Köpeklere oturma eğitimi nasıl verilir sorusuna, oturmadan önce ve oturduktan sonra nasıl davranılmalıdır soruları eşlik ediyor. Sabırlı bir eğitimle, köpeğinize otur komutunu öğretebilirsiniz.
Köpeklerde dış etkenlerden bağımsız şekilde bazı komutların yerine getirilmesi hayvanlar tarafından çok zor olabiliyor. Çevresinde birçok köpek koşuştururken, etrafında hiç tanımadığı insanlar ve hayvanlar varken köpeklerin sakin olması zorlaşabiliyor. Bu tür durumlarda dahi köpeğinize otur, bekle, dur gibi komutları verdiğinizde gerginlik yaşamamasını sağlarsınız. Bu komutu uygulamada sorun oluşmamaktadır.
Köpeklere oturma eğitimi nasıl verilir; Evde ve dışarıda köpeğinizin adını söyleyip size bakmasını sağlamalısınız. Daha sonrasında otur dersiniz. Karşısına geçip durarak oturmasını beklersiniz. Bu esnada zaten oturacak olsa dahi sırf oturduğu için ödül maması vermelisiniz. Böylece oturma eyleminin bu kelimeyle özdeşleşmesini sağlamaktadır. Ayrıca komuta her uyduğunda ödül alacağını düşündürür.
Köpeğime Oturmasını Nasıl Öğretebilirim?
Eğitimler verilirken köpeğin yaşına ve daha önce hangi komutları bildiğine dikkat edilmesi gerekiyor. Hiçbir şey bilmeyen köpeğe kıyasla bu durum çok daha basit hale geliyor. Gel ve dur komutlarını bilen köpeği yanınıza çağırıp durmasını isteyin. Ardından oturması için karşısında durun ve elinizdeki mamayı gösterin. Size çok daha kolay bir şekilde bakma, boynunun tutulmamasını sağlama için oturduğunu görürsünüz.
Oturduğu anda hemen bir adet mamayı uzatın ve afiyetle yemesini sağlayın. Kafasını sevdikten sonra biraz uzaklaşın ve kendinize tekrar çağırın. Eğer siz otur demeden oturuyorsa, ayakta olduğu durumdayken otur komutunu kullanmalısınız. Daha sonrasında sizin beklediğiniz hareketi yapmasını sağlamaya özen gösterin. Bir süre sonra normalde otururken dahi otur diyerek yanına yaklaşır ve bir adet mama verirsiniz. Gel veya yakala dediğinizde oturma komutunu bozup bozmaması gerektiğini diğer komutlarla öğretebilirsiniz.
Dur komutu verdiyseniz, elinizde mama olsa dahi o mamayı yememesi, hiç hareket etmemesi gerekiyor. Aynı şekilde eğer otur komutundan önce dur, hareket etme komutu verdiyseniz oturmaması gerekiyor. Başlangıçta hangi terimin ne anlama geldiğini tespit etmesine, hangi hareketleri yaptığında ödül alabileceğini öğretmelisiniz. Hangi terimlere uyduğunda ödül alamayacağını anlamasını sağlamalısınız.
Köpeklere oturma eğitimi nasıl verilir; Eğitimin otur komutu üzerine verilme halinde avuç içinizi karşı tarafa doğru açmalısınız. Veya parmak ucunuzla yatay bir şekilde yeri göstererek oturmayı öğretirsiniz. Bir süre sonra bu sözü kullanmanız dahi gerekmez. Sadece el hareketlerinizle dahi köpeğiniz ondan ne istediğinizi net bir şekilde anlar hale gelmektedir.
Köpeğimi Bir Türlü Oturtamıyorum Ne Yapmalıyım?
Köpeğinizin siz istediğinizde oturmazken normalde oturması, bu komutu öğretmeniz için en etkili yollardan biridir. Siz karşısına geçerek otur dediğinizde oturmuyorsa otur diyerek hemen bir adet ödül maması verin. Daha sonra biraz uzaklaşarak, gel diyerek yanınıza çağırın. Sonra karşısında dik bir şekilde durarak, elinizin içini gösterip otur deyin. Elinizdeki mamayı görmesini sağlar, oturması halinde ödül mamasını kazanacağını anlamasına yardımcı olursunuz.
