Köpeklerde davranış bozuklukları eğitimi sayesinde gün içerisinde sizi zor durumda bırakan davranışların sıklığını büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Davranış bozukluklarının nedenleri ve eğitime dair tüm ipuçları burada!
Köpeklerde davranış bozuklukları eğitimi kategorisinde incelemeler yapıldığı zaman sorunların tamamı ile ortadan kaldırılmasının da mümkün olduğu anlaşılıyor. Eğitim adımlarında köpekler ile eğitim yapılacak olan ortamın bu komutların algılanmasına uygun olması gerekiyor. Çok fazla uyarıcının olduğu ortamlarda verilen komutların hatırlanmasında bazı aksaklıklar da meydana gelmektedir. Köpeklerde davranış bozuklukları yaşanmasının farklı nedenleri olabilir. Nedenleri anlamak ve eğitimi bu neden üzerinden kurgulamak daha yerine bir seçenek olur.
Davranış Bozuklukları Nelerdir ve Nasıl Düzeltilir?
Köpeklerde davranış bozuklukları eğitimi kategorisinde incelemeler yapıldığı zaman bu davranışların nedenini belirlemenin çözüm için çok büyük katkı sunacağı anlaşılmaktadır.
- Köpeklerde yaygın şekilde görülen davranış bozukluklarının başında dışkı ya da idrar tutamama gelmektedir. Bu durumun tuvalet eğitiminin başarısız olmasından kaynaklanması söz konusudur. Fakat aynı zamanda köpeklerin baskı altında hissetmeleri davranışlar sergileme durumu söz konusu olabiliyor. Adeta köpekler sahiplerini cezalandırmak adına olur olmadık farklı alanlara idrar yapabilmektedir.
- Köpeklerin yemeklerine karşı aşırı koruyucu bir tavır sergilemesi de davranış bozukluğu olarak dikkate alınmaktadır. Örneğin mama kabını doldurmak için aldığınız zaman dahi sorun teşkil edebilmektedir.
- Köpeklerin mama kaplarına korumacı bir iç güdülerinin olmasının nedeni bulunduğu ortama güven duymamasıdır. Aç kalma gibi korkuları yaşaması bu şekilde bir agresyon sergilemesine neden olmaktadır. Köpek önce güvende hissettirilmelidir. Ancak bunun sonrasında belirtilen hırçın davranışın ortadan kaldırılması mümkün olabilir.
- Tüy yolma da köpeklerin en sık muzdarip oldukları davranış bozuklukları arasında yerini alıyor. Tüylerin patiler ile yolunması büyük oranda baskı altında hissettiğinin kanıtıdır. Yeteri kadar ilgi görmeyen köpeklerde de kendine zarar verme amacı ile sıklıkla uygulanan bir durumdur.
Köpeklerde davranış bozuklukları eğitimi sırasında verilen komutların benimsenmesinin bir süreç alacağının farkında olmalısınız. Bu günden yarına düzelebilecek ve kısa vadede tedavi edilebilecek bir durum değildir. Bu tedavi aşaması için büyük oranda çaba sarf etmeli ve emek harcamalısınız. Köpek sahibi olmanın büyük bir sorumluluğu olduğu bu örnek üzerinden dahi anlaşılmaktadır.
Köpeklerde çok ilginç olan pati emme gibi bir durum da yaygınlığını korumaktadır. Annelerinden çok erken ayrılmaları durumunda bu davranış bozukluğunu sergilemeleri de olasıdır. Köpek sahiplenmede annesi ile gerekli olan zamanı geçirmiş köpekleri seçmeliler. Yeterince annesi ile zaman geçirmeyen köpeklerde agresyon sorununun diğer köpeklere göre daha yaygındır.
Geçmiş Travmalar ve Davranış Bozuklukları
Mevcut davranış bozukluklarının temeli karşı karşıya kaldığı ve atlatmakta da zorluk çektiği travmalardır. Bu travmalar ile başa çıkabilmek için köpek sahiplerinin durumu önce kavramaları sonra harekete geçmeleri gerekir. Açlık ile baş başla olan köpeklerin yemekleri söz konusu olduğunda agresyon sergilemeleri oldukça normaldir.
