Her köpeğin eğitimi öncelikle temel eğitim hareketleri ile başlar. Köpeklerde otur kalk eğitimi nasıl verilir? Köpeklerin oturma ve kalkma komutları hakkında merak edilen her şey burada!
Hem köpeğin hem de sahibi için vazgeçilmez olan köpeğimi nasıl eğitebilirim? İnsan toplumunda yaşayan köpekler için problem davranışları önleyebilecek eğitim oldukça önemlidir. Eğitim sabır gerektirir, ancak siz ve köpeğiniz bu konuda ustalaşmak için birlikte çalışmalısınız.
Oturmak, bir köpeğin sahibi komut verdiğinde kalçalarını indirip hareket etmeyi bırakmasıdır. Bu eğitim, köpeğinizin ani hareketler yapmasını engelleyen bir fren olduğu gibi aynı zamanda çeşitli problemli davranışları da önleyen görünmez bir tasmadır, dolayısıyla tüm sahiplerinin köpeklerine günlük olarak eğitim vermesi gerekir. Kalkmak komutu ise bunun tam tersi köpeğin ne zaman kalkarak harekete geçeceğini anlayabileceği bir komuttur. Köpeklerde otur kalk eğitimi iyi bir temel ve doğru zamanda verilmelidir.
Köpeklere Oturma Eğitimi Ne Zaman Verilir?
Yavruların emme kapasitesi yüksektir, bu nedenle henüz yavruyken eğitime başlamanın iyi bir zaman olduğu söylenir. Eğitimde en temel hareketlerden biri olan köpeklerde otur kalk eğitimi oturmayı ve kalkmayı köpeğinize yaklaşık 3 aylıktan itibaren öğretmek en iyisidir.
Ancak bir köpek yavrusuyla yaşarken önemli olan ilk şey, sahibiyle güven ilişkisi kurmaktır. Panik yapmayın, günlük fiziksel temas, iletişim ve göz teması yoluyla sağlam bir güven ilişkisi geliştirerek başlayın ve ardından sağlam bir temel oluşturduktan sonra eğitime başlayın.
Yetişkin köpekler bile otur kalk eğitimi almaktadır. Köpeğiniz oturmayı veya kalkmayı öğretmeden yetişkinliğe ulaşsa bile, bu onun bunu öğrenemeyeceği anlamına gelmez. Birlikte yaşarken sağlam bir güven ilişkisi kurduğunuz sürece sorun yaşamazsınız. Bir yavru köpeği eğitmekten biraz daha fazla zaman almaktadır. Ancak eğer köpeğinizi sabırla eğitirseniz yetişkin bir köpek bile oturur.
Otur Kalk Eğitiminde Önce Hazırlık
Köpeğinizi eğitmeye başlamadan önce ihtiyacınız olan ve bilmeniz gereken şeyler vardır. Öncelikle köpeğiniz için bir ödül hazırlayın. Köpeğinizin en sevdiği ikramları hazırlayın. Önemli olan, mümkün olduğunca az kalorili yiyecekleri seçmek ve midenizi doldurmamak için bunları azar azar beslemektir. İkramların yanı sıra, sahibinin yüksek sesle övmesi ve köpeğin kafasını okşaması da köpek için yeterli ödüllerdir.
En önemlisi “otur”, ‘’kalk’’ ve “el” gibi komutları ailece kullanabilmektir. Aileniz farklı komutlar kullanıyorsa köpeğinizin kafası karışacak ve eğitim başarısız olacaktır. Ailenizle tartışın ve aynı komutları kullandığınızdan emin olun.
Köpeğinizi sessiz bir yerde eğitmeniz de önemlidir. Köpeğinizi sahibine odaklanabileceği bir ortamda eğitin. Bir köpeğin dikkat süresinin yaklaşık 15 dakika olduğu söylenmektedir. Köpeğinizin konsantrasyonunu kaybetmeden bitirin ve bir süre sonra devam edin. Eğer zorlamaya devam ederseniz, köpeğiniz kendini eğitme konusunda isteksiz hale gelir, bu yüzden dikkatli olun.