Otur komutunu dur veya bekle gibi anlaması nedeniyle oturmadığı durumlarla karşılaşılmaktadır. Sürekli olarak konuşan, köpeğine otur komutunu söylemelisiniz. Uzun uzun cümleler kuran hayvan sahipleri tarafından başarısız eğitimler verilmektedir.
Net bir şekilde anlayabilmesinin en etkili yolu açık olmak, farklı kelimelerle aklının karışmasını önlemektir. Çocuk zihniyle köpek zihnini aynı seviyede görmelisiniz. Daha sonrasında buna uygun şekilde son derece basit tavırlar sergilemek gerekmektedir. Kompleks cümleler kurmak ve birbirinden farklı el hareketleri yapmamalısınız. Bunun yerine sabit ve her komut için farklı olan el hareketleriyle komutları destelemek şarttır.
Otur Komutuma Uyduğunda Ne Yapmalıyım?
Otur komutunun anlaşılmamasından kaynaklanan bir nedenle uyulmadığı veya yanlış anlaşıldığı durumlarla sık karşılaşılmaktadır. Bekle, gel ve dur komutları verilmelidir. Daha sonra, biraz uzaklaşarak otur demeniz halinde bu komut gel olarak düşünülmektedir. Otur demek için illa ki yanında durmanız gerekmiyor. Fakat beklentinizi el hareketlerinizle belli etmeniz gerektiği için mutlaka davranışlarınıza yansımasını sağlamalısınız.
Köpeklere oturma eğitimi nasıl verilir; Oturma eğitimi verilen bir köpek sadece birkaç saniyeliğine oturmamalıdır. Uzun süre boyunca aynı konumda bulunabileceğini bilmelidir. Gerektiği takdirde bir kafede veya bahçede otururken, sizi çekiştirmemesi için otur komutu verirsiniz. Canı sıkıldığında bir süre sonra yatar. Fakat farklı yerlere gitme çabasına girmemesi gerektiğini, orda kalmaya devam edeceğini fark etmesi gereklidir. Aksi takdirde sözlerinizi dinlememeye başlar. Sizden bağımsız şekilde hareket etme çabası hayatının her noktasında kendisini göstermektedir.
Otur ve yat komutlarının verilmesi halinde bir süre orada vakit geçireceğinizi fark etmesini sağlamış olursunuz. Otur komutunuza uygun hareket etmediğinde tasmasından sert bir şekilde çekmeden sabit durmalısınız. Yerinizde durduktan sonra kalçasına yukarıdan yavaşça bastırmalısınız. Bacaklarının içe doğru girmesini ve oturma pozisyonuna gelmesini sağlarsınız.
Normalde otur komutunu bilen köpekler için de bazı durumlarda kalçaya dokunulması gerekir. Ayrıca oturmasıyla ilgili isteğin tekrarlanması gerekmektedir. Fiziksel olarak bir etki olmadığı takdirde sahibinin taleplerini karşılama konusunda tam olarak istekli davranmamaktadır. Çekingen bir tavırda olan köpeklerin defalarca aynı şeyi yapması mümkündür. Otur ve yat komutlarının öğretilmesi gel ve bekle komutlarına kıyasla daha uzun sürer. Israr edilmesi, sert davranılmaması, kalbini kıracak tutumlardan kaçınılması gerekir. Sizinle arasında olan bağın zedelenmemesi son derece önemlidir.
Köpeğim Otur Komutundan Çıkmıyor Ne Yapabilirim?
Hayvanların bir komut verildikten sonra o komutu uzun süre boyunca bozmamalıdır. Gel veya yat denmesine rağmen herhangi bir tepki göstermediği durumlarla karşılaşılmaktadır. Eğer bekle ve dur terimlerini çok açık şekilde öğretmelisiniz. Dur dediğinizde bir sonraki komutu geçersiz olarak görürler. Adını söyleyerek dikkati tekrar üzerinizde toplar. Ayrıca kalın bir ses tonuyla gel diyerek size doğru gelmesini sağlarsınız.