Agresyon ile kendi varlığını ispat etme çabasıdır. Bu tür durumların davranış bozukluğu olarak uygulanan yöntemler tanımlandığı ekoller de mevcuttur. Sahiplendiğiniz köpeğin geçmiş yaşantılarına ilişkin bilgi sahibi olmalısınız. Bu onun mevcut alanda yaşamış oldukları sağlık sorunları ile başa çıkmak için önemlidir. Geçmiş yaşantılarına dokunan en ufak bir hareketin dahi eğitim adımını alt üst etme durumu vardır.
Havlama Sorunları Nasıl Aşılır?
Havlama en yaygın şekilde şikayetçi olunan hususlar arasında kendini gösterdiği bilinmektedir. Apartmanda köpek bakan ailelerin şikayetler ile karşılaşmasının temel nedenidir. Havlama sorunu ile başa çıkmak adına köpek sahiplerinin eğitimlere başvurması mümkündür.
En azından yabancıların tespiti ve buna bağlı olarak havlama tepkisinin verilmesi de kontrol altına alınabilir. Koruma eğitimi alan köpeklerin tehdit hissettiği zaman havlama tepkisinin daha yaygın hale geldiği biliniyor. Bu nedenle bir eğitim alınırken diğer davranışlar üzerinde bırakabileceği etkilere dair de fikir sahibi olunmalıdır.
Eğitimlerde havlama volümü üzerinde bir etki oluşturmaz. Ancak en azından havlama sıklığının azaltılması söz konusu olmaktadır. Bu alanda köpeğin tehdit olarak aldığı uyaranların ortamdan arındırılmasının temelidir. Havlamanın azaltılması için köpeklerin kendilerini daha güvenli bir ortamda hissetmeleri gerekmektedir.
Eğitim Ortamına Dikkat!
Köpeklerde davranış bozuklukları eğitimi verilirken kesinlikle eğitim ortamına ilişkin dikkatli olmanız gerekmektedir. Eğitim ortamı içerisinde dikkate alınması gereken hususların başında uyarıcıların sınırlı olması gelmektedir. Uyarıcılar ne kadar fazla olursa köpeklerin tek alana odaklanması da o kadar zordur. Köpeklerde eğitim ortamında mümkünse sadece bir adet köpek bulunmalıdır.
Köpeklerin dikkatlerini tek bir ortamda toplamalarının daha zor bir hal aldığı da bilinmektedir. Eğitim verilen ortamın ses ve ışık düzeyinin de olumsuz yönde etkilemen nitelikte olması gerekmektedir. Köpekler algıları oldukça açık olan hayvanlardır. Çevresel faktörlerin de eğitim sırasında sergileyecekleri performans üzerinde etkisi bu nedenle oldukça yüksek olacaktır.
Köpek Irklarının Özelliklerine Dikkat!
Köpeklerde davranış bozuklukları eğitimi sırasında bazı köpek ırklarının bazı rahatsızlıklara daha yatkın olduğu da anlaşılmaktadır. Bu nedenle köpek sahiplenmeden önce ırklara ilişkin gelen yorumlar da kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır. Köpeklerde davranış bozuklukları eğitimi verilirken köpeklerde hangi aşamalarda daha avantajlı olunduğu da analiz edilmektedir. Örneğin Mastiff ırkından olan köpeklerde koruma güdüsü yüksektir. Aynı zamanda agresyon sergileme potansiyelinin de diğer ırklara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Köpeklerde davranış bozuklukları eğitimi yapılırken ırkların özelliklerine göre eğitim programlarının hazırlanması da çok önemlidir. Irkların sergilemiş olduğu özelliklere ilişkin çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Köpeklerde bazı ırkların odaklanma süreleri daha kısadır. Bu ırkların eğitim basamaklarının daha kompakt ve daha kısa süreli olması tavsiye edilmektedir. Hazırlanan eğitim adımlarının olumsuz sonuç verme ihtimali oldukça düşük! Köpeğinizi ne kadar iyi tanırsanız, eğitim sürecinde de o kadar yüksek verim alacaksınız.