Otur Kalk Eğitimi Öncesi Hazırlık Ve Eğitim Süreci Nasıl?
Eğitim için çok acele etmenize gerek yok. Köpeklerin, özellikle de yavru köpeklerin dikkat süreleri sınırlıdır. Ayrıca dikkatleri kolaylıkla dağılmaktadır. Köpeğinizi eğitirken bunu aklınızda bulundurun ve ilk başta bunu azar azar yapmalısınız. Konsantre olmasına yardımcı olmak için eğitim sırasında mola verdiğinizden emin olun.
Köpeğinizin sakin olduğu ve nispeten dikkat dağıtıcı unsurların bulunmadığı bir alanda otur kalk antrenman yapmaya özen gösterin. Köpeğinizin aktivite aralığını kontrol etmek ve daha fazla odaklanmasını sağlamak daha kolay olacağından kapalı bir oda ideal olacaktır.
Evdeki diğer kişilerin köpeğinizi eğittiğinizi bilmesini sağlayın ve eğitime engel olan herhangi bir dikkat dağıtıcı unsur getirmelerine izin vermeyin. Bu nedenle köpeklerde otur kalk eğitimi ilk olarak açık havada yapılmamasını tavsiye ederiz.
Açık havada antrenman yapmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Dış ortamların kontrolü daha zordur ve dikkat dağıtıcı unsurlar daha fazladır. Ayrıca köpeğinizin hareket aralığını sınırlamak ve dışarıdayken konsantrasyonunu korumak da zordur. Dışarıda antrenman yapmanız gerekiyorsa, köpeğinizin kaçmasını önlemek için güvenli bir yer sağlamanız veya hareketlerini kısıtlamak için tasma kullanmanız gerekecektir. Bu aynı zamanda eğitim tekniklerinin etkinliğini de engelleyerek eğitimi çok daha zor hale getirir.
Köpeklerde otur kalk eğitimi köpeğin ruh hali eğitimi almaya hazır olduğunda başlanmalıdır. Köpeğiniz eğitimin başında size dikkat ediyor, talimatlarınızı takip ediyor ve egzersiz yapıyorsa ancak dikkati dağılmaya başlıyorsa ara verin. Köpeğin enerjisi biter ve sıkılır Daha elverişli bir ortam bulmanız veya egzersiz sürenizi kısaltmanız (örneğin 10 dakikadan 5 dakikaya) gerekir.
Köpeklerde Eğitime Başlanması
Otur kalk eğitimi diğer eğitimler gibi sık sık ödüller aracılığı ile yapılmalı. Bunun için atıştırmalıklar sepeti hazırlayabilirsiniz. Eğitim sırasında köpeğinize pek çok ödül maması vereceksiniz, bu nedenle çok küçük bir şey bulmanız gerekecek. Ayrıca köpeğiniz için iyi olan elma, havuç, fasulye ve tavuk gibi sağlıklı insan gıdalarını da kullanabilirsiniz.
Köpeğinizin aşırı kilolu olması durumunda düşük kalorili ve kilo verdirici ikramlar da mevcuttur. Alternatif olarak kilo verdiren köpek maması peletlerini de kullanabilirsiniz. Her zaman insan yemeğinin köpeğinize vermenin güvenli olduğundan emin olun. Üzüm, kuru üzüm, çikolata, soğan ve avokado gibi köpeklere zararlı birçok yiyecek vardır. Burada köpeğinizin sevdiği ve onun için yararlı olan şeyler değişiklik gösterir ve seçim tamamen sizindir. Önemli olan mutlaka eğitim için onu motive etmek ve başarılı için ödüllendirmektir!
Ödülleriniz hazır ise köpeğinizin dikkatini çekme zamanı geldi. Her davranışı öğretirken yapmanız gereken ilk şey köpeğinizin dikkatini çekmektir. Bunu yapmanın en etkili yolu, tamamen size odaklanabilmesi, sizi iyi görebilmesi ve duyabilmesi için doğrudan köpeğinizin önünde durmaktır.