Otur komutunu bozmayan uzun süre boyunca oturan köpeklerin bu komuttan çıkması için ödüllendirilmesi gerekmektedir. Eğer sizin tarafınızdan istenen şeyi yaptığında ödüllendirmeyi yapmadıysanız, yanlış olduğunu düşünür. Başka bir komut verildiğinde dahi yeniden ödül verilmediğini öngörerek hareketsiz kalmaya devam etmektedir.
Donup kalan, sahibinin sözlerini duymazdan gelen köpeklerin ismini söyledikten sonra farklı komutları tekrarlamaya başlamanız gerekiyor. Örneğin gel komutunu defalarca söylemeye başladığınızda, o an itibariyle yanlış yaptığını düşünür. Ayrıca artık yanınıza gelmesi gerektiğini fark etmektedir. Her komutu sadece bir kez söylemek ve beklentileriniz karşılanana dek susmak zorunda değilsiniz.
Köpeklere oturma eğitimi nasıl verilir; Eğitimler verilirken aynı komutu tekrarlar. Ayrıca bir isteğiniz yerine getirildikten sonra yenisini talep edersiniz. Gel, otur, bekle, yat komutlarının birkaç saniyelik aralıklarla söylenmesi, köpeğinizin her seferinde yeniden ödüllendirilmesini gerektirmez. Eğer komutlarınızın hepsini başarılı bir şekilde yaparsa, bu sefer ödüllendirilmeyi hak ettiğini düşünür. Bunun için mutlaka ödül mamasını vermeniz gerekmektedir.
Köpeğim Her Oturduğunda Mama Vermeli Miyim?
Köpeklerinizin ödüllendirilmesinin yanı sıra cezalandırılmasıyla ilgili girişimleri hızlı ve efektif bir şekilde yapmanız gerekiyor. Dışarıda gezerken durduk yere otur demeniz halinde şaşırır. Ancak hayvanın yine de oturması ve sahibinin sözüne uyum sağlaması gerekir. Eğer beklentisinin dışında olan bu komutu anlamadığını düşünüyorsanız tekrar tekrar söylersiniz. Tasmasını yavaş bir şekilde çekerek oturması gerektiğini fiziksel olarak belli edersiniz.
Köpeğinizin sürekli olarak kendiliğinden oturması nedeniyle ödüllendirilemez. Bir süre sonra komutlara uyum sağlama becerisi elde ettiğinde de ödüllendirilmesine gerek yoktur. Normalde ilk 9 ay içerisinde eğitimlerin büyük bir bölümünün tamamlanması gerekiyor. Fakat ileri yaşlarda yapılan ilk eğitimlerde ödül mamalarına ağırlık verilmelidir.
Yavruyken ödül mamalarından ziyade direkt olarak sizin tarafınızdan ilgi gösterilmelidir. Yaptığı şeylerin desteklenmesi ve dopamin salgılayacağı süreçten hoşlanırlar. İleri yaşlardaki köpeklerin amacı ise direkt olarak yemeğe ulaşmak için gereken şartları karşılamaktır. Çok sık olmasa da bazı komutları yerine getirdiğinde mama verirsiniz. Mama vermediğiniz durumlarda da ona aynı güzellikte davranmaya devam etmelisiniz. Yaptığı şeyin doğru olduğunu ve bunu onayladığınızı belli etmelisiniz.
Otur Komutu Ne Kadar Sürede Öğretilir?
Otur komutunun zeki bir köpekte öğrenilmesi maksimum üç gündür. Fakat bazı kalabalık ortamlarda verilen eğitimlerde dikkat dağınıklığından odaklanma zorlaşır. Köpeğin izin vermeden yerinden kalkması ve koşup oynamaya başlaması, bu komutun amacının anlaşılamadığını gösterir. Oturma eylemi sadece birkaç saniye yapabileceği bir eylem olarak görülmemelidir. Bu şekilde alışması sağlandığı takdirde bu komutun herhangi bir önemi kalmamaktadır.
