.