Köpeğe ödülü göster. Ödül mamasını elinizde tutun ve köpeğinize gösterin ki, onu elinizden alamayacağını bilsin. Köpeğiniz, ödülü elinizden nasıl alacağınızla çok ilgilenecektir. Şu anda köpeğin dikkati tamamen size odaklanmıştır. Köpeklerde otur kalk eğitimi için ortam hazır, köpek hazır ve siz hazırsanız başlayabilirsiniz.
Köpeklerde Otur Kalk Eğitimi Nasıl Verilir?
Birkaç kolay komut ile başlanır. Köpeklerde otur kalk eğitimi pratik olarak:
- Köpeğinizin ödülünü elinizde tutun ve göz teması kurun.
- Elinizi köpeğinizin başının biraz üstüne kaldırın.
- Köpeğinizin ödüle bakıp doğal bir şekilde oturması sorun değildir.
- İkramı alt kısmı yere sağlam bir şekilde basacak şekilde besleyin.
- Bu zamanda sadece ikram etmek değil, aynı zamanda doğru şekilde övmek de önemlidir.
- Köpekler için övülme de büyük bir ödüldür. Gülümseyin ve “İyi iş çıkardın” veya “İyi bir çocuksun” gibi şeyler söyleyin.
- Kalçası yere değdiği anca ‘otur’ deyin.
- Köpeğiniz ayakta iken ona otur diyene kadar oturana kadar tekrarlayın.
- Oturma komutunu öğrendikten sonra ise sıra kalk komutunu öğretmeye geldi.
- Oturduktan sonra ona ödül mamasını vererek övgüden sonra kalk deyince kalkmasını sağlayın.
Köpeklerde otur kalk eğitimi bu şekilde köpek komutlarınıza uyana kadar ödülleri ile devam ettirilmelidir. Tekrar edene kadar komutlarınızı tekrarlayın. Sıkıldığında bırakın ve sonraki bir zaman diliminde yine önüne geçerek ödül maması ile onu eğitime teşvik ediniz.
Otur Kalk Eğitiminde Yapılması Gerekenler
Köpeklerde otur kalk eğitimi için bir talimat sözcüğü kullanın. “Otur” ile aynı anlama gelecek şekilde “otur” gibi başka kelimeler de kullanabilirsiniz ancak eğitimin başında tek bir kelimeye karar vermek ve tüm ailenin aynı kelimeyi kullandığından emin olmak önemlidir. Aksi halde kafası karışır. Sizin ne istediğini her seferinde anlamak için düşünmesi gerekir.
Aynı “otur” komutu farklı kişiler tarafından kullanıldığında bile köpeğin kafası karışır ve eğitim sorunsuz ilerlemez. Köpeğiniz düzgün oturamıyor diye, onu oturtmak için elinizle kıçını itmeyin. Korkak olduğunda eğitim daha az eğlenceli hale gelir. İlk Başta pek iyi yapamasa bile sabırlı olun ve kendinizi oturmaya zorlamayın. Diğer akılda tutulması gereken bilgi ise eğitim kısa olmalıdır. Bir köpeğin konsantrasyon süresinin en fazla 5 dakika ile 10 dakika arasında olduğu söylenmektedir. Antrenmanın nefret ettiğiniz bir şey olduğu algısını önlemek için, iyi çalışmadığınız günler olsa bile antrenmanınızı 10 dakika içinde bitirmeye çalışın.
Sağır Köpeklerde Eğitim Nasıl Verilir?
Köpeklerde otur kalk eğitimi her zaman sağlıklı ve iyi işiten köpeklere yapılmaz. Köpeğiniz doğuştan bir hastalık veya yaşlanma nedeniyle sağırsa, oturma eylemini bir tür görsel sinyalle ilişkilendirmeniz gerekecektir. Sağır köpekler için otur kalk eğitimi:
- Ödül ödülünü köpeğinizin burnunun ucuna getirin ve köpeğiniz kendi başına oturuncaya kadar yavaşça yukarı kaldırın.
- Köpeğiniz oturma pozisyonuna geçtiğinde ona bir ödül verin ve hafifçe okşayın.
- Bu noktaya kadar olan adımlar işiten kulakları olan köpekler için olanlarla aynıdır.