Bir komuta uyum sağlarken, o komut değiştirilmediği sürece aynı şekilde kalmaya devam etmelidir. Örneğin gel komutunu kullandığınızda, o komutun anlık olduğunu ve birkaç saniye sonra farklı yere gitmek için tekrar gel diyebileceğinizi kolayca anlarlar. Köpeklere oturma eğitimi nasıl verilmektedir; Oturma eğitimi verilirken, sizin tarafınızdan köpeğin yanında farklı şeyler konuşulduğunda dahi gel veya hadi gidelim gibi terimler kullanılmadıkça oturma eylemi bozulmamalıdır.
Bazı hayvanseverler tarafından verilen eğitimlerde göz göze gelme şartı aranıyor. Hayvanıyla göz göze gelmediği zaman verdiği komutların geçersiz olduğunu söyleyen birçok köpek sahibiyle karşılaşılmaktadır. Evde birkaç farklı köpek bakılıyorsa hangisi için geçerli olacak komut verildiğinin çok daha kolay bir şekilde anlaşılması sağlandığı belirtilmiştir. Otur komutunu öğretmek üç gün alır. Bu komutu bir alışkanlık haline getirmek ve her koşulda uyum sağlanan durumda olmasını sağlamak bir aya kadar uzar.
Hareketli Köpeklere Oturma Eğitimi Nasıl Verilir?
Eğlenmek isteyen köpeklerin özellikle çevrelerindeki aşırı hareketli diğer köpeklerle vakit geçirmeyi sevdiği bilinmektedir. Bu tür durumlarda bazı köpeklerin ne kadar itaatkar olmasından bağımsız şekilde kendini tutamadığı görülebiliyor.
Normalde farklı bir köpek tarafından rahatsız edilmediği takdirde bir saat boyunca hareketsiz şekilde oturabilen köpeklerin, diğer köpekler geldiğinde heyecanlandığı görülebiliyor. Köpeklere oturma eğitimi nasıl verilmektedir; Dış ortamdan etkilenmeme, diğer köpekler tarafından risk oluşturulduğunda dahi sakin kalma eğitim için öncelikle oturmanın öğretilme gerekmektedir.
Kuşları kovalamaktan çok hoşlanıyorsa onlara gitmek için aşırı çabaladığını görürsünüz. Tasmasını geri çektiğinizde oturması, bu komutu tam anlamıyla öğrendiğini ve etkili bir şekilde uyguladığını yansıtır.
Otur Komutuma Uyan Köpeği Nasıl Alıştırabilirim?
Bazı durumlarda fiziksel olarak etki edilme, ne yapması gerektiğinin gösterilmesi halinde köpeğin birkaç kez aynı hareketi yaptığı durumlarla karşılaşılmaktadır. Önemli olan dışarıda birçok farklı çevresel etkenle karşı karşıya kaldığı zaman yapıp yapamadığıdır. Komutları unutuyor veya önemsememeye başlıyorsa, köpeğinize öğrettiğiniz komut aslında bir işe yaramıyor demektir.
Köpeklere oturma eğitimi nasıl verilir; Evinizde, parkta yürüyüş esnasında ve diğer köpeklerle oyun halindeyken köpeğinizi yanınıza çekebilir ve sizinle ilgilenmesini istersiniz. Yanınıza geldiğinde öncelikle adını söylemeli, daha sonra ise otur diyerek ondan ne istediğinizi net bir şekilde anlatmalısınız.
Hadi eve gidelim, hadi gidelim, gezmek ister misin, tasmanı takalım gibi terimler kullanarak yapacağınız eylemi anlamasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede ileride bu eylemleri yaparken tepki vermemeye başlayacak, isteklerinizi karşılama konusunda çok daha istekli bir tavır sergileyecektir. Aynı şekilde eğer oturmasını istiyorsanız, oturduktan sonra kafasını severek veya öperek doğru şeyi yaptığını belli etmeyi ihmal etmemeniz gerekiyor.
Oturmak İstemeyen Köpeklere Nasıl Davranılmalı?
Köpeklere oturma eğitimi nasıl verilir; Oturmak istemeyen, sürekli olarak hareket halinde olmaktan keyif alan, egzersiz yapmayı çok seven birçok türe oturmak zor öğretilmektedir. Başta dur ve bekle komutlarının öğretilmesi canlılara karşı nasıl davranması gerektiği temelde anlatılmaktadır.