Köpeklerde Eğitim Adımında Neden Olumlu Yanıt Alamıyorum?
Davranış bozuklukları eğitimi verilirken köpeğiniz sarf edilen emeğe rağmen bir türlü olumlu yanıt vermiyor ise bu sorun fizyolojik olmaktadır. Köpeklerin komutları algılamada yaşadığı sorunların büyük bir kısmının fizyolojik olduğu bilinmektedir. Örneğin nörolojik rahatsızlıkların başlangıç aşamasında yaygın şekilde zihin bulanıklıklarını da beraberinde getirdiğini biliyoruz. Fizyolojik sorun ile mücadele etmesinden dolayı da ortaya çıktığını bilmeniz gerekmektedir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da kesinlikle vitamin eksiklikleri ile alakalıdır. Eğitimlerde istenen performansın alınmamasının nedeni bazı vitaminlerin eksik olur. Örneğin A vitamini ve D vitamininde yaşanan eksiklikler köpeklerin odaklanma sorunlarına yol açar. Bu tür durumlarda düzenli olarak yapılan veteriner kontrollerinin ne derece büyük önem arz ettiği anlaşılmaktadır. Sorunların henüz başlangıç aşamasında tespit edilmektedir. Çözüme kavuşturulması adına düzenli veteriner kontrollerine büyük önem verilmesi gerekmektedir.
Köpeklerde Asosyallik ve Diğer Köpekler ile İlişkiler
Köpeklerde davranış bozukluklarının asosyallik neticesinde de ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Köpek sahibi olmak onunla zaman geçirebileceğinize ilişkin zaman ayıracağınız taahhüdünü de beraberinde getirmektedir. Köpeklerin uzun saatler boyunca yalnız bırakılması durumunda ya da herhangi bir şekilde dış dünya ile iletişim kuramaması durumunda büyük oranda kişilik sorunları yaşanacaktır.
Bir diğer durum da köpeklerin yalnız yaşamaya alışmalarının sonrasında yaşadıkları bölgeye yeni bir köpeğin dahil edilmesi ile alakalı olmaktadır. Köpek sahibi olan kişilerin yeni bir hayvan sahiplenirken mevcut köpeklerinin durumdan nasıl etkileneceğine ilişkin bilgi sahibi olması lazımdır.
Köpeklerde Agresyon Sorunları
Köpeklerde davranış bozuklukları eğitimi sırasında yaşanan en temel sorunların başında agresyon geliyor. Agresyon çok farklı nedenler ile sergilenebilmektedir. Bu genetik özelliklerden kaynaklı ortaya çıkabildiği gibi çevresel faktörler kaynaklı da yaşanabiliyor. Örneğin lider vasıflı hayvanlarda agresyon sorunu daha sık meydana gelmektedir. Bunun yanında köpeklerde bilhassa yaşanan sorunların başında anlaşılamama kaygısı gelmektedir.
İhtiyaçlarının ve anlatmak istediklerinin anlaşılamaması agresyon sorununu da beraberinde getirmektedir. Bu durumun bilhassa çocuklar ile köpekler arasında yaygın şekilde yaşandığı fark ediliyor. Özellikle agresyon sorunu yaşayan köpekler ile çocukları yan yana bırakmadan evvel bir müddet yetişkin gözetiminin mevcut olması bu nedenle öneme haizdir.
Köpeklerde Sahipten Ayrılma Korkusu
Köpek sahiplerinin hayvanlarının kendilerine düşkün olmasından memnun oldukları fakat bunun ileriye kaçması durumunda hayat üzerinde de oldukça sınırlandırıcı bir etkisinin olacağını belirtmek gerekmektedir. Köpeklerde ayrılma korkusu sorunu ile başa çıkmak için sosyal bir yaşantının kurulması gerekir. Hanede birkaç kişi bulunursa köpeğin bakımının sadece bir kişi tarafından üstlenilmemesi farklı kişiler üzerinden bakımın yapılması ve köpeklerin de bu şekilde sosyalleşme ihtiyacını farklı kişiler ile gidermesi lazımdır. Bazı ırkların sahiplerine olan düşkünlüğü çok daha fazladır.