- Köpeğiniz elinizin hareketlerini oturma pozisyonuna kadar takip edebildiğinde, bir ödül beklemeye başlayacak ve elinizi kaldırdığınızda kendi başına oturacaktır.
- Köpek bu seviyeye ulaştığında, köpek el hareketini gördüğünde ve oturmaya başladığında, sahibi önceden belirlenen “kolunu dik açıyla bük” el sinyalini gösterirsiniz.
- Köpeğiniz oturma pozisyonuna geçtiğinde onu bir ödülle ödüllendirin ve ona hafifçe vurun.
- Köpeklerde “oturma” eylemi ile el işaretlerinin görsel bilgisi yavaş yavaş birbirine bağlanır.
- 5 ila 10 kez pratik yaptıktan sonra, ikramı tutmadan el sinyalini göstermeyi deneyin.
- Eğer köpeğiniz bir ödül beklentisiyle gönüllü olarak oturma pozisyonunu alıyorsa, başardınız demektir.
Duymayan Köpeklerde Eğitim Hakkında
Bu, el işaretiyle oturma eyleminin zihninde bağlantılı olduğu anlamına gelir. Eğer köpeğiniz huzursuz görünüyorsa bu onun henüz yeterince eğitilmediği anlamına gelir. Bir önceki adıma geri dönebilirsiniz. Köpeğiniz oturma pozisyonuna geçtiğinde onu bir ödülle ödüllendirin ve ona hafifçe vurun.
Köpeğiniz el sinyaline art arda beş kez yanıt verebildiğinde, komutu veren kolu değiştirme zamanı gelmiş demektir. Sağ elinizi kullanıyorsanız sol elinize, sol elinizi kullanıyorsanız sağ elinize geçin. Ayrıca bunu avuçlarınız açık, avuçlarınız açık ve avuçlarınız top şeklinde sıkılı halde yapmaya çalışmalısınız. Ardından ise kalk komutunu vermeye başlayın. Oturduğunda bekletin, bekleme için ellerinizi yere doğru simetrik bir şekilde tutabilirsiniz.
Sonra ise siz elinizi yukarı kaldırdığınızda kalkması gerektiğini anlamalıdır. Sizin komutunuz ile oturup sizin komutunuz ile kalkmaya başladığında artık ödül mamasını vermenin zamanı gelmiştir. Böylece artık tek başına oturmanın yeterli gelmediğini anlayacaktır. Sağır köpeklerde göz teması kurmak ve el hareketleriniz ile ona ne istediğinizi anlatmanız çok önemlidir.
Aktif Köpeklerde Oturma Eğitimi Nasıl Verilir?
Bazı köpekler çok aktif ve yaramaz olduğu için onlara eğitim vermek daha zordur. Bu yöntem yaramaz köpekler için kullanılmaktadır. Bu, eğittiğiniz köpek üzerinde daha fazla kontrole sahip olmanın bir yoludur ve çok aktif köpekler için uygundur.
İtaatsiz bir köpeği eğitmenin anahtarı, onu sakinleştirmek ve doğru davranışı teşvik etmek için tasma gibi bir takım yardımcı ürünler kullanmaktan geçer. Antrenman sırasındaki kötü davranışları görmezden gelmek ilk adımdır. Tepki vermek yalnızca davranışı artırır ve eğitim vermek daha zor hale gelir. Öncelikle köpeğinize tasmasını takın ve eğitimde dikkatinin her zaman sizde olmasını sağlayın.
Tasma bu konuda yardımcı olur ve köpeğinizi size yakın tutar. Gerçekten tasma kullanmak istemeseniz bile, köpeğiniz yanınızda rahat edene kadar bu yöntem işe yarayacaktır ve dilerseniz koşu takımı da kullanabilirsiniz.
Tasmayı gergin tutun ve köpeğinizi kendinize yakın tutun. Ancak çok sıkı yapmayın ve köpeğinizi rahatsız etmeyin. Köpeğinizin eğitimine uygun olanı bulma için farklı koşum takımı ve tasma türlerini denemeniz gerekir. Sırt yerine göğüs üzerine takılan baş askıları ve koşum takımları, köpeğinizin hareketleri ve davranışları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar.