Oturma niyeti olmayan bir köpeğe hadi gidelim, parka çıkalım gibi terimleri kullandığınız takdirde bunları yerine getirmekten çok daha fazla keyif almaktadır. Aynı şekilde otur ve bekle terimlerinin kullanılması halinde, ortamda sahibi bulunmasa dahi köpeğin sakin bir şekilde oturması ve beklemesi gerekmektedir. Hayati tehlikeyle karşı karşıya kalmadıkça köpek tarafından sahibinin komutlarına uyulması şarttır.
Agresif Köpeklerde Oturma Eğitimi Nasıl Verilir?
Agresifliği, diğer köpeklere veya insanlara karşı tavrını net bir şekilde göstermek istemesi nedeniyle oturmak istemeyen bazı türlerle karşılaşılıyor. Gövde gösterisi yapmak, bulunduğu alanı savunma için sürekli olarak hareket halinde olan ve gerginliği her halinden anlaşılan türler oturmayı pek sevmemektedirler. Yine de herhangi bir tehdit olmadığı durumlarda sahipleri tarafından uyarılmaları, sakin olmaları gerektiği durumlarda oturmak zorunda kalırlar.
Köpeklerin büyük tür veya küçük tür olması fark etmeksizin agresifleştikleri anlarda verdikleri tepkiler genel olarak birbirine benzer oluyor. Karakteristik özelliklerinin ve saldırganlık durumlarının da ön planda olduğu bu tepkilerde bazen oturma eğitimlerine karşı asi davranışlar sergilendiği görülmektedir.
Saldırgan tavırlara sahip olan köpeklerin sakinleştirilmesi için hayır, bekle, otur, dur, sakin ol, hayır gibi kelimelerin arka arkaya söylenmesi ve ortamda risk olmadığının belli edilmesi gerekiyor. Köpeklere oturma eğitimi nasıl verilir; Oturma eğitimi verme için sahibin sakin olması, köpeğin de dış etkenler nedeniyle zarar görmediğine inanması gerekmektedir. Ancak bu şekilde ikili arasında uyum oluşur ve ikisinin de güvende olduğu bir ortamda hareket etmeden rahat rahat beklerler.
Köpeğim Komutlarıma Tepki Vermezse Ne Yapmalıyım?
Hayvanların normalde çok sık bir şekilde yerine getirdikleri komutlara bazı nedenlerden ötürü karşılık vermediği, tepkisiz kaldığı görülebiliyor. Öncelikle sahiplendiğiniz canlının sağlık durumunun yerinde olup olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Bir süre önce aşırı yoğun stres yaşaması, kaygı problemleri çekmesi, kendisine farklı bir köpeğin saldırması nedeniyle korku yaşaması da tepkisizliğe neden olur. Şok halinde olan veya hastalık nedeniyle ciddi ağrı çeken köpeklerin herhangi bir komutu yerine getirme girişiminde olmadığı anlaşılmaktadır.
Köpeğinizin komutlarınız karşısında duyarsız kalmaya başlaması öncelikle sağlık sorunlarından şüphelenmenizi gerektiriyor. Eğer sağlığıyla ilgili herhangi bir problem yoksa, sadece ikinizin olduğu bir ortamda aynı komutları tekrar vermeyi denemelisiniz. Diğer köpeklerden veya insanlardan rahatsız olabileceği için bazı köpeklerin hiçbir şekilde söz dinlemediği, şımarmaya başladığı veya gerginlik nedeniyle donduğu görülmektedir.
Köpeklere oturma eğitimi nasıl verilir; Oturma eğitimi verilirken göz göze gelmeniz, bu esnada elinizi karın bölgenizde tutarken parmak ucunuzla yeri göstermeniz ve otur demeniz gerekiyor. Oturmaya yeltendiği anda aferin diyerek ödül maması verilir. Veya birkaç dakika oturmasını bekledikten sonra, verdiği karşılığın doğru olduğunu belli edecek şekilde ödül mamasına ulaşmasını sağlarsınız.