Örneğin Toy Poddle olarak adlandırılan köpek ırklarında sahipten ayrı zaman geçirmenin belirli bir süre sonra neredeyse imkansız görüldüğü bilinmektedir. Köpeğin hem kendi kendine zaman geçirmesini hem de farklı kişiler ile sosyalleşmesini desteklemek elde edilen ayrılma korkusu şiddetini büyük oranda azalmaktadır. Ayrılma korkusunun alt yapısında terk edilmeye karşı duyulan tedirginlik de kendini gösterebilmektedir. Bu tür bir durum olmadığını köpeğiniz ile kurmuş olduğunuz yakın ilişki ile ona kanıtlamanız gerekmektedir.
Köpeklerde Dışkı Yeme Sorunu
Sahipleri belki de en tedirgin eden hususların başında dışkı yeme sorunu gelmektedir. Dışkı yeme sorununun geçmişte açlık ile alakalı olarak yaşanan travmalardan kaynaklı olarak meydana geliyor olması olasıdır. Fakat gerekli olan tedavi adımları ve eğitim basamakları yerine getirilmediği durumlarda dışkı yemenin köpeğin sağlığına ilişkin büyük oranda sorun yaratabileceği bilinmektedir.
Özellikle yaygın şekilde mikrop kapma sorunu medyana gelebilmektedir. Bu tip bir aksaklık yaşanmaması için dışkı yemenin en ufak bir emaresi dahi fark edildiği anda durumun veterinere bildirilmesi gerekiyor. Köpeklerde sadece veterinerin fizyolojik anlamda uyguladığı tedaviler değil aynı zamanda psikolojik manada da destek alabileceği birimler mevcuttur. Siz de köpeğinizin davranışlarında meydana gelen en ufak bir değişimin dahi farkında olmalısınız.
Beslenme Sorunları Nasıl Aşılır?
Davranış bozuklukları arasında dikkat çeken bir diğer unsur da beslenme alışkanlıklarında yaşanan sorunlardır. Beslenme alışkanlıklarında birden çok fazla beslenme birkaç gün boyunca duyulan iştah sorunları gibi hususlar da yaygın şekilde görülmektedir. Bu durumun aslına bakılırsa köpeklerin psikolojik olarak kendilerini baskı altında hissettiklerinin en temel kanıtı olarak karşımıza çıkmaktadır. Beslenme sürecinde özellikle iştah seviyesinde meydana gelen sorunların büyük oranda stres kaynaklı olduğu tespit edilmiştir.
Gerekli olan ilginin gösterilmemesi durumunda köpekler yalnız hissettikleri için uzun vadeli bir depresyonun ilk belirtilerini iştahsızlık ile gösteriyor olmaktadır. Bu durumlar ile başa çıkmak için kesinlikle köpeğiniz ile iletişiminizin sıkı olduğundan emin olmalısınız. Ne kadar kendini az yalnız hissederse karşı karşıya kalacağı sorunlar da o kadar sınırlı olacaktır. Beslenme süreci ile alakalı yaşanan bir diğer sorun da aşırı beslenmedir. Aşırı beslenme nedeni ile kilo sorunları meydana gelebilmektedir. Bu tip rahatsızlıklarda beslenme oranının düşürülmesi ile beraber köpeklerde sergilenen agresyon seviyesinde de çok büyük bir oranda artış meydana gelmektedir.
Eşya Parçalama Davranışının Nedeni Nedir?
Köpeklerde eşya parçalama davranışının en yaygın bilinen nedeni dişlerin kaşınmasıdır. Özellikle yavru olan köpeklerde dişlerin kaşınması nedeni ile eşyaların sıklıkla parçalandığı bilinmektedir. Bu davranış ile başa çıkabilmek için köpeklerin diş çıkartma dönemlerinde veterinerlerin de tavsiye ettiği oyuncaklardan ve kemiklerden yardım almak gerekmektedir. Yabancı cisimleri çiğnemesinin ve yemesinin bağırsaklarında büyük oranda sorunu da beraberinde getirdiği bilinmektedir. Diş kaşınma dönemlerinde kullanılan oyuncakların ona zarar vermen yutulur parçalar bulundurmaması gerekmektedir.