Aktif Köpeklerde Eğitim Verirken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Köpeğinizin yanında durun ve onu oturmaya teşvik edin. Köpeğin ayakta durma pozisyonundan oturma pozisyonuna geçmesini teşvik etmek için arka bacağın üst kısmına hafifçe bastırın. İlk başta kafası karışır ama bir süre sonra durumu anlayıp oturur.
Köpeğinizi asla oturmaya zorlamayın. Çok fazla zorlamak onları korkutur veya yaralar. Köpeğinize asla vurmayın ve onu eğitim esnasında azarlamayın bu onun hırçınlaşmasına neden olur. Bu sadece onu korkutur ve eğitim almasını engelleyen bir durumdur. Köpeğiniz direnir ve oturmayı reddederse, onu tasmalı olarak biraz yürüterek oturması için yeniden eğitmeyi deneyin. Daha sonra sakinleşin ve tekrar deneyin.
Kıçı yere yaklaştığında ‘otur’ deyin ve oturma pozisyonunda kalması için elinizi ona dostu bastırın. Sonra ise ‘kalk’ deyin ve kalkmasına izin verin. Yavaşça oturmayı ve kalkmayı tekrarlayın. Bu alıştırmayı birkaç kez tekrarlayın, başarılı bir şekilde oturduğu ve kalktığı her seferinde ödüllendirin ve övün. Gerektiği sürece köpeğinizin ellerinizle oturmasına yardım etmeye devam edin; sonunda köpeğiniz yalnızca sözlü komutlarla oturmayı öğrenecektir.
Köpeğiniz oturmaya direnmeye devam ederse, onu daha rahat edebileceği, farklı zemin kaplamalı bir yere taşıyın. Bir ara vermeniz ve tekrar denemeden önce kendinize sakinleşmek için zaman tanımanız da yararlı olacaktır. Özellikle aktif köpekler için oturmaya alışmak haftalar sürebilir.
Köpeğinizi sakinleştirmek ve eğitimi daha etkili hale getirmek için öncelikle kendinizi sakinleştirmeye çalışın ve sakin bir ses tonuyla konuşun. Ayrıca dikkatinizin daha az dağıldığı zamanlarda veya köpeğinizin çok fazla egzersiz yapıp enerji harcadığı zamanlarda köpeğinizi eğitmek de iyi bir fikirdir. Bu sayede aktif köpeklerde otur kalk eğitimi alır.
Köpeklerde Otur Kalk Eğitiminin Önemi
Köpeklerde oturmak bir köpeğin sahibinin söylediği zaman ve yerde arka ayaklarını katlaması ve eğilmesidir. Oturma eğitimi köpeğinizin ani hareketler yapmasını engellemek için bir fren görevi görür. Örneğin kaldırımda yürürken ilk kez size doğru yürüyen bir köpeği gördüğünüzde heyecanlanabilir. Ya da belki parkta yürüyüşe çıkıyorsunuz ve yolunuza çıkan bir kedi o kadar heyecanlanıyor ki sahibinin kısıtlamalarını hiçe sayarak koşmaya başlıyor.
Bu gibi durumlarda eğer köpeğiniz oturma eğitimi ve kalkma eğitimi almışsa arka ayakları kıvrılarak fren görevi görecek ve ani hareketler yapmasını engelleyecektir. Oturma kalkma aynı zamanda köpek davranış sorunlarının önlenmesinde de önemli bir rol oynar.
Sabah uyanıp köpeğinizle karşılaştığınızda, köpeğiniz sizi tekrar görmenin sevinciyle heyecanlanıp sahibinin üzerine atlayabilir ve yüzünüzü yalayabilir. Ayrıca kapı zili çaldığında köpeğiniz heyecanlanıp havlamaya ve kapıya doğru koşmaya başlayabilir. Tüm bunun gibi durumlar için köpek ırkından bağımsız olarak otur ve kalk eğitimi verilmesi son derece önemli ve gereklidir. Bu sayede hem köpeğinizin güvenliğini sağlamış olursunuz hem de sizin için güvenlik sağlanmış olur.