Köpeklerde eşya parçalama durumunun disiplin eksikliği ile de yakından ilgisi vardır. Verilen komutların hayata geçirilmemesi köpek ile sahip arasında kurulması gerekli olan disiplin bağının henüz tesis edilemediğinin işaretlerindendir. Saygı ve ceza ile kurulan disiplin bağının sonucunda eğitimlerin daha net sonuçlar vermesi mümkündür. Tabi ki bu aşamada uygulanacak olan cezanın kesinlikle şiddet içermemesi gerekiyor.
Köpek ile Sosyalleşmenin Önemi Nedir?
Köpeğiniz sizin hayatınızın sadece bir parçası olsa da onun hayatının sizden ibaret olduğunu bilmelisiniz. Sadece onunla evinizi paylaşmıyorsunuz aynı zamanda onunla yaşamı da paylaşıyorsunuz bu nedenle durumun gerektirdiği sorumluluğu almalısınız. Onunla sosyalleşme konusunda gerekli olan zamanı ayıramayacağınızı düşünüyorsanız kesinlikle köpek sahiplenmemelisiniz.
Özellikle çocuklu olan ailelerde çocukların hevesi nedeni ile alınan köpeklerin kısa bir süre sonra getirdiği sorumluluklar ile de beraber çekilmez bir hal alması söz konusu olabilmektedir. Sizin almış olduğunuz bu köpek sahiplenme kararının ve daha sonrasında vazgeçmenizin köpeğin tüm yaşamını alt üst edecek bir etkisi olduğunu da bilmelisiniz. Köpeklerde yaşaman davranış bozukluklarının büyük bir kısmının sahiplerin ilgisizliğinden kaynaklanan sorunlardan temel aldığı da yapılan çalışmalarda ortaya çıkmaktadır.
Köpeklerin kendi ırkı ile sosyalleşmesi de çok önemlidir. Farklı köpekler ile zaman geçirmekten hoşlanan köpeklerin farklı bir köpek ile evi paylaşması onun size olan ihtiyacını da azaltacaktır. Bu nedenle köpeklerin diğer ırklar ile ilişki kurmasında ve sosyalleşmesinde herhangi bir sorun bulunmuyor ise evinize yeni bir köpek almayı düşünebilirsiniz.
Sorumluluğunuz iki kat artsa da en azından köpeğinizin sosyalleşebileceği bir arkadaşı olacaktır. Eğer yeni bir köpek almaya gücünüz yetmiyor ise en azından parklarda farklı köpekler ile oynamasına da izin verebilirsiniz. Bu aşamada sahipsiz olan köpeklere dikkat etmelisiniz. Sahipsiz olan köpeklerde zaman zaman aşıların eksik olması nedeni ile bulaşıcı hastalık kapma gibi aksaklıklar yaşanabilir. Köpek bakmanın ne derece büyük bir denge içerdiğini de anlamak mümkün.
Tecrübeli Köpek Sahiplerinin Sorularına Göz Atın
Köpeklerde davranış bozuklukları eğitimi sırasında tecrübeli olan köpek sahiplerinden bu aşamada destek almak size büyük oranda kolaylık sağlayacaktır. Tecrübeli köpek sahipleri hangi davranış bozukluğunu hangi hatalı adımın tetiklemiş olabileceğine ilişkin size bilgi verebilmektedir.
Sadece davranış bozukluklarında değil hemen hemen köpek sahiplenmenin her aşamasında bu yorumlardan faydalanmalısınız. Hangi köpek ırkının tercih edilmesi gerektiğine ilişkin dahi yorumlara göz atmalısınız. Köpeklerin olumlu ve olumsuz özelliklerine dair bu yorumlar üzerinden bilgi sahibi olmak mümkün. Siz de köpeğinizin eğitim adımlarına ilişkin olumlu olumsuz yorumlarınızı dile getirmekten çekinmeyin.